hirdetés

Honnan tudhatom, hogy lázas a macskám? 6 jel, ami arra utal, hogy magas a testhőmérséklete

Ferenczi Deborah, 2022. november 15 - Képek: Getty Images Hungary

Fontos tudni, hogy ha a cicád belázasodik, az minden esetben valamilyen vírusos fertőzésre vagy esetleg komolyabb megbetegedésre utalhat. Ilyenkor elengedhetetlen a láz elsődleges csillapítása, hiszen amennyiben ez nem történik meg, a macska testhőmérséklete annyira felhevülhet, hogy az akár életveszélyes is lehet számára. Éppen ezért, ha lázas a cicád, azonnal fordulj állatorvoshoz.

hirdetés

A cicák lázas megbetegedése mindenképpen valamilyen komolyabb megbetegedésre utal. Fontos tudni, hogy a macskák normális testhőmérséklete 38 és 39 fok között mozog, az ettől való eltérés mindenképpen állatorvosi beavatkozást igényel. Abban az esetben pedig, ha a macska testhőmérséklete meghaladja a 41 fokot, akkor már a létfontosságú szervek károsodásának a veszélye fenyeget. Ilyenkor azonnali ellátás szükséges az állatnak az életben maradáshoz.

Honnan lehet tudni, hogy lázas a macska?

Abban az esetben, ha a jelentős viselkedésbeli változásokat észlelsz a cicádon, érdemes lehet megvizsgálni, hogy nem betegség okozza-e. Ilyen esetben az első és legfontosabb, hogy a testhőmérsékletét ellenőrizd. Ugyanis, ha macskádnak a szokottnál forróbb a teste, illetve meglehetősen étvágytalan és kedvetlen, akkor nagyon valószínű, hogy belázasodott. Ezentúl az alábbi tünetek jellemzőek még a lázas megbetegedésekre.

  • gyengeség és letargia
  • gyors szívverés
  • reszketés

Hogyan kell mérni a macska lázát?

A cica testhőmérsékletét általában egyszerű digitális hőmérő segítségével kell megmérni, érdemes olyat alkalmazni, mely kifejezetten állatoknak vagy éppen kisgyermekeknek lett gyártva. Azonban azt rendkívül fontos tudni, hogy soha semmi esetre sem szabad régebbi stílusú higanyhőmérőt alkalmazni. Ugyanis abban az esetben, ha a hőmérő eltörik, az rendkívül káros lehet a cica egészségére. Általában 2-3 centire szokták az állatorvosok benyomni az állat végbelébe a lázmérőt annak érdekében, hogy meg tudják állapítani, hogy az állat lázas-e. Azonban sok macska ezt rendkívül nehezen viseli, így érdemes lehet egy segítőnek ezidőre lefognia a cicát.

Mi a teendő, ha a cicád lázas?

Rendkívül fontos, hogy soha, semmi esetre se adj a cicádnak humán gyógyszert, hiszen számos olyan összetevő – ami ugyan az embernek segít a lázzal való megküzdésben – a cicára mérgező és halálos lehet. Így kizárólag olyan gyógyszert adj neki, melyet állatorvos írt fel, specifikusan a macskád számára. Ezentúl fontos, hogy mindig legyen víz a cica mellett, és folyamatosan pótolja a vízveszteségét, ugyanis magas láznál fennáll a kiszáradás veszélye. Azonban, ha a láz 24 óránál tovább tart, illetve ha 39,5 fok fölé emelkedik, akkor azonnal fordulj állatorvoshoz, vagy keress fel egy sürgősségi állatorvosi klinikát, ugyanis a cica életveszélyben lehet.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon