hirdetés

Miért eszik füvet a macska? Segít az emésztőrendszere működésében

Ferenczi Deborah

2022. február 15 - Képek: Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy a macska alapvetően ragadozó, gyakran előfordul, hogy füvet eszik. Ez elsőre furcsa lehet, hiszen húsevő állatként nem érthető ennek mechanizmusa. Annak ellenére, hogy nem ez a fő tápláléka, mégis jelentősen hozzájárul az egészségéhez.

hirdetés

A fűevés szokatlanul hathat a macskák részéről, kiváltképpen azért, mert gyakran szinte azonnal ki is hányják, miután elfogyasztották. De akkor mégis miért eszik a füvet? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Jelentősen segíti az emésztésüket

Miután a fűnek magas a rost- és vitamintartalma, így egyrészt kitűnő tápanyag, másrészt kifejezetten hánytató hatással rendelkezik, sőt kismértékben hashajtó hatású is. Ennek köszönhetően jelentős mértékben segít kiüríteni a gyomorból, belekből mindazt, amit az állat képtelen megemészteni. Ez a szobacicák esetében általában csak szőr, míg a szabadon járó, vadászó egyedeknél akár csontok, szőrszálak és tollak is lehetnek. Ezenfelül a macskák kifejezetten szeretnek játszani is a fűvel. Így ennek a fogyasztása nem rossz szokás, hanem egy természetes viselkedésforma. Ennek tekintetében nem szükséges, hogy leszoktasd erről a tevékenységről a kedvencedet. Ellenben arra nagyon oda kell figyelni, hogy az állat semmi esetre se helyettesítse szobanövények fogyasztásával a fűevést, mivel azoknak a jelentős többsége mérgező számára.

Hánytató hatása van

Egy felmérés keretében a kutatók több mint 1000 macskatulajdonost kérdeztek meg a cicák fűevési szokásairól. Az eredmény szerint ez egy elterjedt szokás az állatok körében. 71 százalékuknál minimum hat alkalommal figyelték meg életük során, miközben csupán 11% volt azoknak az aránya, akiknél soha nem tapasztaltak ilyesmit. Valószínűsíthetően a macskák elsősorban hánytató hatása miatt esznek füvet. A megfigyelésekből azonban az tűnt ki, hogy fogyasztása után csak az állatok egy harmada hányt, azt megelőzően pedig 91 százalékos arányban nem mutattak semmiféle betegségre utaló tünetet. A kutatók úgy gondolják, hogy a hányás nem a fűevés céljának, hanem mellékhatásnak tekinthető.

Ösztönös cselekedet

Szintén magyarázatot adhat erre a szokásra, hogy a növények fogyasztása ösztönös cselekedet, ami evolúciós előnyökkel jár a macskafélék számára. A csimpánzok és más vadállatok tanulmányozásán alapuló teória szerint a fűevés az emésztőrendszer izomaktivitásának növelésével segíthet az állatoknak megszabadulni a bennük élő parazitáktól. Ugyanakkor a háziasított macskáknál ezeknek a parazitáknak a jelenléte már nem áll fenn, de valószínűleg az ösztönös viselkedés megmaradt. A szakemberek a fentiekből kiindulva azt tanácsolják, hogy érdemes lehet macskafüvet venni. Ez azért kiváló alternatíva, mivel lehetőséget teremt számukra, hogy kiéljék belső ösztönüket anélkül, hogy fennállna a mérgezés veszélye.

egészség ehet-e füvet a macska élet fűevés füvet eszik a macska macska emésztése macska ösztön miért viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink