hirdetés

Így jelzi a macskád, ha front közeleg

Hangai Lilla

2024. február 7 - Képek: Getty Images Hungary

A légköri nyomás változásai és a frontok hatással vannak minden élő szervezetre, tehát a macskákra is.

hirdetés

A következőkben arról lesz szó, hogy a légköri nyomás változása, vagyis a front milyen befolyással lehet a macska hangulatára és közérzetére.

Mi az a front?

A légköri front, vagyis a köznyelvi front a meteorológiában olyan határterületet jelent, amely két, a légnyomás és páratartalom szempontjából eltérő légtömeg találkozásánál alakul ki. Ezek a frontok több száz, de akár több ezer kilométer hosszan is elnyúlhatnak. Hazánk felett évente körülbelül 100 ilyen front vonul át. Amellett, hogy az időjárás változását okozzák (egy front átvonulása rendszerint széllel jár), hatással vannak az élőlényekre is.

A szervezetet – amely része a természetnek – ezek a mechanizmusok leginkább idegi és hormonális változásokra kényszerítik. A fronthatás mindenkinél más formában jelentkezhet, de azt már tudjuk, hogy a stresszes, instabil, gyengébb fizikumú, idősebb vagy beteg szervezetekre jelentősebb hatást gyakorol.

Ilyenkor olyan dolgok is idegesíthetik a macskát, ami általában nem.

A légköri nyomás változásai és a macskák viselkedése

Egy átlagos macskának bizony kiválóan érzéke van ahhoz, hogy megtapasztalja a légköri nyomás változásait, és ezáltal észlelje az időjárás alakulását, mielőtt az bekövetkezne. Ez annak köszönhető, hogy kifinomult antennáján képes befogni a statikus elektromos mezők elmozdulását, akár egy barométer. Nem túlzás, ha azt mondjuk, egy macska valódi időjósként képes előre jelezni, milyen időjárásbeli változásra számíthatunk.

A légnyomás változásait a légkör változásai okozzák, amelyek gyakran olyan apróságok, amelyeket mi emberként nem is érzékelünk, csak az eredményét ennek a befolyásnak. A villámlás hatására a levegő például felhevül és kitágul, ennek következtében pedig összeütközik a környező légtömegekkel, ami nagy robajjal jár – ezt nevezzük mennydörgésnek. A viharos időjárás ezért tehát rendszerint a nyomás csökkenését okozza.

A macskaszőr vonzza a statikus elektromosságot, így kedvenceink képesek megérezni annak növekedését a levegőben a nagy viharok előtt. Ezért van az, hogy ilyenkor a szokottnál is többet mosakszanak; így próbálnak megszabadulni az elektromosságtól. Ráadásul a belső fülük is nagyon érzékeny a légnyomás változásaira, amik előre jelzik a felhőszakadásokat. És ha ez még nem lenne elég, kiváló szaglásuknak hála az esőt és a villámlást is hamarabb megérzik. Ezen képességeiknek köszönhetően a matrózok nemcsak a rágcsálóirtás miatt tartottak előszeretettel macskákat a hajókon, hanem időjárás-előrejelzőként is használták őket, megfigyelve a viselkedésüket.

A fronthatás így befolyásolhatja a macskák közérzetét

Amikor hideg- vagy melegfront érkezik a területre, sok macska viselkedés megváltozhat, és nem csak a fent taglalt tekintetben. Sok állat ilyenkor nyugtalanabbá és izgágábbá válik, és előfordulhat, hogy olyan dolgok idegesíthetik őket, amik alapvetően nem.

Emellett persze fizikai tünetek is jelentkezhetnek náluk. Az ízületeik elnehezedhetnek (ez főleg akkor jelent gondot, ha a cica ízületi gyulladással küzd), vagyis kevesebbet vagy nem olyan fürgén és könnyedén mozognak ilyenkor. De az is gyakori tünet, hogy a légnyomás csökkenése miatt a légutak telítődnek, így folyhat az orruk vagy szuszogóssá válhatnak. Ez leginkább az olyan nyomott arcú példányokra lehet igaz, mint a perzsa, vagyis az egzotikus rövidszőrű.

Amikor melegfront érkezik, annak hatásait már órákkal azelőtt megtapasztalhatjuk. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, a páratartalom és a légnyomás is, ami által csökken a vérnyomás, a pulzusszám viszont szintén emelkedik. Nem is csoda, hogy ilyenkor depressziós tünetek jelentkezhetnek, és a glaukóma elviselése is nehezebbé válhat.

A hidegfront tüneteit inkább a front átvonulása után érzékelhetjük. A hőmérséklet és a páratartalom csökken, a légnyomás pedig megnövekszik. Ez a periódus nem kedvez a szívbeteg jószágoknak. Ilyenkor belobbanhatnak az asztmás és reumás panaszok is, valamint az emésztőrendszeri bántalmak tünetei is felerősödhetnek. Bizonyos idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás alatt megfigyelhetők. Gyakoriak az alvászavarok, a koncentrálóképesség is csökken, valamint ingerlékenyebbé és nyugtalanabbá válhat mind a macska, mind az ember.

Hazánkra sajnos jellemzőek a kettős fronthatások, amelyek a fentebb leírt tünetek együttes megjelenését eredményezhetik.

Hogyan segíthetsz ilyenkor a kedvencednek?

Kedvenced tehát reagálhat úgy is a frontra, hogy aktívabb és nyugtalanabb, és úgy is, hogy kevesebbet mozog, elrejtőzik és visszahúzódóbbá válik. (Az elrejtőzés nem tarthat tovább egy napnál. Ha mégis úgy lenne, azonnal fel kell keresni az állatorvost.) Bárhogyan is reagál, igyekezz őt támogatni ebben az időszakban és megfigyelni az igényeit.

Ne erőltess rá semmit, ő az ösztönei alapján cselekszik, és tudni fogja, hogy mi a legjobb neki. Bizonyosodj meg róla, hogy ha arra vágyik, akkor eleget játszol vele és elég időt töltötök együtt. Ha pedig egyedüllétre van szüksége, akkor nem zargatja senki, és rendelkezésére áll változatlanul a friss víz, a kellemes menedék és a megszokott időben adott eleség is.

A fronthatás egyes macskák esetében a betegségek tüneteinek intenzitását is befolyásolja.

Ha van olyan módszer, amivel beváltan és biztonságosan tudod csökkenteni ezekben az időszakokban a stressz-szintjét, például feromonos spray, párologtató, macskamenta vagy CBD olajalkalmazd őket nyugodtan.

Amennyiben kedvenced krónikus betegséggel küzd – akár a fentebb említettek közül –, érdemes megkérdezni az állatorvost, hogy mivel lehetsz a segítségére, ha úgy látod, hogy megviselik a fronthatások.

Ide kattintva megtudhatod, hogy az évszakok változásai milyen hatással lehetnek a macskákra, és hogyan segíthetsz nekik alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

beteg a macska frontérzékeny macska fronthatás időjárás hatással van a macskára
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink