hirdetés

A macskák nem csak azért mosakszanak, hogy tiszták legyenek

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 10 - Képek: Getty Images Hungary

Egy tisztálkodó cica az egyik legaranyosabb látvány a világon. De tudtad, hogy az ápolás mellett egyéb okai is vannak a macskáknak arra, hogy nyalogassák magukat – és egymást? Beleástuk magunkat a cicamosdás pszichológiájába.

hirdetés

A macskák ébren töltött idejük akár felét is tölthetik valamilyen ápolási gyakorlattal. Ez egy ősi ösztön, amelyet a kiscicák másolás útján sajátítanak el az anyjuktól. A kölykök már egész piciként megtanulják nyalogatni magukat, és mire elérkezik a leválasztás ideje, már önállóan is képesek rendben tartani a bundájukat.

Testi okok

A cicák nemcsak azért tisztogatják magukat, hogy tiszták és szépek legyenek. A tevékenység ugyanis nélkülözhetetlen a szőrzet egészségének megőrzéséhez is. A nyalogatás stimulálja a bőrt és serkenti a szőrtüszők alján található faggyúmirigyek működését. A termelt faggyút a macskák a nyelvükkel terítik szét a bundájukon, ragyogó védőréteget képezve a szőrszálak felszínén. A cicák érdes nyelve emellett a kilazult szőrszálakat is eltávolítja – igaz, ez gyakran vezet nem várt felöklendezett szőrgombócokhoz az otthonunk különböző pontjain.

Egy egészséges állat életében tehát elengedhetetlen az önápolás – éppen ezért remek indikátora annak is, ha valami nem stimmel a kedvencünkkel. Egy elhanyagolt bunda jelezhet betegséget, idős állatok esetén ízületi problémákat, sok túlsúlyos kedvenc pedig fizikailag nem képes rendben tartani magát. Ennek ellentéteként az érzelmi vagy fizikai problémák túlzott mosdást is előidézhetnek, amely a szőr kihullásához is vezethet.

Végül pedig mivel a macskák nem tudnak izzadni, hőség idején a mosakodás segít nekik egy kicsit lehűlni.

A mosakodás szertartása

Minden cicának saját mosakodási szertartása van. A legtöbben először az arcukat tisztítják meg, utána a mellső lábaikat. Ezután következik a cica két oldala és a hátsó lábak. A nemi szervek és a farok tisztítása pedig marad a végére.

A különböző testrészek megtisztítása általában nem egyszerre történik. A nap folyamán lehet, hogy délelőtt mossák a testük elülső részét, és csak délután térnek rá a hátsó lábakra.

A nyalogatás mellett a cicák rágcsálni, vakargatni is szokták magukat. Ezek alapvetően teljesen természetes cselekvések. Aggodalomra akkor lehet okunk, ha a vakarózás vagy a rágás túlzottá válik, és a cica esetleg még sérülést is okoz magának. Ilyenkor feltétlenül forduljunk állatorvoshoz, mert bőrbetegségekre, illetve paraziták jelenlétére is utalhat a szokatlan viselkedés.

Lelki okok

Mint említettük, a cicák nem pusztán tisztálkodási céllal nyalakodnak – szociális és lelki okai is vannak. Az egymás mosdatása kifejezi a cicák közötti baráti viszonyt, fontos szociális viselkedés különösen az egy háztartásban élő bársonytalpúak között.

Sőt, ha a cicád téged kezd el mosdatni, feléd is azt igyekszik kommunikálni, hogy szeret téged és biztonságban érzi magát a társaságodban.

A doromboláshoz hasonlóan a mosakodást is használják a cicák önmaguk megnyugtatására. Ha egy macska olyan helyzetbe kerül, amely számára nem értelmezhető, vagy csak szimplán nem tud mit kezdeni egy hirtelen impulzussal, önmaga nyalogatásával reagálhat.

Állatviselkedés szakértők úgy vélik, hogy a mosakodás a macskák egyik legfontosabb konfliktuskezelési mechanizmusa. A nyelvük érintése olyan idegi impulzusokat vált ki, amely segít az állatnak megnyugodni. Ez az oka annak, hogy stressz vagy szorongás esetén a kedvencek hajlamosak a túlzott tisztálkodásra; az ismerős cselekvésben igyekeznek megnyugvásra lelni.

Ha azt veszed észre, hogy a cicád azonnal elkezd mosakodni, ha hozzá érsz, olvasd el ezt a cikkünket is! Megtalálod benne a választ, miért teszi ezt.

bunda ápolása mosakodás nyalogatás szocializáció szorong a macska tisztálkodás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink