hirdetés

Hogyan szoktasd hozzá macskádat az utazáshoz? Tippek, hogy teljesen stresszmentes legyen a közlekedés

Ferenczi Deborah

2023. február 8 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák utaztatása valljuk be – hacsak nem vagyunk valami elképesztően nagy tehetséggel megáldva –, bizony nem egy könnyű feladat. Ugyanis ezek az igencsak akaratos lények valószínűleg mindent megtesznek annak érdekében, hogy szabotálják gonosz tervünket, hogy hordozóba tegyük őket, és elvigyük bársonyos tappancsaikat egy ismeretlen helyre. Természetesen ez valahol érthető is részükről, hiszen valljuk be, mi sem szívesen utaznánk egy kis hordozóban órákat. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tippeket, amik némileg egyszerűbbé tehetik az utazást egy macskával.

hirdetés

Biztosan sokan tapasztaltuk már, hogy ha csak egy rövidke útra is akarjuk elvinni a macskánkat, akkor milyen komoly problémákba ütközhetünk. A folyamatos, szinte már hisztiszerű nyávogástól kezdve egészen addig tartóan, hogy elbújik az állat, és megpróbálja teljesen lehetetlenné tenni az elindulást. Természetesen érthető, hogy a macskák nem szívesen ülnek autóba, az meg pláne, hogy ha mondjuk még ez a kényelem sincs számukra megadva. Azonban érdemes lehet hangsúlyt fektetni arra is, hogy kellően komfortos legyen nekik az utazás, legalábbis a lehetőségekhez mérten.

A pozitív asszociáció elengedhetetlen

A kulcs ahhoz, hogy a macska úgy érezze, hogy abszolút elviselhető az utazás – még akkor is, ha az hosszabb időtartamú – az, hogy mindenképpen pozitív asszociációkat tudjon kapcsolni magához az utazáshoz, vagy éppen konkrétan az autóhoz, esetleg a hordozóhoz. Ahhoz, hogy értsük a helyzet miértjét, fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk azt, hogy mitől alakulhatott ki a negatív asszociáció. Természetesen ennek számos indoka lehet. Például egy olyan orvosi vizsgálat, ami komoly traumát okozott a macskában, vagy éppen kellemetlen volt számára a bezártság, a semmittevés. Azonban ezek mind orvosolhatóak, méghozzá olyan egyszerű módon is, minthogy valamiféle elfoglaltságot nyújts az állatnak azon időre, míg utaztok.

Hogyan teremts pozitív asszociációt?

A pozitív asszociáció teremtésénél elengedhetetlen, hogy az adott cselekvést olyan eseményekkel próbálják közelebb hozni az állathoz, melyek segítségével képes lesz azzal azonosulni, esetleg jobban megkedvelni. Például jó ötlet lehet csupa finomsággal ellátni, esetleg kedvenc játékát, vagy egy számára kedves kis tárgyait betenni mellé. Továbbá érdemes magát a hordozót is a mindennapok szerves részévé tenni, hiszen így megszokja annak a közelségét. Tehát jó ötlet lehet azt elöl hagyni, esetleg lehetőséget adni arra, hogy azon a helyen komfortosan érezze magát. Például úgy, hogy belehelyezed kedvenc takaróját, illetve egy játékot, melyet szeret, és annak közelségét megnyugtatónak érzi. Ennek segítségével máris kellemesebb hellyé tudod varázsolni a kis hordozóját.

Fontos a fokozatosság

Szintén nagyon fontos, hogy egyfajta fokozatosság is legyen abban, ahogyan az egészen kis utaktól kezdve hozzászoktatod a hosszabb kiruccanásokig. Először csak a kertben sétálj vele úgy, hogy ő a hordozóban van. Majd, ha ez már simán megy, tedd bele a kocsiba, és menj vele pár percet. Ezt pedig gyakran ismételd, egyre hosszabb távokkal. Mindeközben pedig próbáld meg ezt a lehető legkomfortosabb környezetben tenni, és meglátod, sikerrel fogsz járni, az egész csak kitartás kérdése.

asszociáció macskával utazas pozitív asszociáció pozitív megerősítés utazás utazás macskával
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink