hirdetés

Ezektől a vérszívóktól a benti macskák sincsenek biztonságban

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 16 - Képek: Getty Images Hungary

Hiába hiszed azt, hogy benti cicaként a kedvenced teljes biztonságban van az élősködőktől. Némely ádáz vérszívónak az ajtó sem akadály.

hirdetés

A szabadban számos olyan kellemetlen élősködő portyázik, amelyek veszélyt jelentenek szeretett állatainkra. Csípésük fájdalmas, az általuk terjesztett betegségek pedig súlyos esetben akár halálhoz is vezethetnek. Ha a macskád ki sem teszi a lábát otthonról, joggal gondolhatod, hogy biztonságban van. Ám a bolhák agyafúrt kis lények, és még akkor is megtalálhatják a módját, hogy megtelepedjenek a cicádon, ha nem is számítasz rájuk. Bizony, sajnos az, hogy egy benti macska bolhás, gyakoribb jelenség, mint gondolnád.

A bolha életciklusa

Mielőtt belemerülnénk a bolhafertőzés lehetőségeibe, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogyan is él egy bolha.

Az élősködő négy életszakaszon megy keresztül, melyek a következők:

  1. A nőstény bolhák általában a gazdaállat bőrére rakják a petéiket, amelyek nem ragadnak, ezért mindenfelé szétszóródhatnak, amerre a macska jár.
  2. A peték 12 nap elteltével kelnek ki. A kikelt lárvák ekkor sötét és meleg helyet keresnek maguknak, ahol növekedhetnek.
  3. Ha bábbá fejlődtek, akár hónapokig is elrejtőzve várhatják a megfelelő pillanatot, hogy kikeljenek.
  4. A kikelő felnőtt bolhák órákon belül nekiállnak táplálkozni, a nőstények pedig elkezdenek petézni.

Tehát elég, ha bolhapete kerül a lakásba. A lárvák elbújnak bebábozódni például a szőnyeg szálai között, a kikelt bolha pedig csak felpattan a szőnyegen alvó cicára.

Hogyan kerülhet bolha a lakásba?

A bolhák több módon is bejuthatnak a lakásba. Bármely életszakaszban is legyenek, ha sikerül a négy fal közé kerülniük, a kedvenced nincs többé biztonságban. De hogy juthat be az élősködő?

Egyéb háziállatokon

Az egyik leggyakoribb módja a benti cicák fertőződésének az, ha a háztartásban kutya is van, akit a bolhák tömegközlekedési eszközként használhatnak. A kutyafuttatókban és egyéb helyeken, ahol más ebekkel játszik az állat, a bolhák átugorhatnak rá. Sajnos még akkor is fennáll ennek a veszélye, ha gondoskodsz a megfelelő bolha elleni védelemről. A kifejlett élősködők ugyanis bejuthatnak a lakásba és gyorsan a cicára költözhetnek, mielőtt még a bolha elleni szer végezne velük. Éppen ezért javasolt, hogy ha kutya is van a háznál, a cicát is védd a vérszívóktól a számára legmegfelelőbb termékkel.

Vendégeken

Ahogy egy kutya szőrén, úgy az otthonotokba érkező vendégek cipőjén, ruháján is utazhatnak bolhák. Természetesen nem arról van szó, hogy soha többé ne engedj be senkit az ajtón, de érdemes a cipőt, kabátot mindig az ajtónál hagyni, és alaposan porszívózni a vendégek távozását követően. Kiváltképp akkor, ha a hozzátok érkezők is több házi kedvenccel, kijáró kutyával, macskával rendelkeznek.

Használt árucikkeken

Ha olyasmit viszel a lakásba, amit előtted már használt valaki, különösen akkor fontos, hogy alaposan megtisztítsd, ha nem ismered az előéletét. Egy ismerőstől kapott kefe, amit az ő kedvence nem szeret, hasznos ajándék, de remek utazóeszköz a kósza bolháknak.

Utazást követően

A macskád, még ha élete 99,9%-át a négy fal között tölti is, állatorvoshoz minden évben eljut minimum egyszer. A rendelőkben ugyan mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb tisztaság várja a kis pácienseket, bolhák sajnos így is előfordulhatnak. Például egy út szeléről mentett állat, aki élete első állatorvosi vizitjére érkezik, nagy valószínűséggel bolhákkal fertőződött. Az élősködők pedig vígan ugrándoznak a váróteremben egyik állatról a másikra.

Mi a teendő, ha a benti macska bolhás?

Ha bolha jelenlétének tüneteit észleled, a vérszívók addigra már rengeteg petét leraktak, amik szétszóródhattak a lakásban. Ezért nagyon fontos, hogy több fronton is támadj az élősködők ellen.

  • Használj kifejezetten macskák számára készült bolha elleni sampont és az állat további védelmére szolgáló készítményt.
  • Egy ideig naponta porszívózz minden szőnyeget, de a legjobb egy professzionális mélytisztítás.
  • A lakásban található minden szövetet (ágyneműt, bútorkárpitot, stb.), ahol a cicád megfordult, alaposan tisztíts ki.
  • Súlyos fertőzés esetén érdemes szakember segítségét kérned az irtáshoz.

Hogyan védheted a macskát?

Mint láthatod, a bolhák észrevétlenül is bejuthatnak a lakásba. Fontos tehát, hogy még a kizárólag benti tartású kedvencek esetében is gondoskodj a folyamatos élősködők elleni védelemről. Ez már csak azért is nélkülözhetetlen, mert egy szúnyog például bármikor berepülhet a lakásba, csípésével pedig szívférgességet okozhat a cicánál.

benti macska bolha élősködők macska bolhás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink