hirdetés

Így masszírozd cicádat, hogy egészségesebb legyen: a nem megfelelő mozdulatok árthatnak is

Szénási Szimonetta

2023. július 12 - Képek: Getty Images Hungary

Ahogy az embereknek, úgy az állatoknak is jólesik a masszírozás, ráadásul a közérzetük mellett az egészségi állapotuk is javulhat tőle. Ám nagyon fontos, hogy megfelelő technikával végezd a mozdulatokat, különben akár árthatsz is kedvencednek.

hirdetés

A masszírozás a macska számára is igazi kényeztetés lehet, emellett remek közös időtöltés, ami erősíti a kapcsolatotokat. Az állatorvosok is megerősítik a pozitív hatását, és azt is elmondják, miként és milyen gyakran szabad átdögönyözni az állatot.

A masszírozás a macska számára is nagy élvezet.

Fájdalomcsillapító, vérnyomáscsökkentő

Miként dr. Robin Downing, a coloradói Windsorban található The Downing Center for Animal Pain Management kórházigazgatója rámutatott, háziállataink keringése és idegrendszere analóg a miénkkel. Ez azt jelenti, hogy a masszázs embereknél megfigyelhető előnyei várhatóan hasonlóak lesznek kedvenceinknél is.

Ennek alapján a masszázs növelheti az állat mozgástartományát, ízmainak és ízületeinek rugalmasságát, segítheti az emésztést, csökkentheti a hegszövet mennyiségét, javíthatja az izomtónust, továbbá fokozhatja a nyirokkeringést, mint Trish Houser, az alaszkai Anchorage-ban működő Smiling Dog Pet Services tulajdonosa, és a testület által minősített kutyamasszázs-gyakorló is összefoglalta a pozitívumokat.

„A masszázs a gyulladás, diszpláziás állapotok és ízületi problémák okozta fájdalommal küzdő idősebb háziállatok számára is előnyös” – tette hozzá. Ám ilyen esetekben különösen fontos, hogy egyeztess az orvossal, valamint egy szakképzett masszázsterapeutával.

A szorongást a macskáknál is oldja

A fizikai előnyök mellett mentálisan is jó hatással van az efféle érintés. Ahogy Stacy Litzky, a floridai Vero Beachen működő South Paw Massage and Wellness tulajdonosa, egyben masszőr rámutat, a masszírozás a kutya és a macska szorongását is enyhítheti. Amellett hogy megnyugtatja az idegrendszert, egyúttal az immunrendszert is erősíti, amely nem képes hatékonyan működni, ha a szervezet túlzott stressznek van kitéve.

Ezen felül a gazda és kedvence közti kapcsolatot is szorosabbra fűzi. Ráadásul az állattartó közben olyan rejtett problémákra is rábukkanhat, mint egy csomó a bőr alatt, egy sérülés vagy egy fájdalmas terület. Ez pedig akár életmentő is lehet, hiszen az időben elkezdett terápia számos betegség, köztük a rosszindulatú daganatok esetében is nagyobb gyógyulási esélyt jelent.

A masszázs a feszültséget is oldja. Ráadásul a gazda is megnyugszik közben.

Hogyan kezdd el a masszírozást?

Az első, sőt inkább nulladik lépés, hogy egyeztess az állatorvosoddal, nincs-e bármilyen ellenjavallat macskád esetében. Ha minden rendben, akkor a következőképp járj el!

Először a lehető legnyugodtabb körülmények között próbáld ki a masszázst, tanácsolják a szakértők. Válassz egy olyan időpontot, amikor cicád ellazult, nem éhes, de nincs is tele a hasa. Álmából ne keltsd fel, de ne is legyen felpörögve a játéktól!

Lényeges a helyszín is. Keress egy békés, kényelmes zugot, ahol mindketten kényelmesen elfértek. Egy tornamatrac vagy egy puha törölköző növeli a komfortérzetet. Ha ez megvan, hagyd, hogy a cica maga válassza ki a számára kényelmes pózt. Feküdhet, ülhet vagy akár állhat is, a lényeg, hogy jól érezze magát.

Engedd, hogy a cica találja meg a számára kényelmes helyzetet!

Nagyon fontos, hogy laikusként ne akarj bonyolult technikákat kipróbálni kedvenceden! A különféle speciális fogásokat – mint az akupresszúra vagy a mozgásterápia – csak szakképzett masszőr végezheti! Helyette finom, lágy mozdulatokkal dolgozz, és a masszírozás mindig csak addig tartson, amíg az az állatnak is jólesik (ez 5-10 perc, de akár egy óra is lehet.)

A macska masszírozása sokkal finomabb, mint egy kutyáé, tekintettel a méretére és az igényeire. Kezdetben lassú, gyengéd simításokkal haladj végig a testén. Ez oldja a feszültséget. A fejen, az arcon, a nyakon és a füleken finom, körkörös mozdulatokkal dolgozz. A lábakon lágy, nyomkodó mozdulatokkal haladj végig. Különösen gyengédnek kell lenni a csontos területeken, illetve a comb hátsó részén, mert itt különösen érzékenyek a cicák!

Az alábbi videón láthatod, mennyire élvezi a cica az óvatos, simító mozdulatokat:

Ha kedvence szereti, akkor a masszázsba beépíthető a fésülés, illetve kefélés is.

Milyen gyakran szabad masszírozni?

A szakemberek álláspontja szerint az otthon végzett gyengéd feszültségoldó masszázs olyan gyakran ismételhető, amennyiszer azt az állat kívánja. Ám a mélyebb, erőteljesebb masszázs csak orvosi vagy képzett masszőri felügyelet mellett és csak meghatározott időközönként adható, mert a rosszul végzett vagy túl gyakori masszázs túlterhelheti az izmokat.

A lágy, körkörös mozdulatok jólesnek a cicának:

Óvatosan az illóolajokkal!

A kisállatok masszírozásához a szakértők szerint nincs szükség semmiféle kozmetikumra vagy olajra. Bár tapasztalataik szerint az illóolajok használata egyre elterjedtebb a kisállatmasszázs esetében is, arra figyelmeztetik a gazdákat, hogy ezen termékek közül több mérgező a macskák és a kutyák számára.

Mikor tilos a masszírozás a macska számára?

Sosem szabad súlyos fertőzéssel küzdő, lázas, sérült vagy sokkos állapotban levő állatot masszírozni, intenek a szakemberek. Olyankor is tilos, ha kedvencednek bakteriális eredetű vagy gombás bőrfertőzése van, mert az a masszázs hatására súlyosbodhat, illetve átterjedhet más testtájakra is.

Honnan tudod, hogy élvezi-e?

Ha a macska számára jólesik a masszírozás, azt a külső jelekből látni fogod:

A (macska) szemei elnehezülhetnek, nyáladzhat, hosszú kilégzéseket vagy nyögéseket hallathat. Ezek mind annak a jelei, hogy kedvencednek jót tesz az érintés

– mondta el Amber Lane kisállatmasszőr. Hozzátette, hogy nem ritkán a delikvensek el is alszanak közben.

állatorvos egészség feszültség illóolaj kapcsolat kötődés macska és ember macska és gazdája masszázs stressz stresszes macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!