Így szedd ki a macskapisit különböző felületekből: a szódabikarbóna lesz a legnagyobb segítséged

Hangai Lilla, 2023. március 8 - Képek: Getty Images Hungary

A macskapisi egy rendkívül makacs dolog. Nem is csoda, hiszen ha belegondolsz, a cicák ezzel jelzik a területük határát, és a fajtársaikkal való kommunikációra is használják. Minden háztartásban történnek balesetek, így a következő hasznos tippjeink segítségével megszabadulhatsz a foltoktól és a vele járó szagoktól is.

Mutatjuk máris, hogy hogyan lehet ezt a biológiai fegyvert hatékonyan eltűntetni ruhából, kanapéhuzatból, szőnyegből, padlóról, falról.

Miért ilyen büdös a macskapisi?

Elöljáróban engedj meg nekünk néhány általános információt a témáról. Szeretjük, ha kerek a történet.

Minél később talál rá az ember lánya az alomdobozon kívüli pisire, annál rosszabb a helyzet, ugyanis a vizeletben lévő baktériumok elkezdenek lebomlani, amitől áthatóbb lesz a szaga.

A bomlási folyamat második szakaszában a vizelet merkaptánokat bocsát ki, amely vegyületek például a csíkos bűzösborz bűzmirigyeiben termelt folyadékban is megtalálhatók. Így már minden világos… Ráadásul az idősebb cicák vizelete még büdösebb, ugyanis a vesék már nem tudják olyan hatékonyan elvégezni a feladatukat. Az ivaros kandúrok vizeletének szintén erősebb a szaga, ezt pedig a hormonok okozzák.

Ha úgy látod, hogy cicádat nem csak egyszeri baleset érte és az alomtálcájának körülményei is ideálisak, mindenképpen vidd el az állatorvoshoz!

A biológiaórának vége, következennek a gyakorlati tippek!

Az időn van a hangsúly!

Ha a folt megszárad, talán már nem is lehet látni, de a szaga továbbra is ott lesz. Így a legfontosabb, amit tehetsz, hogy ha felfedezed a baleset helyszínét vagy éppen tanúja vagy a dolognak, azonnal, egy pillanatot sem késlekedve el kell távolítanod.

Kárpit nélküli felületek

Kezdjük a könnyebbekkel! Ilyen felület például a járólap, csempe, kerámia, laminált padló, parketta, PVC burkolat, stb. A legfontosabb, hogy ne használj sem itt, sem más felületen klóros szereket, ugyanis az vegyülve a vizeletben található ammóniával veszélyes gázok képződéséhez vezethet.

A háztartási szerek között nagy kiszerelésben találsz szódabikarbónát szinte bármelyik boltban. Ezt szórd a foltra, míg felissza a folyadékot, majd egy kézi seprűvel seperd lapátra. Következő lépésként alaposan súrold át a felületet meleg, mosogatószeres vízzel. Így nemcsak a folttól, de a szagtól is megszabadulhatsz, ugyanis a szódabikarbóna szagtalanító hatásáról ismeretes.

50-50 arányban kevert vizet és ecetet is fújhatsz a felületre, miután felitattad a nedvességet. Ahogy az ecetszag elpárolog, úgy viszi magával a vizelet szagát is. Ezt használhatod bátran falra is!

Lakkozatlan fa felületek esetében nagyon résen kell lenni, ugyanis szinte azonnal magukba szívják a vizeletet. Erre is használhatod bedörzsölve a szódabikarbónát, de a boltban kapható, folteltávolításra használatos oxigénes folteltávolítók is nagy segítségedre lehetnek. Arra azért figyelj, hogy egy rejtett területen teszteld le, hogy nem tesz-e kárt a fában.

Szőnyeg, kárpit

Itasd fel a foltot papírtörlővel, vagy egy ronggyal egészen addig, míg úgy nem érzed, hogy teljesen száraz. Ezután fújd be az ecetes oldattal. Ha ez megvan, hagyd állni az oldatot a folton, hogy magától száradjon meg. Ha még mindig úgy érzed, hogy maradt ott szag, szórd be a foltot szódabikarbónával vagy oxigénes szőnyegtisztítóval, hagyd állni, majd porszívózd fel a port.

Ha nem vagy benne biztos, hogy az ecetet biztonságosan tudod használni ezeken a felületeken, maradj az oxigénes folttisztító és a szódabikarbóna kombinációjánál. Lehetséges, hogy újra meg kell majd ismételned a folyamatot, főleg, ha nem volt friss a folt.

Ruhaneműk, textilek

Első lépésként áztasd be a textíliát hideg vízbe. Ha mosógépben mosható dologról van szó, adj a mosószerhez szódabikarbónát, az öblítőhöz pedig ecetet. Nyugi, nem lesz ecetszagú a ruhád, el fog párologni a szag! Ha továbbra is érzed a bűzt, kezelheted a folt helyét oxigénes folttisztítóval és a biztonság kedvéért a mosáshoz is adj keveset.

Semmiképp se szárítsd ezeket a textíliákat szárítógépben; a hő felerősítheti és a szövetben rekesztheti a szagokat!

Ha az adott textília nem mosható gépben, szintén áztasd hideg vízbe, majd kezeld a foltot oxigénes folttisztítóval, ecettel vagy szódabikarbónával. Adj a vízhez is a választott szerből, és hagyd állni benne a ruhaneműt néhány órára. Ha nem sikerült megszabadulni a szagtól elsőre, ismételd meg a folyamatot.

Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon