hirdetés

Ma van az állatok világnapja: 5+1 ok, amiért szeretjük bársonytalpú kedvenceinket, a macskákat

Ferenczi Deborah

2022. október 4 - Képek: Getty Images Hungary

Október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. A jeles esemény alkalmából pedig emlékezzünk meg arról, mennyi örömöt, szeretetet és vidámságot csempésznek az életünkbe a macskák. Hiszen az életünk nélkülük nem is lenne teljes és vidámsággal teli.

hirdetés

Az állatok világnapját 1931 óta ünnepeljük október 4-ei dátummal. A döntést egy 1931-ben megrendezésre kerülő firenzei konferencián hozták meg, és azért október negyedikére esett a választás, mert az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc éppen ezen a napon hunyt el. Tanítása szerint az embernek szinte kötelessége szeretni minden élőlényt, hiszen általuk lesz színesebb és szebb az élet. Úgy gondoltuk, hogy ennek a különleges napnak a tiszteletére összegyűjtjük a cicák azon tulajdonságait, amiért a világon a legjobban imádjuk őket.

1. Szórakoztatóak és melegséget árasztanak magukból

Amikor megkérdezik, hogy miért szeretjük annyira a macskákat, szinte egyértelműen rávágjuk, hogy azért, mert folyamatosan szórakoztatnak minket. Egy macska mellett egyszerűen lehetetlen unatkozni, mindig rávehető valamilyen bolondságra, és emellett pedig van benne valami, ami az otthon melegségére és meghittségére enged minket asszociálni.

2. Aranyosak és játékosak

A legtöbb cicagazdi egyszerűen imádja azt, hogy a macskák rendkívül játékosak, és emellett pedig – ha a kedvük úgy tartja – bújósak is. Éppen ezért a cicák – tulajdonképpen bármilyen hangulatod is van – kitűnő társak és jobb kedvre derítenek. Sőt, egyes kutatások szerint még arra is képesek, hogy megérezzék azt, ha éppen bánt valami vagy esetleg rossz kedved van.

3. Megoszthatjuk velük a titkainkat

Az egyik legjobb dolog a macskákban, hogy amikor igazán mély titkaink vannak, melyeket nem oszthatunk meg senkivel, akkor egyszerűen elmondhatjuk nekik. Ők pedig garantáltan meghallgatnak, és jobb kedvre derítenek minket. Hát nem nagyszerű, hogy egy ilyen remek társ lehet melletted életed minden napján?

4. Jót tesznek az egészségünknek

Bizony számos kutatás bebizonyította már, hogy a macskatartás jót tesz az egészségünknek, mind mentális, mind fizikai szempontból is. Ennek az oka abban keresendő, hogy a cicák dorombolása rendkívül egészségesen hat a szervezetünkre. Továbbá önmagában a macskatartás képes a mentális problémákat mérsékelni, és ezentúl pedig az olyan betegségeknek, mint például a szív-és érrendszeri problémák, jelentősen csökkenti a kockázatát.

5. A magány ellen a legjobb ellenszer

Magányos vagy? Az egyik legjobb megoldás lehet ennek csökkentésére egy macska jelenléte, aki garantáltan minden otthon töltött percedet megtölti élettel és szeretettel. Így soha többet nem kell magányosnak lenned, hiszen cicád mindig ott lesz, hogy felvidítson és melletted legyen, még életed legnehezebb időszakaiban is.

+1 Van bennük valami misztikus különlegesség

Úgy hiszem, nem maradhatott ki a felsorolásból, hogy van a macskákban valami egészen különleges, szinte már-már misztikus dolog, mely körberagyogja a lényük egészét. Nem véletlen, hogy számos legenda kering a 9 életükről, vagy arról, hogy mindig talpra esnek, esetleg éppen arról, hogy boszorkányok segítői voltak a középkorban, vagy az ókorban istenek. Valószínűsíthetően azért alakult ki annyi misztikus történet a cicák körül, mert lényük olyan komplex és titokzatos, hogy halandó azt igazán nehezen fejtheti meg.

állatok világnapja élet ember szereti a macskát macska gazdi páros macska jótékony hatásai macskás világnap szeret a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!