hirdetés

Karomváltás a macska esetében: nem csak a szőrük „vedlik”

Hangai Lilla

2024. január 3 - Képek: Getty Images Hungary

Ha van otthon cicád, valószínűleg te is találtál már itt-ott karomnak tűnő, üreges szarulemezkéket. Ez teljesen normális dolog, de érdemes tisztában lenni a miértjével, így könnyebben és szakszerűbben gondját tudod viselni kedvencednek.

hirdetés

Mutatjuk, hogyan zajlik a macska esetében a karomváltás, és arról is beszélünk majd, hogy vágjuk-e a macska karmát vagy inkább ne.

A kaparófa kötelező kiegészítő egy macskás háztartásban.

A macska karma közelebbről

A macskák karmai is keratinból állnak, akárcsak az emberek körmei. Minden karom közepén található egy ereket és idegeket tartalmazó rész. Az ezt körülvevő rétegben termelődik maga a karom, amely folyamatosan megújul. Az új réteg alulról képződik, ilyenkor pedig a legfelső, a legrégebbi réteg leválik, ezzel feltárva egy újabb, élesebb karmot. A teljes ciklus néhány hetet vesz igénybe, és folyamatosan megismétlődik a macska teljes élete során. A különböző karmok azonban nem ugyanabban az ütemben mennek keresztül a folyamaton, ezért bármikor találkozhatunk ezekkel a levedlett hüvelyekkel.

A karmoknak a mászásban, a vadászatban, az önápolásban és az önvédelemben is központi szerepük van, így fontos, hogy mindig élesek és erősek legyenek. Itt olvashatsz arról, hogy miért barbárság eltávolítani műtéti úton a macska karmait, a későbbiekben pedig kifejtjük a karomvágáshoz kapcsolódó gondolatainkat is.

Így zajlik le a karomváltás egy macska esetében

A macska karmainak külső rétege természetes módon válik le, de gyakran előfordul, hogy az állat felgyorsítja ezt a folyamatot azzal, hogy ebben a periódusban többet használja – remélhetőleg – a kaparófát. Sőt, ahogy a lenti videón is látható, egyes cicák a fogukkal szabadítják meg a karmukat az elhasználódott külső rétegtől. Egyik módszerrel sincsen általában különösebb baj. Probléma akkor szokott felmerülni, ha a cicának nincs elég vagy megfelelő helye a kaparászáshoz, és a bútorokat vagy a használati tárgyakat karmolássza össze.

Fontos, hogy több helyen is biztosítsunk számára olyan kaparófelületet (vízszintesen és függőlegesen is), ami stabil. A függőleges felület esetében pedig elég magas is ahhoz, hogy teljes testével kinyújtózhasson rajta az állat. Nem fogja használni, ha nem fér hozzá, vagy esetleg labilis az a kaparófa. Ha sokat kaparászik valahol, oda helyezzünk kaparófát és fújjuk be azt feromonos spray-vel is, hogy minél vonzóbbá tegyük azt számára. Ha több cica él a háztartásban, biztosítsunk mindegyik számára külön legalább egy kaparófát.

A kaparászás egy ösztönös cselekedet

Kedvenced nem azért kaparássza össze az ebédlőasztal lábát, mert tesztelni szeretné a türelmedet. Azért csinálja, mert erre van szüksége ahhoz, hogy megélézze a karmait, hogy kommunikáljon a fajtársaival (a talppárnáik között mirigyek vannak, amelyek feromonokat bocsájtanak ki, és kaparás hatására aktiválódnak), valamint hogy lenyújtóztathassa a testét, vagyis kellemes legyen a közérzete. Emiatt soha nem szabad megbüntetned a kedvencedet, nem fogja érteni, mi a problémád, mit csinált rosszul! Próbáld alkalmazni az előző pontban felsorolt tanácsainkat, ezek a tapasztalatok szerint segítenek a probléma leküzdésében.

Előfordulhat azonban, hogy a túlzott kaparászás stressz hatására alakul ki. Ha ez a gyanúd, mindenképpen keress fel egy állatorvost! Sőt, az is megeshet, hogy egyes cicák azért kaparásznak, mert ezzel felhívhatják magukra a gazdi figyelmét. Érdemes átgondolnod ezt is, ha úgy érzed, hogy a kedvenced viselkedése eltérő lehet a normálistól.

Vágni vagy nem vágni?

Ha kedvenced kijárós vagy kinti macska, semmiképpen se vágd le a karmait! Az ilyen cicáknak számtalan lehetősége van arra, hogy karbantartsák a gyilkoló mancsaikat. Benti macska esetében trimmelheted te a macska karmát (nem ördöngös dolog), de rábízhatod ezt a kozemtikusra vagy az állatorvosra is. Arra figyelj, hogy inkább kevesebbet vágj, nehogy megsértsd a belső, érzékeny terültet, és csak egy erre a célra gyártott eszközzel állj neki. Segítség, hogy a lecsippenthető rész áttetsző. Itt olvashatsz a megfelelő technikáról részletesen.

Ebben a videóban Jackson Galaxy mutatja meg és mondja el, hogyan lehet jól csinálni a karomvágást: 

Azonban egyre több szakértő hívja fel a figyelmet arra, hogy ha a benti macskák számára is biztosítunk elég kaparófelületet, akkor nincs szükség a karomvágásra. Azzal is érvelnek, hogy ez egy újabb lehetőséget jelent arra, hogy benti körülmények között is igazi macska maradhasson az állat. Ahogy az első pontban is kifejtettük, egy cirmos életében óriási szerepet játszik a karom, így ezt a lehetőséget érdemes lehet megfontolni. Ez azonban csak akkor működik, ha valóban van elég helye koptatni azokat a karmokat. A túlnőtt karmok ugyanis problémát okozhatnak a cicának.

Az idős vagy artritisztől szenvedő példányok nem feltétlenül tudják a megfelelő módon koptatni a karmaikat, így nekik szükségük lehet a gazdi segítségére.

Ha már a karomápolásnál tartunk, itt olvashatsz a cicák szakszerű szemápolásáról, itt pedig a fülápolásáról.

kaparófa karom karom rágás karomvágás macska kapar macska kaparófa macska karom probléma a kaparászással
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!