hirdetés

Macskád tépi a szőrét? Ez állhat a háttérben

Molnár Enikő

2024. március 10 - Képek: Getty Images Hungary

A macskák híresek arról, hogy akkurátusan és nagyon gyakran tisztítják magukat, ám van, hogy egy kicsit túlzásba esnek a rendezgetéssel és elkezdik tépni a szőrüket. Vajon miért folyamodnak ehhez?

hirdetés

A macskák ébren töltött idejük akár 50%-át is arra használhatják, hogy tisztán tartsák magukat. Ha csak a számokat nézzük, ez egy kicsit túlzásnak tűnhet, ám nem szabad elfelejteni, hogy több funkciót is ellátnak vele. Egyfelől természetesen tisztán tartják vele magukat, másfelől ez az ő módszerük az ektoparaziták kordában tartására. (Az ektoparazita ijesztő szó, de csak a külső, test felszínén élősködő paraziták egyik elnevezése. Ilyenek például a bolhák, a kullancsok és az atkák.) Illetve a testhőmérsékletük szabályozását is ezzel intézik. Van azonban, hogy túlzásba esnek, és a kosszal, egyebekkel együtt a szőrt is eltávolítják a testükről. De vajon mi lehet az oka a szőrtépésnek?

Hamar jól látható jelei lehetnek annak, ha kedvencünk notóriusan tépi a szőrét

Egészségügyi probléma állhat a háttérben

A túlzott tisztálkodást és szőrtépést általában viszketés váltja ki. Ám a viszketés is csak egy tünet, aminek számos oka lehet.

  • Élősködők a bőr felszínén: Legyen szó kullancsról vagy bolháról, esetleg tetűről, egy macska meg fogja próbálni magának eltávolítani a kellemetlen parazitát. Ez viszont több mint valószínű, hogy szőrtépéssel jár.
  • Bolhaallergia: Pontosabban bolhanyál-allergia, ami pont olyan kellemetlen, mint amilyennek hangzik. Nemcsak a bőr felületén jelenthetnek problémát ezek a nemkívánt élősködők, hanem akkor is, amikor a macska lenyeli őket. (Mint említettük, a külső paraziták eltávolítása is része a tisztálkodásnak.)
  • Ételallergia
  • Valamilyen más jellegű allergia, mondjuk pollen vagy atka.
  • Bőrproblémák
A szőrtépés közvetlen oka sokszor a viszketés, aminek számos egészségügyi oka lehet

A viszketés mellett sajnos van, hogy fájdalom vagy gyulladás váltja ki a szőrtépést. Például, ha ízületi fájdalmai vannak a cicának, akkor megpróbálhatja így enyhíteni a kellemetlenséget.

Ha macskánk sokat vakaródzik, többet tisztálkodik a szokásosnál vagy tépi a szőrét, akkor mindenképpen érdemes elvinni állatorvoshoz, hogy fény derüljön a háttérben meghúzódó problémára, még mielőtt súlyosabbá válna.

Kényszeres viselkedésből eredő szőrtépés

Gyakori magyarázat a viselkedésre a pszichogén alopécia, amit lelki eredetű szőrhullásnak magyarosíthatnánk. Ahogy a név is mutatja, nem „csak sima” szőrhullásról van szó, ennél talán egy kicsit aggasztóbb a helyzet; a macska saját magának okoz kopasz foltokat. Ez túlzásba vitt tisztálkodásban nyilvánul meg, amely során a macska kisebb vagy nagyobb területekről kitépi a szőrét. A leggyakrabban érintett területek a mellső lábak, a belső comb, a végbélnyílás környéke és az állat hasa, ám nem csak ezeket a területeket szemelheti ki magának a macska.

A túlzott vagy kontextuson kívüli tisztálkodási viselkedésről úgy gondolják, hogy egy kényszeres viselkedés (obszesszív-kompulzív viselkedés), amit környezeti stresszorok és szorongás váltanak ki

– írják a Small Animal Dermatology: A Color Atlas and Therapeutic Guide negyedik kiadásában.

Tehát a furcsa viselkedést kiválthatja egy stresszes időszak (mondjuk egy új családtag érkezése), környezetváltozás (mondjuk költözés) és még számos más szorongást okozó helyzet. Bármilyen kíváncsiak is a macskák, szeretik a kiszámíthatóságot, a rutint, a megszokott környezetet és személyeket; ezért megterhelő lehet számukra egy nagyobb változás.

Ahhoz, hogy macskánk biztonságban érezze magát, egy stabil, kiszámítható rendszer is szükséges

Gyakori, de gyakran hiányos, vagy akár téves diagnózis

Egy időben nagyon gyakori volt a fenti magyarázat a macska szőrtépő viselkedésére (főleg Amerikában), ám számos tanulmány felhívja arra a figyelmet, hogy a valóságban sokkal alacsonyabb a prevalenciája (előfordulási gyakorisága) a viselkedési zavarból adódó szőrtépésnek. Egy tanulmányban például 21 olyan macskát vizsgáltak, akiket előzetesen pszichogén alopéciával diagnosztizáltak. Kiderült, hogy 76%-uknál a szőrtépésnek egészségügyi oka volt. Csupán 10%-uknál volt valóban elsődleges diagnózis a kényszeres viselkedésből eredő szőrtépés, 14%-uknál pedig a pszichogén alopécia illetve a „mezei” viszketés (pruritusz) kombinációja volt felelős a szőrtépésért.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig járjunk utána kedvencünk megváltozott viselkedésének, hiszen a legtöbb esetben valamilyen egészségügyi ok húzódhat meg a háttérben. A szőrtépés egy tünet. Ha sikeresen kezeljük a kiváltó okát, akkor szépen eltűnik a többi kellemetlenséggel együtt, és macskánk újra egészséges szőrzettel élheti mind a kilenc életét.

Miért mondják a macskákról, hogy kilenc életük van? Ebből a cikkünkből megtudhatod.

fájdalom macska tépi a szőrét paraziták pszichogén alopécia szőrtépés tisztálkodás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink