hirdetés

Milyen oltás elengedhetetlen a macska számára? Állatorvost kérdeztünk

Kövess Péter

2024. február 3 - Képek: Getty Images Hungary

Az oltás kérdése sok gazdi számára okoz fejtörést. Cikkünkben állatorvos segítségével tisztázzuk, hogy melyek a legszükségesebbek.

hirdetés

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb macska esetében az oltássor megkezdése 6-8 hetes korban lehet indokolt. Az általunk megkérdezett állatorvos szerint ezt a szülők oltottsága, illetve a tartási körülmények is befolyásolhatják.

A macska számára életmentő lehet a megfelelő oltás.

Mitől függ az első oltás időpontja?

„Egy oltatatlan vagy ismeretlen oltottságú szülőktől származó, korábban rossz körülmények között élő kölyökmacska oltását célszerű hamarabb megkezdeni. Pláne, ha elárvult, és nem tud szopni” – magyarázta dr. Bodó Andrea állatorvos.

Ez leginkább a talált, kóbor macskáknál lehet szükséges. Ők ugyanis nem feltétlenül tudják a tejjel megkapni a számukra szükséges védőanyagokat, az immunglobulinokat, így védtelenebbek lehetnek a fertőzésekkel szemben, és többnyire gyengébb immunrendszerrel rendelkezhetnek.

Az oltott szülők lakásban tartott kölykei ellenben kevesebb fertőzésnek vannak kitéve, és az anyatej is erősíti immunrendszerüket, ezért náluk később lehet vakcinázni.

Milyen oltásokat kapjon a macska?

Fontos tudni, hogy Magyarországon jelenleg nincs előírva kötelező oltás a macskáknak, ezért az állatorvos javaslata lehet az irányadó, ami nagyban függhet a macska életmódjától. „Egy lakásban tartott macska számára – akivel nem utaznak és nem panzióztatják – például elegendő lehet az úgynevezett kis kombinált oltás” – jegyezte meg dr. Bodó Andrea.

Ha azonban külföldi utazás van tervben, ehhez állatútlevelet kell kiváltani, amelyhez egyedi megjelölés, azaz chip, illetve érvényes veszettség elleni oltás szükséges. Az útlevél érvényességét a veszettség elleni oltás érvényessége határozza meg. Magyarországon ez egy év jelenleg.

Az állatorvos javaslata alapján érdemes dönteni.

A panziók esetében változó lehet, hogy az adott hely milyen oltási és féregtelenítési feltételeket határoz meg, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy jellemzően egy éven belüli kombinált oltás és féreghajtás megléte szükséges.

Ha kijárós vagy kinti macskáról van szó, akkor az alap kis kombinált oltás mellett javasolt a leucosis, vagyis a macskaleukózis elleni vakcina, illetve a veszettség elleni oltás is.

Mi a különbség a kis és a nagy kombinált oltás között?

A kis kombinált oltás a Calici, a Rhinotracheitis és a Parvo vírusok ellen nyújt védelmet. Az előbbi kettőt légúti, míg az utóbbi emésztőszervi fertőzéseket okoz. A három közül a parvovírus a legveszélyesebb, mivel rendkívül fertőző és gyakran a kezelés ellenére is végzetes lehet. A nagy kombinált oltás ezek mellett a leucosis ellen is véd, amely főként az immunrendszert támadja meg, illetve daganatos betegséget okozhat.

A leukózis gyakrabban fordul elő a vadon élő macskapopulációban, így az ellen fontosabb védekezni, viszont a közelmúlt híreinek megfelelően a veszettség elleni oltás beadását is fokozottan javasoljuk. Bár a veszettség előfordulása sokkal ritkább a leukózisnál, nagyon komoly közegészségügyi kockázata van, hiszen ez egy zoonózis (állatról emberre terjedő betegség), amely védőoltás nélkül halálos kimenetelű fertőzést okoz embernél és állatnál egyaránt” – emelte ki az állatorvos.

Milyen a megfelelő oltási sorrend?

Az állatorvos szerint először alapimmunitást kell kialakítani rövidebb időközökkel beadott oltásokkal, majd az évente javasolt ismétlésekkel kell fenntartani a védelmet. A gyakorlat praxisonként eltérő lehet, nincs ezzel kapcsolatban hivatalos gyakorlat, és nagyban befolyásolhatja az állat előélete és tartási körülményei is.

A benti macskáknál általában az úgynevezett kis kombinált oltást ajánlják.

Benti macska esetében általában elegendő a kis kombinált oltás, majd ugyanez 3-4 hét múlva, később pedig évente megismételve. Kinti macskánál viszont javasolt a nagy kombinált oltás, igény szerint 2 hét múlva a veszettség elleni oltás, majd 2 hét múlva újabb nagy kombinált oltás, végül 2 hét múlva veszettség elleni oltás, majd évenkénti ismétlés.

A talált macskák külön kategóriába esnek. Náluk a leukózis oltás előtt célszerű vírustesztet végezni – pláne, ha már van macska a háznál, nehogy véletlenül megfertőzze. Ez két vírus, az említett leukózis és a macska-AIDS jelenlétét vizsgálja.

A macska-AIDS ellen jelenleg nincs oltás, de az egyik leggyakoribb fertőző betegségnek számít. Ezért is fontos a rendszeres szűrővizsgálat. A témáról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

állatorvos betegségek egészség fertőzés leukózis macska oltás vakcina veszettség
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink