hirdetés

4 jel, hogy túleteted cicádat: ezért jobb a szabályozott etetés, mint a szabad

Hangai Lilla

2022. október 18 - Képek: Getty Images Hungary

A macskáknak egészséges, kiegyensúlyozott és változatos étrendre van szükségük. A túletetésük elhízáshoz vezethet, ami növelheti számos egészségügyi probléma kockázatát. Nem tagadjuk, a rengeteg információ és a hatalmas piac miatt nehéz lehet kiválasztani a megfelelő eleséget és metódust, ezért igyekszünk segíteni.

hirdetés

Fontos megérteni, hogy az elhízott macska boldogtalan macska, és a túlsúlyos cicák nehezen tudnak részt venni a napi rutintevékenységekben is. Csak hogy érezd a helyzet súlyát, az állatorvoshoz látogató cicák 50%-a túlsúlyos vagy elhízott. Ám az alkalmas módszer és az ideális táp nemcsak egy jókedélyű macskát eredményez majd, de a pénztárcádnak is kedvez.

1. Nem különösebben figyelsz oda az eledel fajtájára

Bár az első tippünk nem kötődik szorosan az elhízáshoz, mégis fontosnak tartjuk megemlíteni. A macskák sivatagi állatokként fejlődtek ki, így rendkívül kevés vizet fogyasztanak. Vízszükségletük jelentős részét az élelmükből nyerik, ezért azt tanácsoljuk, hogy ne csak száraztáppal etesd kedvencedet.

Ha ez megvan, érdemes odafigyelni az életkorra. A kölykök számára készült eledelek támogatják a növekedésüket, míg az idősebb cicák lelassult anyagcseréje miatt érdemes szenioroknak szánt eledelt adni, amelyek kevesebb kalóriát tartalmaznak, de éppen elegendő tápanyagot.

2. Nem méred ki az eledelt

A macskáknak életmódjukból adódóan is szerencsésebb, ha naponta többször, kis adagokban kapnak enni. Ezzel nemcsak a túletetés kerülhető el, de kialakul egy rutin is az életükben, ami biztonságot jelent.

A szabad etetést, vagyis a módszert, miszerint reggel kirakod az eledelt, és akkor és annyit eszik kedvenced, amikor és amennyit akar, egyáltalán nem ajánljuk. Két dolog történik ilyenkor. A finnyásabb egyedek nem esznek annyit, amennyire szükségük lenne, ugyanis nem lesznek elégedettek a minőséggel. A falánkabb példányok pedig sokkal többet esznek majd, mint amennyit kellene. Hogy mennyi a napi ajánlott mennyiség a fajta és az életkor tekintetében, abban az állatorvos tud segíteni.

3. Nem veszed figyelembe kedvenced egyedi jellemzőit

Bár az interneten és az eledelek csomagolásán rengeteg információt találsz azzal kapcsolatban, hogy mennyi ételt kell adnod a cicának, mi mégis azt tanácsoltuk neked az előző pontban, hogy kérdezed az adagról az állatorvost. Ugyanis van néhány dolog, amit még számításba kell venni.

Például azt, hogy cicád mennyire aktív, tölt-e kint szignifikáns időt a hidegebb évszakokban is, van-e bármilyen krónikus betegsége, vagy esetleg az ivartalanítás miatt mennyit változott az anyagcseréje. A túletetés mellett a kevés táplálék is okozhat problémákat, így érdemes minden tényezőt figyelembe venni az adagok megállapításakor. És persze állítani ezeken a mértékeken, ha úgy érzed, szükséges.

4. A jutalomfalatokról, csemegékről megfeledkezel

Tudjuk, hogy milyen nehéz ellenállni a kunyeráló cicaszemeknek, de mindkettőtök érdekében fontos, hogy nemet tudj mondani. Bár vannak a cicák számára is biztonságos emberi ételek, amik hozhatnak egy kis változatosságot az étrendjébe, azt ajánljuk, hogy ezeket ne pluszban add neki, hanem az egyik étkezés helyettesítőjeként.

Ha tanítgatod a cicád, vagy egyszerűen csak jól esik megjutalmazni egyszer-egyszer néhány szem jutifalival, azzal semmi gond. Egyszerűen csak arra kérünk, hogy ha úgy érzed, többet kapott az egyik nap a szokásosnál valami miatt – például, mert vendégek voltak nálatok és így próbáltad nyugtatni –, azt számítsd bele a napi étkezési adagba is.

anyagcsere eledel elhízás etetés idős macska ivartalanítás jutalomfalat kölyökmacska kövér macska lelassult anyagcsere macska etetése speciális eledel szabad etetés tanítás jutalomfalattal tréning jutalomfalattal túlsúlyos macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink