hirdetés

Ez az 5 cicafajta a bizonyíték: létezik kutya-macska barátság!

Pócsik Judit, 2022. július 2 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb embernek a kibékíthetetlen ellentét és az örök ellenség szavak jutnak az eszébe, ha említésre kerül a két állatfaj. Szerintük szó sem lehet békés együttélésről kutya és macska között!

hirdetés

Ez is egy tévhit, vagy inkább részleges tévhit. Nem igaz az, hogy aki ugyanúgy szereti a macskát, mint a kutyát, nem tarthat biztonsággal cicát leghűbb négylábú társa mellett. Kutya-macska barátság igenis létezik, csak a megfelelő „kutyakompatibilis” cicát kell kiválasztani az eb mellé. A többi szeretet, türelem, odafigyelés és nevelés kérdése. Ez az öt bársonytalpú nemcsak a gazdit, de a kutyát is szeretni fogja!

1. Birman

Ez a fajta imád játszani és futkározni, sőt fogócskázni is. Lételeme a mozgás, ideális társ egy macskabarát kutya mellé. Az ismerkedést és az összeszoktatást ezért fontos összekötni a (kedvenc) játékkal és a sétákkal Mindezt természetesen  eleinte a gazdi folyamatos és szigorú felügyelete mellett. A birman erősen védelmezi a területét, domináns macskafajta, de ez nem agresszív viselkedésben nyilvánul meg. Nincs karmolás, harapás, pofozás vagy vad nyávogás. Inkább csendes nyugalommal jelzi környezete felé, hogy „eddig és ne tovább”, mert az az ő kedvenc helye. Kiegyensúlyozott, barátságos, kedves fajta. Egész lényéből a barátságosság és a nyugalom árad, ami a kutyának és a gazdinak is jót tesz.

2. Brit rövidszőrű

A brit rövidszőrű egy kicsit tartózkodó, de nagyon önálló egyéniség. Rendkívüli módon igényli a társaságot, mind a gazdiét, mind fajtársaiét, és kutyapajtásaiét is. A brit rövidszőrű egy csupaszív macska, szereteténél már csak a ragaszkodása nagyobb.

Ahogyan a birman, úgy ő sem válaszol durva módon a kutya esetleges vegzálására, hanem visszahúzódik, és megvárja, amíg négylábú társa lecsillapodik. Hűvös, elegánsan angolos viselkedésével még a legrakoncátlanabb kutyakölyköt is lehiggasztja.

3. Norvég erdei macska

Ez a nagy és erős macska külsejében hasonlít a maine coonhoz. Robusztus külleme vajszívű, de korántsem gyáva szobatigrist takar. Gyöngéd és szerető macskafajta, nagyon erős gondoskodási ösztönnel. Nem törekszik arra, hogy a figyelem középpontjában legyen, de a család minden tagjával remekül kijön, mind a négylábúakkal, mind a kétlábúakkal. Lehet, hogy időbe telik, amíg feloldódik a kutya irányába, de amikor ez megtörténik, akkor elválaszthatatlan barátokká válnak. A kitartás és a türelem az összeszoktatásnál itt is csodákat művel.

4. Abesszin

Az abesszin legmeghatározóbb tulajdonsága a folytonos kíváncsiság, ezért mindenkivel nagyon érdeklődő és barátságos: ez alól a kutya sem kivétel. A japán csonkafarkú macskához hasonlóan ő sem bújós típus, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne ragaszkodó. Nagyon is az: imádja gazdáját, és négylábú társait. Kíváncsiskodó és aktív természete okán nagyon szeret „házon kívül” lenni. Szereti felfedezni a külvilágot, akár a kutyával együtt, egy jó nagy séta során.

5. Japán csonkafarkú macska

Nemcsak nyitott természete, ember- és állatbarát temperamentuma okán vált híressé ez a macskafajta, hanem azért is, mert szereti megmutatni, tudatni, hogy ő a ház ura vagy asszonya. Intelligens, kedves, szerető, aktív macska, ám a barátságos kutyának is azonnal tudomására hozza, hogy itt bizony ő a főnök!

A japán csonkafarkú macskával könnyű az élet: igazán alkalmazkodó tud lenni, jól visel minden változást a költözésen át az új családtag érkezéséig. Csak a kellő mennyiségű simogatás és szeretet legyen meg. Ennél többet nem is kér. Ez a fajta nem az a tipikus ölbebújós macska, ennek ellenére mégis annyi időt szeret eltölteni a gazdi közelében, amennyit csak lehet.

Nemcsak a kutya szempontjából remek választás a fentiek közül bármelyik macskafajta, intelligenciájuk, ragaszkodó természetük, és végül, nem utolsó sorban eszük és szépséges megjelenésük okán a gazdinak is sok örömet szereznek majd.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon