hirdetés

Miért mosakszik meg a macska, miután megsimogattad? Ne vedd a szívedre, de jelentheti azt, hogy most nem vágyik simogatásra

Hangai Lilla

2023. április 3 - Képek: Getty Images Hungary

A macskáknak számos rejtélyes viselkedésmintája van, amely összeesküvéselméletek tömkelegét gyártja. Például, hogy egy intelligensebb fajról van szó, ami éppen azt tervezgeti, hogyan hajtsa igába az emberiséget. A viccet félretéve, biztosan te is észrevetted már, hogy ha megsimogatod kedvencedet, néha olyan igyekezettel mosdatja meg újra azt a területet, hogy szinte elszégyelled magad. Vagy legalábbis elgondolkozol, hogy tuti látta, hogy nem mostál kezet, mikor hazaérkeztél.

hirdetés

Ma arról lesz szó, hogy ennek a jelenségnek valójában mik lehetnek az okai.

1. Egyszerűen ez a soron következő feladat

Ha azonnali ápolásba kezd kedvenced, miután befejezted a simogatást, akkor előfordulhat, hogy csak azért történt a dolog, mert egyébként is tervezte a mosakodást. A macskák a napjuk akár 50%-át is tölthetik önápolással. Nemcsak azért teszik ezt, hogy tiszták maradjanak, de azért is, hogy szabályozzák a testhőmérsékletüket vagy stimulálják a keringésüket.

2. A jó közérzet az udvariasságnál is fontosabb

A higiéniai és egészségügyi célok mellett az önápolás a jó közérzet biztosítéka is, hiszen endorfinokat termel. Az ápolás szociális viselkedésként is értelmezhető, amely a kötődést és a nyugalmat segíti elő.

A mama macskák születésük pillanatától nyalogatják a kölykeiket, hogy megtisztítsák őket és serkentsék a légzésüket vagy az ürítésüket. Tehát amikor a cica nyalogatni kezdi magát, miután megsimogattad, lehet, hogy egyszerűen csak a kötődési élmény újrateremtése miatt fog önápolásba.

3. Nem a legjobb az időzítés

Bármennyire is fáj olvasni ezt, előfordulhat, hogy minden jószándékod és igyekezeted ellenére a simogatásra nem ez volt a megfelelő pillanat. Néha a simogatás érzése túlzottan stimuláló lehet. Ha cicád testbeszéde is arról árulkodik, hogy most éppen egy kis énidőre van szüksége, tartsd ezt tiszteletben.

4. Az illatod nemkívánatos

Ne sértődj meg, de néha előfordul, hogy egyszerűen csak nem akarják, hogy az illatod rajtuk legyen. Most gondolj bele, hogy mennek így vadászni vagy hogyan csalogatják magukhoz a randipartnert, ha emberszagúak?

Illatukkal számos információt képesek közölni fajtársaik számára, így lehetséges, hogy csak arról van szó, hogy valami nagyon fontos mondanivalójuk van éppen a srácoknak. Ha pedig nem kijárós a cica, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a viselkedés már régen beágyazódott a DNS-ébe.

5. Viszket

Az egyik lehetséges egészségügyi oka ennek a magatartásnak, hogy a bőre viszket vagy fáj azon a területen. Ha azt veszed észre, hogy bizonyos területek érintése után és attól függetlenül is gyakran nyalogatja és rágcsálja a cica azt a pontot, mindenképpen javasoljuk, hogy vidd el állatorvoshoz!

6. Lehet, hogy a hiperesztézia szindróma miatt van

A macska hiperesztézia szindrómája olyan állapot, amely a bőrének túlérzékenységét okozza. Általában az idősebb egyedeknél jelentkezik, okai nem ismertek.

Ha a cicád bőre hullámzik vagy remeg, amikor megérinted, és a szokottnál is többet nyalogatja magát, valamint jellemző rá, hogy sűrűn, látszólag ok nélkül rohangál fel és alá, akkor nagy rá a valószínűség, hogy ezzel a betegséggel álltok szemben. Ebben az esetben is javasoljuk az állatorvos felkeresését!

beteg a macska bőrbetegség hiperesztézia szindróma kényszeres nyalogatás kényszeres önápolás macska simogatása miért nyalogat a macska nyalogatja a macska önmagát önápolás simogatás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink