hirdetés

Ezek lettek 2023 legnépszerűbb macskafajtái

Hangai Lilla

2024. március 23 - Képek: Getty Images Hungary

A The Cat Fanciers’s Association (CFA) – amely jelenleg a világon az egyik legnagyobb macskákat nyilvántartó szervezete–, idén is kihirdette, hogy a regisztrációs adatok alapján mely fajták lettek a legnépszerűbbek.

hirdetés

A szervezet 45 macskafajtát ismer el hivatalosan, a következőkben pedig az első 10-et ismerheted meg. Tagadhatatlan, hogy volt néhány meglepő változás a tavalyi helyezésekhez képest, így nem is húzzuk tovább az időt, következzenek a legnépszerűbb macskák!

A maguk nemében a szfinxek is gyönyörűek

1.) Ragdoll

A ragdoll a macskafélék labradorja, így nem is csodálkozunk azon, hogy ilyen sokan kedvelik és tartják. Egy igazán békés és kiegyensúlyozott macska, aki általában nagyon szereti a gyerekeket, és nem jellemző rá az sem, hogy csintalanságból vagy kíváncsiságból rossz fát tenne a tűzre. Gyönyörű szőre és nagy mérete külsőleg is igen vonzóvá teszi, amit remekül egészít ki játékossága és barátságos természete. Szereti az emberi társaságot, így olyan gazdiknak ajánljuk, akiknek van bőven idejük a kedvencre. Ettől eltekintve azonban szinte minden családba könnyen beilleszkedik.

Ragdoll

2.) Maine coon

A maine coont egyszerűen lehetetlen nem szeretni! Még azok is meglágyulnak tőle, akik azt állítják magukról, hogy nem macskásak. Ezek a daliás bajuszosak egyenes utat találnak bárki szívéhez érzékeny, szerető és barátságos jellemükkel. Sosem követelőznek, és a szeszélyesség is ritkán érhető tetten az az esetükben. Jellemző rájuk, hogy későn érnek és idős korukra is megtartják kiscicás játékosságukat és szívélyességüket. Kifejezetten éles eszű jószágok, és a gazda, a család közösségét is nagyra értékelik, így sok időt kell velük tölteni, és érdemes őket mindenbe bevonni.

Maine coon

3.) Perzsa

Tavaly a perzsa a 5. helyen végzett, így meglepve tapasztaltuk, hogy idén a dobogó harmadik fokáig küzdötte fel magát. A határ a csillagos ég! Csendes és szeretetteljes személyiség, aki ideális társ azoknak, akik nyugodtabb vérmérséklettel rendelkeznek, és szeretnek négylábú társukkal összebújni vagy valamilyen békés időtöltésben elmerülni. Egy ilyen visszafogott, nemes cica pontosan ugyanilyen otthonban érzi a legjobban magát. Nyomott arca miatt azonban fel kell készülni az esetlegesen megjelenő egészségügyi problémákra, hosszú szőre pedig körültekintő, napi ápolást igényel.

Perzsa

4.) Egzotikus rövidszőrű

Nagyon hasonlít a perzsára, nem véletlenül; kitenyésztésénél az volt a szempont, hogy létrehozzanak egy olyan fajtát, amely rendelkezik elődje vágyott tulajdonságaival, ám egy rövidebb, könnyebben kezelhető bundába csomagolva. Egy imádnivaló, békés, remek temperamentumú, ugyanakkor játékos cica az egzotikus rövidszőrű, akinek a bundája érintésre olyan, mintha plüssbe mélyesztenénk az ujjainkat. Valamivel aktívabb és érdeklődőbb, mint a perzsa, ám szintén remek választás idősek mellé vagy gyerekes családoknak. Nyomott arca következtében a jellemző betegségek nála is megjelenhetnek, dús bundája miatt pedig figyelni kell, nehogy túlhevüljön a melegben.

Egzotikus rövidszőrű

5.) Devon rex

A devon rex két hellyel csúszott lejjebb tavalyi pozíciójához képest. Egy elképesztően emberközpontú, játékos, életteli macska, aki szinte bármilyen háztartásba képes beilleszkedni. Aktivitási szintje a macskák között viszonylag nagy, ami magas intelligenciával is párosul, így olyan helyen nem fogja jól érezni magát, ahol elvárják tőle, hogy pusztán a szoba dísze legyen. Bundája vékony, hullámos, ami körültekintő és kíméletes ápolást igényel, ugyanakkor az is teljesen biztos, hogy minden rá fordított percet meg fog hálálni ez a csupaszív jószág.

Devon rex

6.) Brit rövidszőrű

A brit rövidszőrű könnyed és bűbájos macska, aki valószínűleg nem fog semmiféle galibát okozni. Könnyen tartható családi kedvenc, aki élvezi a gazda társaságát, de sosem követelőzik. Magabiztos állat, akinek az idegenek jelenléte sem okoz gondot, de az valószínű, hogy előbb messziről szemléli majd a látogatókat. Könnyen alkalmazkodik a különböző élethelyzetekhez; gyerekekkel és más, macskabarát kedvencekkel is remekül megtalálja a közös hangot.

Brit rövidszőrű

7.) Abesszin

A vadmacskás külső vadmacskás belsőt is takar a kifejezés legpozitívabb értelmében. Az abesszin merész, bátor, atletikus és energikus macska, aki önbizalomnak sincs híján. Extrovertált jellem, aki semmitől nem riad meg, mindent meg akar tapasztalni, mindenhol ott akar lenni. Imád játszani, bohóckodni, feladatokat megoldani. Nem tipikus ölcica, így aki egy csendesebb, higgadtabb társat szeretne, ne abesszint válasszon! Tartásánál fontos szem előtt tartani agilitását, így a lakás berendezése bizony a cica érdekében ki kell hogy egészüljön macskabútorokkal, kaparófákkal, mászókákkal és hasonló alkalmatosságokkal.

Abesszin

8.) Skót lógófülű

A legvitatottabb fajták egyike, a hajlott fül ugyanis összefüggésbe hozható porcproblémákkal és a fülgyulladással is. Számos szervezet és állatorvos is helytelennek tartja a fajta tenyésztését. A skót lógófülű jellemét tekintve azonban egy igen édes, jó modorú, ragaszkodó cica, akinek rendkívül szerethető jelenség. Akkor a legboldogabb, ha családja körében lehet, és vagy csendesen elnyúlhat mellettük, míg megfigyeli őket, vagy belefeledkezhet a játék örömébe. Könnyen alkalmazkodik a változó körülményekhez, de a magányt nagyon nehezen viseli.

Skót lógófülű

9.) Szibériai

A szibériai egy helyet javított tavalyi pozícióján, ezzel maga mögé utasítva a szfinxet a népszerűségi listán. Ennek az izmos, dús szőrű macskának a szíve vajból van. Elképesztően édes teremtés, akinek a gazda jelenti a mindent. Sőt, jobban mondva a család, ugyanis nem egygazdás macska, a háztartás minden tagjával szívesen tölt időt. Aktív és játékos cica, akinek az intelligenciája is igen kimagasló, így az biztos, hogy unatkozni nem lehet mellette. Sokak számára ideális társ lehet, de azt fontos megjegyezni, hogy a magányt nehezen viseli.

Szibériai

10.) Szfinx

A földöntúli és sok esetben morcosnak tűnő külső egy percre se tévesszen meg! A szfinx az egyik legmelegszívűbb és legfigyelmesebb macskafajta. Éleseszű és atletikus jószág, aki úgy élvezi az őt körülvevő figyelmet, akár egy híresség. Sokat dorombol, nagyon szeret összebújni a gazdival, és a simogatást is ritkán utasítja el. Szőrtelensége miatt azt gondolhatnád, hogy kevesebb ápolást igényel, de sajnos el kell keserítenünk, a szfinxet ugyanis rendszeresen fürdetni kell, fülét akár napi szinten is takarítani, és kiemelt figyelmet kell szentelni a hűvösebb hónapokban az öltözékére is.

Szfinx

Fontos!

A fentiekben a macskákról általános jellemzéseket olvashattál, amelyek segítségedre lehetnek, ha fajtatiszta cicát szeretnél társadul. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy minden macska más, minden macska egyéniség. Mielőtt végleges döntést hoznál, egyeztess a kiszemelt tenyésztőkkel, akik amennyiben felelős szakemberek, őszintén el fogják mondani, hogy a lehetőségeidhez és életstílusodhoz mérten ajánlják-e neked az adott fajtát.

Ide kattintva az egyik magyar macskás szervezet, a Felis Hungarica titkára, Tarsoly Anikó magyarázza el, hogyan állapítható meg eredeti-e a macska törzskönyve.

abesszin brit rövidszőrű cfa devon rex egzotikus rövidszőrű macska legnépszerűbb macskák maine coon perzsa ragdoll skót lógófülű szfinx szibériai macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink