hirdetés

Mutatjuk, mikor nem tavaszi vedlésről van szó a macska esetében

Kövess Péter

2024. március 26 - Képek: Getty Images Hungary

A macska szőre természetes módon hullik, ezért nem feltétlenül ad okot aggodalomra, ám összefügghet bizonyos egészségügyi problémákkal.

hirdetés

A tavaszi vedlés teljesen normális jelenség kedvenceink életében, ezért ilyenkor nem szabad meglepődni azon, ha a macska szőre az átlagosnál nagyobb mértékben hullik. De milyen további okok merülhetnek fel, és honnan lehet tudni, ha ez valamilyen betegséggel függ össze? Cikkünkből kiderül.

Tavasszal természetes, hogy a macska szőre többet hullik

Ezért hullik túlzottan a macska szőre

A macska túlzott szűrhullásának számos oka lehet. Néha viselkedési problémák állnak a háttérben, míg más esetekben egy mögöttes betegség jele lehet. „A macska évente kétszer váltja a szőrét. A lakásban tartott macskák szőre ugyanakkor különböző mértékben, de egész évben hullik” – mondta el kérdésünkre dr. Bodó Andrea állatorvos. A szakember szerint kórosnak akkor tekinthetjük a szőrhullást,

ha annak mértéke meghaladja a megszokottat, ha foltokban hullik, vagy bőrtünetekkel jár együtt.

Az állatorvos hozzátette, a jelenség sokszor traumás eredetű. Ha a macska bolhás vagy más külső parazita fertőzi meg, nyalogatással dörzsölheti le a szőrét vagy kivakarhatja azt a lábaival. Nem lehet kizárni a hormonális hátterű okokat sem – ami például pajzsmirigy túlműködésből adódhat –, de a testen szimmetrikusan jelentkező szőrhullás viszonylag ritka a macskáknál.

Előfordulhat allergia következtében kialakuló szőrhullás is, ami gyakran lágy tájékon vagy a hónalj területén jelentkezik, és bőrpírrel vagy egyéb bőrelváltozásokkal jár együtt” – mutatott rá dr. Bodó Andrea.

Élősködőkkel való fertőződés eredménye is lehet a túlzott szőrhullás

Mindezeken túl a szakemberek szerint felmerülhet még az ótvar gyanúja is, amely gombás fertőzésként szőrhullást okoz. Illetve más betegségekből fakadó izom- vagy ízületi fájdalom jelentkezhet, ami arra sarkallhatja a macskát, hogy az érintett területen nyalogassa a szőrét, ezzel próbálván csillapítani a kellemetlenségeket.

Lelki oka is lehet

Ha a kedvencednek foltokban hiányzik a szőre, arra a pszichogén alopecia néven ismert jelenség lehet a magyarázat, ami lelki eredetű szőrhullást takar. Ebben az esetben a macska túlzásba vitt tisztálkodással tépi ki a szőrét. Ez a leggyakrabban a mellső lábak, a belső comb, a has és a végbélnyílás körüli területet érinti.

A szakemberek úgy gondolják, hogy ezt a viselkedést bizonyos stresszfaktorok, vagy más szorongást okozó helyzetek váltják ki.

Így segíts kedvencednek

Számos állapot, beleértve a bőrbetegségeket és a pajzsmirigyzavarokat is, a megfelelő gyógyszerekkel kezelhetők, így megállítható a szőrhullás. Ha macskád bolhákkal, kullancsokkal fertőződött, akkor nemcsak róla kell gondoskodnod, de érdemes kitakarítanád a lakást, illetve fertőtlenítened a felszereléseit, fekhelyét is, hiszen fennáll az újrafertőződés veszélye. Alopecia esetén a viselkedési problémát is kezelni kell, illetve ajánlott a viszketés, a fájdalom és a másodlagos fertőzések megelőzésére koncentrálni.

Arról, hogy a macskáknál milyen bőrbetegségek alakulhatnak ki, és mit lehet ellenük tenni, itt olvashatsz egy részletesebb összefoglalót.

állatorvos bőrbetegségek bunda egészség macska paraziták szőr szőrhullás viselkedési problémák
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!