hirdetés

Így tudhatod cicádat biztonságban, ha lakásban laksz: a macskaháló elengedhetetlen

Ferenczi Deborah

2023. március 24 - Képek: Getty Images Hungary

A macskatartásban az egyik legjobb dolog, hogy az állat tökéletesen érzi magát a lakásban is, így nem okoz számára problémát az sem, ha szinte csak azon a területen éli a mindennapjait. Azonban nagyon fontos arra odafigyelni, hogy amennyiben emeleti lakásban lakunk, és a cicának van lehetősége kijárkálni az erkélyre, akkor feltétlen használjunk macskahálót, ugyanis ennek segítségével számos baleset elkerülhető.

hirdetés

A macskák vajon tényleg mindig a talpukra esnek? Nos, nagyrészt igen, de azért érdemes a kockázatot elkerülni. Így ha emeleti lakásban laksz, inkább tegyél az erkélyre és az ablakokra macskahálót, nehogy baleset történjen. Hiszen a legfontosabb: a cicusod teljes biztonsága.

Miért tegyünk macskahálót az erkélyre?

Nos, annak ellenére, hogy a cicák tényleg rendkívül atletikusak, és napjainkra már számos kutatás bebizonyította, hogy egyfajta kiegyenlítő reflexszel is bírnak, melynek segítségével képesek zuhanás közben megfordulni, és a talpukon landolni, azonban bármennyire is illúzióromboló a válasz, ezt nem lehet garantálni. Így amennyiben cicánk biztonsága számunkra fontos, mindenképpen tegyük teljesen macskabiztossá az otthonunkat, ennek pedig talán legfőbb alappillére a macskaháló beszerzése.

Hogyan funkcionál egy macskaháló?

A macskaháló elsődleges feladata, hogy biztosítsa az erkélyeket, ablakokat. Ugyanis a cicák igencsak kalandvágyó lények, és bizony könnyedén előfordulhat, hogy kalandvágy folytán megpróbálják feltérképezni a lakás szabad területeit is. Felmászhatnak az erkély korlátjára, ahonnan nagyon könnyedén leeshetnek. Így ezt a területet feltétlen biztosítani kell. A legtöbb ilyen funkciójú hálót egyszerűen fel lehet helyezni tiplikkel, akasztókkal, ezáltal teljesen biztonságossá téve a lakás ezen részét is.

Mire kell odafigyelni a macskaháló használatakor?

Miután napjainkra már rengetegféle macskaháló létezik, így mindenképpen fontos ügyelni arra, hogy a háló anyaga ne csak biztonságos legyen, de a rögzítése is megfelelően történjen. Azonban szakértők még macskaháló esetén sem javasolják azt, hogy a cicák egyedül maradjanak az erkélyen, ugyanis könnyedén kihívásnak tekinthetik a hálón való tornázást, így ha megcsúsznak, akár még nagyon kellemetlen baleset is történhet. Így fontos arra odafigyelni, hogy a háló megfelelően legyen rögzítve, hogy olyan anyaga legyen, mely harapás- és kaparásálló. Továbbá, hogy az erkély teljes területét lefedje, így maximális biztonságot nyújtson. Illetve érdemes apró szemű hálót keresni, ugyanis a nagyobb lyukakon könnyedén ki mászhat az állat.

Mindent összevetve, feltétlen érdemes akár a nagyobb ablakokra is, de az erkélyre is felszerelni egy macskahálót, ugyanis kedvenced élete múlhat azon, hogy mennyire ügyelsz a biztonságára.

biztonságos otthon cicabarát otthon felelős állattartás felelős gazdi macska talpra esik macskabarát otthon macskaháló talpára esik a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink