hirdetés

Ez az 5 cicafajta a bizonyíték: létezik kutya-macska barátság!

Pócsik Judit

2022. július 2 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb embernek a kibékíthetetlen ellentét és az örök ellenség szavak jutnak az eszébe, ha említésre kerül a két állatfaj. Szerintük szó sem lehet békés együttélésről kutya és macska között!

hirdetés

Ez is egy tévhit, vagy inkább részleges tévhit. Nem igaz az, hogy aki ugyanúgy szereti a macskát, mint a kutyát, nem tarthat biztonsággal cicát leghűbb négylábú társa mellett. Kutya-macska barátság igenis létezik, csak a megfelelő „kutyakompatibilis” cicát kell kiválasztani az eb mellé. A többi szeretet, türelem, odafigyelés és nevelés kérdése. Ez az öt bársonytalpú nemcsak a gazdit, de a kutyát is szeretni fogja!

1. Birman

Ez a fajta imád játszani és futkározni, sőt fogócskázni is. Lételeme a mozgás, ideális társ egy macskabarát kutya mellé. Az ismerkedést és az összeszoktatást ezért fontos összekötni a (kedvenc) játékkal és a sétákkal Mindezt természetesen  eleinte a gazdi folyamatos és szigorú felügyelete mellett. A birman erősen védelmezi a területét, domináns macskafajta, de ez nem agresszív viselkedésben nyilvánul meg. Nincs karmolás, harapás, pofozás vagy vad nyávogás. Inkább csendes nyugalommal jelzi környezete felé, hogy „eddig és ne tovább”, mert az az ő kedvenc helye. Kiegyensúlyozott, barátságos, kedves fajta. Egész lényéből a barátságosság és a nyugalom árad, ami a kutyának és a gazdinak is jót tesz.

2. Brit rövidszőrű

A brit rövidszőrű egy kicsit tartózkodó, de nagyon önálló egyéniség. Rendkívüli módon igényli a társaságot, mind a gazdiét, mind fajtársaiét, és kutyapajtásaiét is. A brit rövidszőrű egy csupaszív macska, szereteténél már csak a ragaszkodása nagyobb.

Ahogyan a birman, úgy ő sem válaszol durva módon a kutya esetleges vegzálására, hanem visszahúzódik, és megvárja, amíg négylábú társa lecsillapodik. Hűvös, elegánsan angolos viselkedésével még a legrakoncátlanabb kutyakölyköt is lehiggasztja.

3. Norvég erdei macska

Ez a nagy és erős macska külsejében hasonlít a maine coonhoz. Robusztus külleme vajszívű, de korántsem gyáva szobatigrist takar. Gyöngéd és szerető macskafajta, nagyon erős gondoskodási ösztönnel. Nem törekszik arra, hogy a figyelem középpontjában legyen, de a család minden tagjával remekül kijön, mind a négylábúakkal, mind a kétlábúakkal. Lehet, hogy időbe telik, amíg feloldódik a kutya irányába, de amikor ez megtörténik, akkor elválaszthatatlan barátokká válnak. A kitartás és a türelem az összeszoktatásnál itt is csodákat művel.

4. Abesszin

Az abesszin legmeghatározóbb tulajdonsága a folytonos kíváncsiság, ezért mindenkivel nagyon érdeklődő és barátságos: ez alól a kutya sem kivétel. A japán csonkafarkú macskához hasonlóan ő sem bújós típus, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne ragaszkodó. Nagyon is az: imádja gazdáját, és négylábú társait. Kíváncsiskodó és aktív természete okán nagyon szeret „házon kívül” lenni. Szereti felfedezni a külvilágot, akár a kutyával együtt, egy jó nagy séta során.

5. Japán csonkafarkú macska

Nemcsak nyitott természete, ember- és állatbarát temperamentuma okán vált híressé ez a macskafajta, hanem azért is, mert szereti megmutatni, tudatni, hogy ő a ház ura vagy asszonya. Intelligens, kedves, szerető, aktív macska, ám a barátságos kutyának is azonnal tudomására hozza, hogy itt bizony ő a főnök!

A japán csonkafarkú macskával könnyű az élet: igazán alkalmazkodó tud lenni, jól visel minden változást a költözésen át az új családtag érkezéséig. Csak a kellő mennyiségű simogatás és szeretet legyen meg. Ennél többet nem is kér. Ez a fajta nem az a tipikus ölbebújós macska, ennek ellenére mégis annyi időt szeret eltölteni a gazdi közelében, amennyit csak lehet.

Nemcsak a kutya szempontjából remek választás a fentiek közül bármelyik macskafajta, intelligenciájuk, ragaszkodó természetük, és végül, nem utolsó sorban eszük és szépséges megjelenésük okán a gazdinak is sok örömet szereznek majd.

abesszin birman brit rövidszőrű burmai szent templommacska japán csonkafarkú kutya kutya és macska kutya macska barátság kutyabarát macskák macska és kutya macskafajták norvég erdei macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink