hirdetés

Miért szeretik a macskák a magas helyeket?

Király Barbara

2024. június 21 - Képek: Getty Images Hungary

Mindenki látott már magasban alvó, játszó, rejtőzködő macskát. Elmondjuk, miért olyan kedves ez a hely cicád számára.

hirdetés

A macskák evolúciós és biológiai szempontból is egyszerre zsákmányállatok és ragadozók. A légi nézőpont nagy segítséget nyújtott nekik a háziasítás előtt; így könnyebben jutottak táplálékhoz (közelre nem látnak túl jól), egyszerűbben el tudtak menekülni a ragadozók elől. Ugyan ezeket a készségeket a házi macskáknak már nem kell alkalmazniuk, az ösztönük továbbra is azt súgja nekik, hogy jobb, ha magasról tekintenek a környezetükre. Nézzünk is meg, hogy miért kedvelheti még a macska a magas helyeket.

A macskák ösztönösen választják a magas helyeket

Gyakori okok, amelyek miatt a macskák szeretik a magas helyeket

Biztonságot nyújt a lehetséges veszélyekkel szemben: Ugyan már nem a sasok, sakálok és rókák elől kell magasra másznia kedvencednek, de a heves gyerekek és az érdeklődő kutyák elől még mindig ilyen helyekre lehet a legbiztonságosabban elbújni.

Növeli a zsákmány észlelésének képességét: Ha az élelemért történő vadászatra nincs is szüksége cicádnak, a DNS-ébe van kódolva az ösztön, így a játékban, a mindennapi életben is minél magasabbról szeretne megfigyelni.

Így békében élhet több cica is együtt: Egy többmacskás háztartásban a magaslati helyek segíthetnek abban, hogy az egyedek távolságot tartsanak egymástól. Jó, ha van külön helyük elvonulni, így kevesebb konfliktus alakulhat ki közöttük.

Jobban kedvelik a meleg helyeket: Mint tudjuk, zárt térben a magasabb helyeken a hőmérséklet is magasabb. Ezt a fizikai jelenséget gyakorta használják ki a macskák, főleg a hidegebb hónapokban.

Kíváncsi állatok: Négylábú kedvenceink nagyon kíváncsi természetű lények; szeretnek nyomozni és nézelődni. A magas helyek egy új perspektívát nyújtanak az ilyen fajta kémkedéshez.

A stressz és a szorongás csökkentésében is fontos szerepet játszik: A macskák különösen érzékenyek a változásokra. Ha új embert vendégelsz meg az otthonodban, vagy új családtag érkezik, az nagyon komoly stresszt jelenthet számukra. A magas helyekről megfelelő távolságból kémlelhetik az eseményeket. Az akció közelében maradhatnak, de biztonságos távolságban.

Alvóhelynek sem utolsó : Az alvás a cicák egyik fő tevékenysége, átlagosan napi 15-20 órát is kitehet a napjukból. Fontos, hogy ezt zavartalan helyen tudják megtenni.

Így tudsz több magaslati helyet biztosítani macskád számára

Amellett, hogy kielégíti a macska magas helyek iránti vágyát, a hegymászás fizikai és mentális stimulációt is biztosít. Ahhoz, hogy egészséges és boldog cicád legyen, fontos, hogy biztosíts neki olyan magaslati helyeket, mint például:

  • A macskabútor: Ezek olyan különleges berendezési tárgyak, amelyeken kaparófák és alvóhelyek vannak kombinálva különböző szinteken. Itt a cicád tud pihenni, játszani, és lehetősége nyílik a karmai megélezésére is.
  • A mászófal: A mászófal polcokból áll, amelyek biztonságosan a falhoz vannak rögzítve, és úgy vannak elrendezve, hogy macskád egyikről a másikra ugorhasson. Ez megfelelő lehet a cica kellő mozgásigényének biztosításához is.
  • A függőágy: Hasonlóképpen a mászófalhoz, ezeket is el lehet helyezni különböző magasságokban.

Ahogy ezek a magaslati helyek, úgy a feromonos spray is nagy segítségedre lehet abban, hogy macskád jól érezze magát. Ebben a cikkünkben írtunk a feromonos készítmények jótékony hatásairól.

biztonság biztonságos otthon cicabarát otthon magas helyek otthon rejtőzködés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!