hirdetés

Nem csak harapással terjed a veszettség: így óvhatod meg a cicád

Hangai Lilla, 2023. szeptember 6 - Képek: Getty Images Hungary

Ugyan a veszettség terjedésének megelőzésére hazánkban is komoly gondot fordítanak, a macskák számára nincs kötelezően előírt védőoltás; még a veszettségre sem. Cicád védelme – és ezzel együtt a környezetedé is – a te kezedben van!

hirdetés

A kijárós és a kinti macskák esetében különösen nagy gondot jelenthet a veszettség, így a következőkben szó lesz mindenről, amit tudnod érdemes róla.

A betegség első tünetei közé tartozik a letargia.

Kezdjük az alapoktól: mi is pontosan az a veszettség?

A veszettség egy vírusos betegség, amely szinte mindig végzetes az érintett állatoknál. A jó hír az, hogy egy egyszerű oltással megelőzhető, amit a kölyöknek 14 hetesen kell először megkapnia, majd minden évben ismételni kell. Ha kedvencedet chipezteted – ami ugyan szintén nem kötelező, de egy felelős gazdinál ez nem is kérdés –, akkor a cica egyúttal felkerül a PetVetData rendszerébe is, ami mindig jelzi, hogy mikor esedékes a következő oltás, így sosem mulasztod el.

De vissza a veszettséghez! A betegség a központi idegrendszert támadja meg és itt terjed, amíg el nem éri az agyat. A fertőzött állatok bénulást tapasztalnak, ami érinti a légzőrendszert is, végül pedig halálhoz vezet. A veszettséget bármely emlős elkaphatja (beleértve az embert is), nem szükséges hozzá harapás sem, elég fertőzött nyállal érintkezni. (A nyál az, ami fertőz.)

A nyelési nehézségek miatt a veszett állatok nyáladzanak.

A veszettség tünetei a macskák esetében

A veszettség korai tünetei fokozatosan jelentkezhetnek és nehezen észrevehetők. A fertőzés első 2-4 napjában a macska belázasodhat, csökkenhet az energiaszintje és az étvágya. Később megfigyelhető a végtagok gyengesége, a bénulás, a görcsrohamok, a légzési nehézség és a nyáladzás is a nyelési nehézségek miatt. Az állat lehet extrémen agresszív, de akár depresszív is lehet és kómába is eshet.

A klasszikus veszettségnek két formája van; az állat vagy kifejezetten agresszívvá válik vagy bénult lesz, de az is lehet, hogy mind a két fő tünet megfigyelhető. Az agresszió esetében úgy tűnhet, mintha a macska hallucinálna és hirtelen felindulásból támadna.

Így fertőződhet meg a macska veszettséggel

A macskák leggyakrabban egy fertőzött állat harapása révén válnak maguk is fertőzötté, de elég, ha a fertőzött állat nyála érintkezik a macska egy sebével vagy a nyálkahártyájával. Emiatt harapás nélkül is elég könnyen terjed a betegség.

Élő állat esetében teljesen biztos diagnózist nem lehet felállítani; ebben az esetben az orvosok kizárólag a tünetek helyes diagnózisára támaszkodhatnak. A macska pusztulása után az agyszövetek vizsgálatával lehet megállapítani a fertőzöttséget.

A veszett macskák agresszívvá válnak.

A veszettség kezelése

A veszettség nem gyógyítható, a veszettség-gyanús macskát minden esetben elaltatják. Emiatt rendkívül fontos, hogy minden évben megkapja az oltást a cica, még úgy is, hogy az nem kötelező. A veszettség ellen beoltott, de fertőzött állat által megtámadott és/vagy megsértett macska az orvosnál emlékeztető oltást fog kapni

Ha kedvenced gyanúsan viselkedik, mindenképpen azonnal orvoshoz kell vinni!

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon