hirdetés

Ha vemhesen került hozzád a cica, ezekre mindenképpen figyelj: részletes útmutatónkkal elkerülhetők a komplikációk

Hangai Lilla

2023. április 20 - Képek: Getty Images Hungary

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni az ivartalanítás fontosságát; ezzel ugyanis nemcsak a nem kívánt szaporulat, de számos betegség is megelőzhető. Előfordul azonban, hogy találtál, befogadtál vagy mentettél egy olyan cicust, akiről időközben kiderült, hogy a kerekedő pocak több mint a jóllakottság jele.

hirdetés

Ijesztő lehet ez a helyzet, így a következő összefoglalónkból kiderül, hogy miként érdemes eljárni a vemhes macskák esetében a gondozás tekintetében, hogyan tudsz felkészülni a születés pillanatára, és mire kell figyelni a szülés utáni időszakban.

Hogyan állapítható meg a macskákról, hogy vemhesek?

Nehéz lehet megállapítani, hogy egy macska vemhes-e egészen addig, míg nincs egy alom kiscicád. A vemhesség megerősítésének legmeghatározóbb módjai közé tartoznak a vérvizsgálat, az ultrahang, a röntgen vagy a hasi kitapintás. Így azt javasoljuk, hogy ha élsz a gyanúperrel a cica kapcsán, akkor mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!

Általában a várandós macskák viselkedése nem sokat változik a terhesség alatt, de előfordulhat, hogy egyesek agresszívebbé vagy ragaszkodóbbá válnak. A magzat fejlődéséről és a mama hormonális változásairól ebben a cikkben írtunk részletesen. A has kikerekedése és a mellbimbók megduzzadása már a terhesség későbbi szakaszában jelentkezik, így ebben az időszakban már leginkább a kismacskák születésére tudsz felkészülni.

Fontos tudni, hogy a macskák álvemhességben is szenvedhetnek. Feltételezhetően ezt a hormonális egyensúly hiánya okozza, amely lehetővé teszi, hogy a nem terhes állatok is olyan tüneteket mutassanak, mint például a laktáció. Ezek a változások általában 1-2 hónappal a tüzelés elmúltával jelentkeznek, és akár 1 hónapig is eltarthatnak. A macska vemhességi ideje átlagosan 63-65 nap, vagyis körülbelül 2 hónap.

A vemhes macskák táplálása

Ezeknek a cicáknak eltérő táplálkozási szükségleteik vannak, amivel kapcsolatban az alábbiakat ajánlott mindenképpen szem előtt tartani.

A vemhes macskák az állapotuk negyedik hetét követően igénylik a magasabb kalóriatartalmú étrendet, amelyet érdemes tartani egészen addig, míg a kiscicákat le nem választjuk (ez körülbelül a 8-10. héten következik be.) A kereskedelmi forgalomban kapható eledelek közül kifejezetten a vemhesség és a szoptatás időszakára készülteket ajánlatos választani. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor a kölyökmacskáknak készült tápok is jó alternatívák lehetnek.

A vemhes és szoptató macskáknak sokkal gyorsabb az anyagcseréjük, így a sűrűbb, rendszeres etetés elengedhetetlen számukra. A növekvő magzatok miatt a macska gyomrában kevesebb hely lesz, emiatt érdemes többször, de kevesebb ételt adni neki.

Egészségügyi és biztonsági szempontok a vemhes macskák esetében

A hüvelyi vérzés abnormális a macska terhessége alatt, tehát minden esetben aggodalomra ad okot. Ha a vérzést a terhesség korai vagy középső szakaszában észleled, akkor valószínű, hogy vetélésről van szó. Ha pedig a vemhesség végén tapasztalod, akkor fennáll a koraszülés veszélye. Mind a két esetben azonnal állatorvosi beavatkozásra van szükség!

Javasoljuk, hogy vemhesség idején ellenőriztess az állatorvossal friss székletmintát, ugyanis a bélparaziták mind a méhen belül, mind a szoptatás során átterjedhetnek a kiscicákra. Soha ne használj vény nélkül kapható féreghajtót vemhes vagy szoptató macskánál! Ezeknek némelyike veszélyes lehet, a cica halálát is okozhatja. Ebben az esetben mindig az állatorvos írja fel a megfelelő gyógyszert, ha a székletminta parazitafertőzésre utal.

A vemhesség ideje alatt még fontosabb, hogy a biztonságos, állatorvos által jóváhagyott bolhamegelőzésre is figyelj! Ugyanígy veszélyesek lehetnek a vény nélkül megvásárolható bolhairtók, amik – ahogy az előző esetben–, szintén okozhatják az állat pusztulását. Ebben a témában is szükséges konzultálni az orvossal. Az anyamacska bolhamentesítése nemcsak az ő biztonságát szolgálja, hanem a születendő cicákét is. A bolhák által okozott vérszegénység a fiatal állatok egyik leggyakoribb halálozási oka.

A vemhességről azért is nagyon fontos informálódni, mert ha megmentettél egy cicát és szeretnéd az oltásait is rendezni, azt sosem szabad megtenni a vemhesség alatt! A vakcinák jelentős kockázattal járnak a kiscicák születési rendellenességeinek kialakulásában.

Utoljára, de nem utolsó sorban pedig fontos kiemelni, hogy a vemhes macskát nem szabad emelgetni! Egy rossz mozdulat is vetélést vagy komplikációkat idézhet elő. Igyekezz különösen gyengéden bánni az állattal!

Így tedd kényelmessé a szülést

A vemhes macskák ösztönösen készülnek a szülés pillanatára, és ebben az időszakban is nagyon függetlenül tudnak viselkedni. Általában megtalálják a saját csendes, nyugodt kis területüket, ahová kényelmesen befészkelhetik magukat. És bár előfordulhat, hogy a cicád maga dönti el, hol szeretne szülni, érdemes egy fészkelőhelyet kialakítani neki a ház egy csendesebb részén.

Használhatsz egy nagy kartondobozt alacsony oldalakkal, tiszta törülközőkkel, plédekkel kibélelve. De mosható fekhelyet, kosarat vagy bármit, amit kényelmesnek ítélsz meg. Helyezd az alomtálcát, az ételt és a vizet is a közelbe, hogy könnyen hozzájuk férhessen.

A „szülőszobát”, ahogy már az előbb is írtuk, érdemes könnyen elszeparálható helyen berendezni, de arra figyelj, hogy számodra is megközelíthető legyen, hogy megfigyelhesd, minden rendben van-e.

A vajúdás szakaszai

A macskák vajúdásának három szakasza van. A szülés első szakaszában megjelennek az összehúzódások, és nyugtalanná válik a mama. Ezen a ponton azonban nem biztos, hogy feltűnik, mi zajlik éppen, ugyanis nem túl látványosak még a jelek. Ha már 12-36 órája megkezdődtek az összehúzódások, akkor a macska testhőmérséklete 37 °C vagy az alá csökken. A következő jelzések azonban még árulkodóbbak lehetnek:

  • nyugtalan viselkedés
  • a fészkelőhely többszöri meglátogatása
  • lihegés
  • intenzívebb nyávogás
  • előfordulhat hányás is

A második szakaszban erősebb, gyakoribb összehúzódások kezdődnek meg, amelyek végül az első cica megszületéséhez vezetnek. Semmi esetre se mozgasd vagy rendezgesd a cicát a szülés során, mert könnyen leállhat a vajúdás, ha túl stresszes az állat!

A kiscicák általában 30-60 percenként születnek. A legtöbb esetben 4-6 cica van egy alomban. Egy időzítővel érdemes nyomon követni a különbséget köztük, hogy így biztos lehess abban, minden rendben zajlik. Ha az anyának erős összehúzódásai vannak, és több mint 60 percig erőlködik anélkül, hogy cica született volna, azonnal állatorvoshoz kell vinni!

A szülés harmadik és egyben utolsó szakasza a placenta keresztülhaladása. A magzati membránok zöldesfekete tömege ez, amely kilökődik minden cica megérkezése után. Ha a méhlepény nem jelenik meg, azonnal hívd az állatorvost! Az állapot lázhoz, fertőzéshez, étvágytalansághoz és a kölykök gondozásának elmulasztásához vezethet.

Ha megérkezett az első

A kiscicák őket védő magzathártyával születnek, amelyet az anyamacska általában röviddel a születés után eltávolít. A magzathártyák általában vörösessárga színűek, és körülveszik a magzatvízben úszó cicát.

Ha az anyamacska nem tudja eltávolítani ezt a hártyát a születést követő első percben, akkor fel kell nyitnod a tasakot, és a folyadékot ki kell törölnöd a cica orrából. Ezután nyisd ki a száját fejjel lefelé, és azt is tisztítsd ki óvatosan. Ezt követően légzésre ösztönözheted a kis jövevényt azzal, ha határozottan, de óvatosan megdörzsölöd a testét egy törülközővel.

Ha a születés után a mama nem rágta el a köldökzsinórt, akkor ezt is neked kell megtenned. Törekedj arra, hogy a zsinórt körülbelül 2,5 centiméterre a cica testétől vágd el vagy csípd el a körmöddel. Ügyelj arra, hogy ne húzd meg nagyon, mert az károsíthatja a macska szerveit!

A hüvelyi folyás a kiscicák születése után akár 3 hétig is eltarthat az anyánál. A váladék általában vöröses-fekete színű, mivel többnyire vérből áll. Ha a váladék túlságosan véresnek vagy gennyesnek tűnik, a mamát azonnal orvoshoz kell vinni!

Szülés utáni gondozás

Ahogy korábban is írtuk, folytatni kell a magasabb kalóriatartalmú diétát mindaddig, míg szoptat a macska. Ebben az időszakban mindig legyen előtte élelem és víz is. Az anyát és cicáit a ház egy csendes részén kell tartani. Ha túl nagy a zűrzavar körülötte, stresszessé válhat és elhanyagolhatja az újszülötteket.

Ahogy a kölykök nőnek és egyre aktívabbak lesznek, a mamának is egyre több idő kell majd arra, hogy elszabadulhasson aludni, mosakodni vagy szocializálódni a család többi tagjával. Hagyj neki erre időt és helyet is, de azért a fél szemed rajta legyen, hogy a cicusok se szenvedjenek semmiben hiányt!

A kolosztrum vagyis az előtej elengedhetetlen a kismacskák számára. Létfontosságú tápanyagokat és immunglobulinokat tartalmaz, amelyek szükségesek az immunrendszer megfelelő kifejlődéséhez. Az újszülött cicákat 1-2 óránként szoptatni kell. Ha úgy gondolod, hogy a mamának nincs vagy nem elegendő a teje, esetleg nem engedi, hogy a cicái eleget szopjanak, már tudod: irány az orvos!

Kerülni kell ebben az időszakban a gyógyszerek és az oltások beadását. Ha azonban a mamánál az alábbi tünetek megjelenését tapasztalod, orvoshoz kell vinni! Ő fel tud írni olyan gyógyszert, amely a szoptatás ideje alatt is biztonságosan alkalmazható. A tünetek a következők:

  • abbahagyja az evést
  • hány
  • letargikussá válik
  • bármelyik emlőmirigye kivörösödik és megduzzad

A szülés után tartsd elkülönítve a nem ivartalanított hím macskákat a mamától. A nőstény ugyanis még azelőtt teherbe eshet, mielőtt befejezné a jelenlegi alom gondozását. A cica ivartalanításával a legtöbb orvos szeret várni az elválasztás utáni első hónap leteltéig. Erről mindenképpen konzultálj a saját orvosotokkal! Az ivartalanítás fontosságáról és előnyeiről ebben a cikkben olvashatsz részletesen. Nemcsak a nem kívánt szaporulat megelőzése miatt nagyon fontos lépés ez, de a betegségek megelőzésében is hatalmas szerepe van.

felelős állattartás felelősség ivartalanítás jó gazdi kismacska születik kölyökmacska macska gondozása macska ivartalanítása macska szülés nőstény nőstény macska szoptatás terhes macska gondozása terhesség vemhes macska gondozása vemhesség vemhesség jelei
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink