hirdetés

Vajon tudja a macskám, hogy szeretem? A tudomány válaszol

Hangai Lilla, 2023. május 30 - Képek: Getty Images Hungary

Gazdiként megteszünk mindent, ami csak tőlünk telik, de a tapasztalataink szerint nincs olyan macskatartó, akinek ne ütött volna még szöget a fejébe a címben elhangzó kérdés. Tovább fokozva: érez-e egyáltalán szeretetet a cica?

hirdetés

Mióta egyre többet tudunk a szeretetnyelvekről és a kötődési mintákról a társas viszonyaink tekintetében, úgy nem is csoda, hogy a kedvenceinkkel való kapcsolódásunkat is más színben látjuk. A felszín kapargatásával már nem elégszünk meg! Tudni akarjuk az okokat, a mozgatórugókat, és azt is, milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre, ha valamin változtatni szeretnénk. Túlzás lenne? A legtöbb esetben nem; hisz a kedvencünk és köztünk lévő kötelék minőségén rengeteget javít, ha jobban megismerjük őt. Nem kell majd többé félve feltenned a kérdést, hogy: tudja-e a macskám, hogy szeretem? Itt a válasz!

Érez szeretetet egyáltalán?

Azt biztosan tudjuk, hogy a macskák képesek érezni a 6 alapérzelmet (öröm, bánat, harag, undor, meglepettség, félelem), ahogy a kutyák is. Sőt egyes tanulmányok arra is bizonyítékot adnak, hogy ezeket az emberek és más macskák esetében is képesek érzékelni.

A szeretet érzését illetően a hormonokban keresendő a válasz. Paul Zak tudós tesztek alapján megállapította, hogy a macskák és az emberek is termelnek oxitocint, vagyis köznapi elnevezéssel élve úgynevezett „szerelmi hormont”. Az oxitocin számos fizikális és mentális hatása mellett leginkább arról ismeretes, hogy megteremti a nyugalmat és a közösség érzését, elmélyíti a kapcsolatainkat és csökkenti a stresszt. Ebből kiindulva valószínűleg rendkívül hasonló megélésük van a macskáknak akkor, amikor megtapasztalják a szeretet érzését, mint nekünk.

Honnan tudja, hogy szereted?

Na, itt kezd egy kicsit bonyolódni a dolog! Térjünk vissza egy pillanatra az emberi kapcsolatokra, egészen pontosan a szeretetnyelvekre. Tegyük fel, hogy a frissen szomszédságunkba költözött dominikai Marcello elsődleges szeretetnyelve a testi kontaktus. Barátnője, a magyar Réka elsődleges szeretetnyelve pedig a minőségi idő. Marcello már azt fontolgatja, hogy visszaköltözik szülőhazájába, pedig szereti Rékát. Réka ugyan minden nap főz neki vacsorát és folyton programokat szervez a hétvégére, de megfeledkezik arról, hogy például hazaérkezve megölelje, vagy fogja a kezét az utcán. Szeretik egymást, de az üzenet nem megy át, mert nem megfelelő a közvetítő eszköz.

Hasonlóan van ez a macskák esetében is. Hiába veszel neki egy rahedli tollas botocskát, lézert és plüssfigurát, vagy puszilgatod és ölelgeted mániákusan, az nem jelenti azt, hogy a macskád érzi, hogy szereted! Főleg akkor nem, ha egyébként meg megfeledkezel naponta kilapátolni az alomtálcáját, folyton egyedül van otthon, rossz minőségű eledellel eteted, akkor is felemeled, ha láthatóan nem élvezi, és sosem viszed el rutinellenőrzésre az állatorvoshoz.

Bizony ezek mind olyan dolgok, amiket egy átlagos macska, sőt bármelyik átlagos macska a szeretet jeleként értelmez. Egyenlő félként tekintenek ránk, és többek között azért is tartanak ki mellettünk, mert garantáljuk a biztonságukat; ez pedig nem az ajándékokban mutatkozik meg. Ha érdekel, hogy a felsoroltakon kívül hogyan tudod még kimutatni kedvencednek, hogy szereted, akkor olvasd el ezt a cikkünket!

Ő hogyan mutatja ki, hogy szeret?

A legnépszerűbb cikkeink ebben a témakörben íródnak az oldalon, így valószínűleg ezeket már tudod. Annak ellenére, hogy személyiségéből adódóan minden macska mutathat némi eltérést abban, hogy mit szeret vagy miként mutatja ki a szeretetét, a teljesség igénye nélkül leggyakrabban mégis megjelenik az ajándékozás, az ápolás, a rajtad való alvás, a dörgölőzés, és a dagasztás. A macskáddal való kapcsolatodat is akkor tudod elmélyíteni és javítani, ha az ő nyelvén szólsz hozzá. Akár átvitt, akár a szó szoros értelmében.

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon