hirdetés

Lehet, hogy a macskám allergiás a kutyámra? Így kezelheted a problémát

Ferenczi Deborah

2022. május 17 - Képek: Getty Images Hungary

Amennyiben macskád allergiás tüneteket mutat, ha a kutyád közelében van, akkor előfordulhat, hogy ez nem az ellenszenvének a jele, hanem a cica tényleg allergiás az ebre. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy mit mond erről a tudomány.

hirdetés

Ha a macskád folyamatosan vakarózik, és élősködőktől mentes, akkor nagyon valószínű, hogy allergiás valamire a közvetlen környezetében. A penészgombák, a pollen és a poratka gyakori allergének, de olykor lehet, hogy nem ezekben kell keresni a megoldást. Vajon macskák allergiásak lehetnek a kutyákra? Meglepő, de előfordulhat.

Allergiásak lehetnek a macskák a kutyákra?

Bár az állatorvosok szerint ez nem igazán gyakori eset, mégis előfordulhat, hogy a macskák allergiásak a kutyákra. Többek között azért sem fordul elő jelentős esetben, mert amennyiben a macska kap allergia ellenes oltást, az oltóanyagban szerepel a védelem az ellen, hogy érzékeny legyen az ebekre. Fontos tudni, hogy egyelőre nincsenek konkrét tanulmányok arra vonatkozóan, hogy a cicák milyen kutyaallergénekre érzékenyek. De Dr. Elizabeth Falk, a Cornell University Veterinary Specialists okleveles bőrgyógyásza szerint joggal gyanítható, hogy konkrét kutyafajtához kapcsolódhat az allergia. Ám azt egyenlőre még nem vizsgálták, hogy mely ebek lehetnek allergének. Dr. Susan Jeffrey, a Truesdell Animal Care Hospital állatorvosa úgy gondolja, hogy valószínűsíthetően a vedlésre hajlamosabb kutyák több allergént terjeszthetnek.

Van mód a megelőzésre?

Dr. Falk szerint nincs mód az allergiák kialakulásának megelőzésére, de a kezelés elérhető mindenki számára, ha kialakulna a probléma. Ezt általában a tünetek gyógyszeres kezelésével, illetve az allergénekkel szembeni tolerancia kialakításával és immunterápiával szokták elérni. Az állatorvosok szerint az allergia gyakran a környezeti feltételek és a genetika kombinációja. Tehát ugyan a macska DNS-ét nem tudod megváltoztatni, de arra van lehetőséged, hogy a környezeti irritációkat minimalizáld. Ennek érdekében például a rendszeres és alapos takarítás elkerülhetetlen. Továbbá sokan úgy tartják, hogy az omega-3 zsírsavak megfelelő mennyisége, amelyek nagyrészt a halolajokban találhatók, szintén szerepet játszhatnak a bőr egészségében, illetve az irritáció csökkentésében.

Hogyan állapítható meg, hogy macskád allergiás-e a kutyákra?

Ha a macskád allergiás valamire, az nagyon észrevehető. Az allergia legelterjedtebb klinikai tünete háziállatoknál a viszketés, és az ezúton szerzett sérülések, illetve jellemző a kipirult bőr is. Az is észrevehető, hogy macskád tépi a szőrét, könnyezik a szeme vagy sokat tüsszent. Annak érdekében, hogy megbizonyosodj arról, hogy amit a macskán észlelsz, az a kutyára való allergiás reakció, érdemes allergiatesztet végeztetni az állatorvosoddal.

ápolás beteg a macska betegség tünetei macska allergia macska allergiás macska allergiás a kutyára
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink