hirdetés

Meg kell mosni a macska fogát? Állatorvost kérdeztünk

Kövess Péter

2024. március 16 - Képek: Getty Images Hungary

Arról, hogy a macska számára szükséges-e a fogmosás, nem minden gazdi van meggyőződve. De vajon mit mond az állatorvos?

hirdetés

A fogmosás általában a legutolsó dolog, amire egy macska vágyik, ezért előfordul, hogy foggal-körömmel tiltakozik ellene. Ez pedig általában a gazdikat sem lelkesíti túlzottan, így nem feltétlenül vállalják a vele járó vesződségeket.

Nem sok macska vállalja önként a fogmosást

Előnyös lehet a macska számára a fogmosás

„Nem kell, de lehet” – mondja a fogmosásról dr. Bodó Andrea állatorvos. A szakember azt javasolja, hogy aki a fogmosás mellett dönt, annak érdemes erre már kiskorában rászoktatnia kedvencét. Később így már rutinszerűen fog menni, és nem okoz majd különösebb fennforgást a macskával.

A macska nyálának pH-értéke nem hajlamosít annyira fogszuvasodásra, mint az emberé, inkább a fogkőképződés okozhat problémát.

A fogmosás előnye, hogy eltávolítható vele a lepedék a fogakról. Ezáltal meg lehet előzni a lepedék miatt fellépő fogkőképződést. Az állatorvos megjegyezte, mind a lepedéken, mind a fogkövön sok baktérium él, ami gyulladást okozhat a macska szájában és szervezetében, és a gazdik számára is veszélyforrást jelenthet.

Durva fogkövesség esetén számolni kell azzal is, hogy elsorvadhat az íny, majd kihullhatnak a fogak.

Gyakori a fogágybetegség

 

Egy felmérés szerint a 3 év feletti korban lévő háziállatok 68%-a szenved valamilyen fogágybetegségben, ami a fogakat körülvevő szövetek gyulladásából és fertőzöttségében adódik. Ez a fájdalmas állapot az ínyt, sőt az állkapocscsontot is érintheti.

A fogkővel állatorvoshoz kell fordulni

„A már kialakult fogkövet fogkefével eltávolítani nem lehet. Csak az állatorvos által végzett ultrahangos depurátorral történő fogkőeltávolítás hatékony” – figyelmeztet dr. Bodó Andrea. Mint mondta, nincs olyan rágóka vagy táp, ami hatékony lenne a fogkő ellen. Ezek maximum a lepedék ledörzsölését segíthetik elő, ami csökkenti a fogkőképződést.

Van, amikor már nem kerülhető el az állatorvos felkeresése

Az állatorvos azt tanácsolja, hogy ha rászánod magad arra, hogy megmosd kedvenced fogát, azt semmiképp se emberi fogkrémmel és fogkefével végezd. Erre a célra a legegyszerűbb a kifejezetten ilyen célra szánt kisebb fogkefét használni a kizárólag a macskák számára engedélyezett fluoridmentes fogkrémmel.

Így vedd rá kedvencedet a fogmosásra

Ha macskád nem tolerálja a fogmosást, ne kényszerítsd rá! A legjobb, amit tehetsz, hogy fokozatosan rávezeted. Mikel Delgado macskaviselkedés-kutató azt javasolja, először fogkefe nélkül, a kezeddel próbálj közelíteni a szájához, és simogatás közben óvatosan érj hozzá. Ezt folytasd napi 1-2 alkalommal, 5 napon keresztül. Ha kedvenced hozzászokik ehhez, a következő lépésben finoman próbáld felemelni az ajkát, hogy az ujjaddal megérintsd az ínyét és a fogát. Ha nem tiltakozik, jutalmazd meg valami finomsággal.

Csakis macskáknak szánt fogkrémet szabad használni

Néhány hétnyi gyakorlás után már megpróbálkozhatsz a fogkrémmel is. Ha kedvenced a fogkefével továbbra is hadilábon áll, tekerj orvosi gézt az ujjadra, és azzal vidd fel a fogaira vagy használj ujjra húzható, macskák számára készült szilikon fogkefét.

Kölyökmacskád van, és éppen most esik át a fogzáson? Ebben a cikkünkben összeszedtünk mindent fontos tudnivalót a témában, ami segíthet átlendülni ezen a nehéz időszakon.

állatorvos egészség fogak fogápolás fogbetegségek fogkefe fogkrém fogmosás macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink