hirdetés

Az utazási betegség a macskáknál is komoly problémát jelenthet: mutatjuk, hogyan kerülheted el, hogy az autóút rémálommá váljon

Hangai Lilla

2023. március 7 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák esetében is, csakúgy, mint a kutyáknál, gyakori gond az utazási betegség. A két faj között azonban jelentős a különbség: a kutyák könnyebben kiképezhetők a kényelmes és betegségtől mentes autózásra, míg a cicáknak nagyobb kihívást jelent megbirkózni ezzel a helyzettel.

hirdetés

Az esetükben a betegség megjelenését leginkább az utazással összefüggő stressz és szorongás okozza. Azok a cicák, akik évente csak egyszer vagy kétszer utaznak, jellemzően az állatorvoshoz, nincsenek hozzászokva az autózáshoz, és gyakran társítják ezt az azt követő feszült élménnyel. Ez pedig nagyon könnyen utazási betegséghez vezethet ezeknél az érzékeny lényeknél.

Az utazási betegség tünetei

A következő jelek arra utalhatnak, hogy kedvenced mozgási betegséget tapasztal meg éppen:

Az első lépés: megismerkedés a hordozóval

A macskák deszenzitizálása vagy ellenkondicionálása az autós utazáshoz némi munkát igényelhet, de nem lehetetlen. A kulcs, hogy valamilyen formában leküzdjétek az aktivitással járó stresszt, így nem jelent majd később sem gondot, ha szeretnéd, hogy kedvenced elkísérjen téged az utazásaid alkalmával.

Az első és legfontosabb lépés, hogy megismertesd a cicával a hordozóját és megmutasd neki, hogy egy biztonságos helyről van szó. Nagyon jó módszer, ha ételt, jutalomfalatokat kínálsz neki a hordozóban, de a feromonos spray-vel is érdemes befújni. További jó tipp még, hogy helyezd a lakásban olyan helyre, ahol sokat tartózkodik, és amit szeret, illetve tegyél bele olyan játékokat vagy plédet, ami kedves a szívének. Ha megbarátkozott a hordozóval, jöhet a következő lépés.

A második lépés: autós próba

Mielőtt hosszú útra indulnátok, érdemes egy rövidebb próbát tenni. Sőt, először kezdjétek azzal, hogy beteszed a hordozóval együtt a cicát az autóba, beindítod a motort és ott ülsz vele néhány percig. Adj neki sok jutalomfalatot, simogatást és dicsérd is meg. Ha az rendben megy 2-3 alkalommal, akkor lehet szintet lépni.

A következő néhány alkalommal kerüljetek a környéken egyet. Ne legyen több néhány percnél ez az út. Ha hazaértek, halmozd el jutalomfalattal, simogatással és sok-sok dicsérettel. Ha azt látod rajta, hogy ideges, lassítsatok a tempón. Hetekig is eltarthat, mire a cica teljesen biztos lesz abban, hogy az autós utazás semmiféle veszélyt nem jelent számára. Sose szidd kedvencedet, mindig maradj nyugodt az utak során, ugyanis a te hangulatod óriási hatást gyakorol rá.

Ha úgy látod, hogy jól megy a dolog, elindulhattok egyre hosszabb utakra. Ha visszaesést tapasztalsz, menjetek haza és próbáljátok meg holnap is. Nem érdemes erőltetni, pont az ellenkezőjét fogod úgy elérni.

További segítség lehet még

Különösen hosszú utak esetén praktikus lehet, ha éhgyomorral indultok el. Ez azt jelenti, hogy 12 órával az indulás előtt a cica már ne kapjon enni. Ez segít csökkenteni a hányingert. A friss víz azonban nagyon fontos; kaphatók már a hordozó ajtajára szerelhető palackok is.

Az autóban ne legyen nagyon meleg, és ha hiszed, ha nem, a nyugtató klasszikus zene is segít majd ellazulni a cicusnak.

A hordozóba ne frissen mosott párnát vagy plédet tegyél. Jó, ha van valami, ami az otthon édes és biztonságos illatával tölti meg a teret. Vigyetek játékot is, hogy elfoglalhassa magát valamivel.

A feromonos spray-t bátran használd utazás előtt és közben is, segít megnyugtatni a cica idegeit. Sokaknak beválik a macskamenta is erre a célra, de más, természetes anyagokat és gyógyszereket is használhatsz a stressz csökkentésére vagy a hányinger ellen. Ezeknek a használatáról és az ajánlott szerekről mindenképpen kérd ki az állatorvos véleményét!

autós utazás feromon spray hányás hasmenés macskahordozó macskával utazas nyáladzás stresszcsökkentés stresszes macska utazás utazás macskával utazási betegség macskáknál
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!