hirdetés

A világ 6 legnagyobb macskafajtája: a chausie 11 kg-os is lehet, mégis képes akár 2 méterre is felugrani

Hangai Lilla

2022. november 27 - Képek: Getty Images Hungary

A nagyobb macska azt jelenti, hogy még több négyzetcentiméternyi cica áll a rendelkezésedre, amit elhalmozhatsz a szereteteddel. Töredelmesen bevalljuk, hogy imádjuk a hatalmasra nőtt macskákat. Van ugyanis bennük valami nem egészen evilági, valami meghökkentő.

hirdetés

Ha te is hasonlóan érzel, összegyűjtöttünk neked 6 nagytestű macskafajtát, amik garantáltan elrabolják a te szívedet is.

Nelle, a ragamuffin nyerte a Best in Show díjat a 2022-es GCCF Supreme Show-n.

1. Maine coon

Igyekszünk nem részrehajlók lenni, de nem szeretnénk tovább tagadásban élni: a maine coon az egyik legnagyobb kedvencünk és nem csak fantasztikus méretei miatt. Elérhetik a 12 kg-os súlyt is, ráadásul nem a kontrollálatlan lasagne-evés miatt, mint Garfield. Fenséges, 1 m hosszú testüket puha, dús és meglepően kevés ápolást igénylő bunda borítja.

Ezeket a gyengéd óriásokat eredetileg tanyasi macskaként tartották, mivel kiválóan vadásznak. Feltűnően jó megjelenésüknek, a macskák között is kimagasló intelligenciájuknak és játékos természetüknek köszönhetően azonban hamar bérelt helyük lett az emberek otthonaiban. Érdekes tény, hogy a hangjuk nem a nyávogáshoz hasonlít, hanem inkább üvöltöznek.

2. Chausie

A különleges nevű chausie egy nagytestű macskafajta, amely egy vadon élő dzsungelmacska és egy házimacska keresztezésének eredménye. Ezek az igéző tekintetű cicusok 11 kg-ot is nyomhatnak. Hosszú lábaiknak és rendkívül mozgékony testüknek köszönhetően az akrobatika a középső nevük. Vad megjelenésük miatt ezek a társasági macskák olyan családok számára alkalmasak, akik idejük nagy részét otthon töltik. Sok figyelmet, szeretet és még több játékot igényelnek. Az ő esetükben még egy átlagos macskánál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni a rutinra, nem díjazzák, ha valami változik.

A chausie-nak nagyon mély mellkasa van, ami azt jelenti, hogy hatalmasak lehetnek a levegőtartalékai, így úgy tűnhet, hogy szinte sosem fáradnak el vagy fulladnak ki. Sőt, ha nagyot csalódnak valakiben, az a sóhaj biztosan csontig hatol majd.

3. Ragamuffin

Sokáig egy másik nagytestű macska, a ragdoll egy változatának tekintették; 1994-ben azonban önálló fajtaként is elismerték. Bundája hasonló a nyúlszőrhöz, tekintete kedves, személyisége barátságos és nagyon lágy, szeretetre méltó. Előre szólunk, hogy úgy lehet olvadozni ettől a szempártól, akár a vaj a palacsintán. Általában körülbelül 11 kg-osra nőnek, és akár 18 évig is élhetnek.

4. Norvég erdei macska

A norvég erdei macska erős, izmos teste és bundája is hasonló lehet a maine coonéhoz. Hatalmas mancsai vannak, ami még fejedelmibb megjelenést kölcsönöz ennek az egyébként is lélegzetelállító cicának. Súlya átlagosan 10 kg körül mozog, különleges auráját pedig egy legendának köszönheti. Úgy tartották, hogy Norvégia erdeiben élt egy macska, aki varázsütésre eltűnt vagy megjelent és a legtöbbször csak a vastag, bolyhos farka látszódott. Az egyik legfőbb személyiségjegye a hűség, de ezen felül magának tudhatja még a játákosságot, a barátságosságot és a magas intelligenciát is.

5. Amerikai csonkafarkú

Ennek a cicusnak nemcsak a teste, de a farka is zömök, így nagyon egyszerű megismerni. Ahogy ránézünk, bennünket azonnal maga alá temet a cukiság agresszió, mert pontosan olyan hatást keltenek, mint egy puha plüssmackó. De ne tévesszen meg a külső! Hosszú hátsó lábai, 7-8 kg-os masszív súlya, széles mellkasa és éber vadász tekintete remek összhangban van a kvalitásaival.

A szóbeszéd szerint olyan találékonyak, hogy könnyedén megszöknek zárt helyiségekből vagy ketrecekből is. Játékos, társaságkedvelő macskák, akik sok figyelmet igényelnek. Nagyon könnyen alkalmazkodnak, így azok számára is ideális lehet, akiknek például a munkájuk miatt gyakrabban kell költözniük.

6. Szibériai

Ez az egyedülálló macskafajta nagy, erős és intelligens. Nem véletlenül, ugyanis rendkívül könyörtelen éghajlati viszonyok között kellett megvetnie párnás kis mancsait. A fajtában nagyon hamar felismerték a potenciált, és háziasították, hogy a szobák melegében uralkodhasson. Talán emiatt lehet az, hogy olyan elképesztő módon ragaszkodóak.

A találékonyság rájuk is jellemző, remek vadászösztönökkel is rendelkeznek. Súlyuk 10-12 kg, melynek jelentős részét a szőr teszi ki. Már érezzük is az ujjaink között…

Látod, vannak olyan esetek, amikor a jóból nem kicsit, hanem óriásit adnak!

amerikai csonkafarkú macska chausie ember szereti a macskát legnagyobb macskafajták macska szereti az embert macskás emberek maine coon nagytestű macska norvég erdei macska ragamuffin szibériai macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink