hirdetés

Ilyen fantasztikus hatással van a komolyzene cicádra: különösképpen képes megnyugtatni

Ferenczi Deborah

2023. február 9 - Képek: Getty Images Hungary

Napjainkra már ismeretes az, hogy a komolyzene milyen sok jótékony hatással bír az emberre nézve, azonban számos kutatás született arról is, hogy az állatokra lévő hatása is jelentős. Sokan tanácsolják, hogy stresszhelyzetben érdemes komolyzenét lejátszani az állat megnyugtatására, ugyanis az eltereli a figyelmét, és így könnyebben tud megnyugodni mondjuk egy erős vihar vagy éppen tüzijátékozás esetén.

hirdetés

A macskák – annak köszönhetően, hogy kiváló vadászok – képesek szinte minden érzékszervükkel érezni a zenét. A cicák hallása messze magasan kiemelkedik, hiszen az állatvilág egyik legélesebb hallásával vannak megáldva. Ez olyannyira igaz, hogy olyan frekvenciákat, melyeket az emberi fül képtelen érzékelni, a macskák minden gond nélkül hallják. Azonban ez azért lehet gond, hogy míg számunkra bizonyos hangok egyáltalán nem kellemetlenek, addig a cicáknak ezek kifejezetten irritálóak lehetnek. Ennek az oka pedig abban keresendő, hogy teljesen másképpen hallják ezeket.

A zenének nyugtató hatása van

Éppen ezért az sem mindegy, hogy pontosan milyen zenét hallgat az állat, hiszen bizonyos stílusok például kifejezetten irritálhatják. Így ajánlott komolyzenét lejátszani, hiszen az kiváló hatással van a cicákra. Sok állatorvosi rendelőben komolyzenét használnak a páciensek megnyugtatására. Sőt, léteznek kifejezetten olyan lejátszási listák, melyeket specifikusan a macskáknak találtak ki. Ugyanis szinte azonnal képesek ezekre a dallamokra ellazulni. Tehát akár szorongásban, akár kórós nyugtalanságban, stresszben szenved az állat, megfelelő lehet számára a komolyzene mint stresszcsökkentő módszer.

Kutatások is alátámasztják

Joshua Leeds zenekutató az elmúlt 17 évben nemcsak a hangok emberi agyra gyakorolt ​​hatását vizsgálta – ami egyébként bizonyítottan csökkentette esetükben a stresszt, a szorongást és a különböző mentális zavarokat –, hanem azt a reakciót is vizsgálta, ami a muzsika hallgatása során az állatokban pszichésen jelentkezik. A kutatási eredmények hatására számos elméletet dolgozott ki arról, hogyan használhatják fel ezeket a szimfóniákat az állatok életminőségének javítására.

Idegrendszerre gyakorolt hatása

Joshua Leeds, a BioAcoustic Research elnöke életét annak szentelte, hogy a hangok és a zene idegrendszerre gyakorolt ​​hatását vizsgálja, mind emberi, mint állati vonatkoztatásban. Úgy gondolja, hogy önmagában a zenének és annak impressziójának a kulcsa a frekvenciákban van. Kutatásai során arra a következtetésre jutott, hogy a zene rezgésekből áll. Leeds meggyőződése, hogy nem csak emberi szinten működik a komolyzene stresszoldásként, hanem a muzsika segíthet egy stresszes állat lenyugtatásában is. Sőt, ő maga annyira hisz ezeknek a sikerességében, hogy létrehozott egy saját bioakusztikus művet is, mely kifejezetten állatoknak lett kifejlesztve. Egyébként a klasszikus darabok nemcsak az emberek, hanem a macskák számára is megnyugtatóak. A tesztek kimutatták, hogy a zene befolyásolja a vegetatív idegrendszert, amely viszont szabályozza a szív- és érrendszeri működést. Így az, hogy milyen zenét hallgat az állat, még a vérnyomását és a légzését is befolyásolja.

komolyzene komolyzene hatása macska hallása macska megnyugtatása stressz stressz csökkentés stresszes macska szeparációs szorongás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink