hirdetés

3 ok, amiért nem szeretik a macskák, ha megérintjük a farkukat: hozzáérve azonnal a cica központi idegrendszerét stimuláljuk vele

Hangai Lilla, 2022. december 3 - Képek: Getty Images Hungary

A cica simogatása rengeteg előnnyel jár mind számunkra, mind számukra. Ám azt még a kevésbé macskás emberek is tudják, hogy van egy szigorúan tiltott terület, mégpedig a farok. Ahogy a cicák esetében mindennek, ennek is megvan a nyomós oka.

hirdetés

Ha szeretnéd megtartani az ujjaidat, de a simogatás jótékony hatásait is bezsebelnéd, mutatjuk, miért nem szeretik a macskák, ha a piszkálják a farkukat.

Mit is jelent számukra ez a becses szerv?

Hogy megértsük, miért idegenkednek a macskák a farkuk érintésétől, először azt fontos tisztáznunk, hogy milyen funkciót is lát el az pontosan.

A macskákat ismerjük lenyűgöző akrobatikus képességeikről, amiért az egyik felelős szerv a belső fülükben található. A másik nagyon fontos kiegészítője ennek a rejtett szerkezetnek a farok. A rugalmas hátuk és a kulcscsontjuk hiánya segíti őket abban, hogy a levegőben való eséskor úgy helyezkedjenek, hogy a talpukra essenek. A farok pedig segít őket abban, hogy a lábaikat és a testüket időben átrendezhessék. Ha szűk vagy keskeny helyeken sétálnak, a farkuk ellensúlyként is szolgál.

Ezen kívül még fontos kommunikációs eszköz is. Ennek a testrésznek az állása a testbeszédük alapköve, és nagyon sokat segít nekik abban, hogy információt osszanak meg a fajtársaikkal, vagy közöljenek velük valamit. Szerencsére nagyon sok jelet mi is tudunk már értelmezni, így a velünk való gördülékeny kommunikációt is elősegíti.

Mennyire érzékeny műszer tulajdonképpen a farok?

Kedvenceink vizuális, audiovizuális és szagjeleket is küldenek felénk és környeztük felé, de természetesen az érintés is nagyon fontos számukra. (Bár nem egészen olyan értelemben, mint az embereknek.) Az, hogy hogyan reagálnak az érintésünkre, számos változótól függhet. Például a személyiségüktől, a kötődés mértékétől, és attól is, hogy az érintett terület mennyire érzékeny.

A macska farka kifejezetten szenzitív, aminek az az oka, hogy a gerincvelőhöz, ezáltal a központi idegrendszerhez közvetlenül kapcsolódik. Neuronként ismert sejtek milliárdjai vannak egymással kapcsolatban, és elektromos jeleken keresztül továbbítják az információkat. Fontos megérteni, hogy azok az információk, amelyeket ezek az idegek küldenek a cica agyába, magukban foglalják a fájdalom, a tapintás, a hőmérséklet, az ízérzés, a hallás, az egyensúly, a látás és a szaglás érzéseit. Így már nem is olyan meglepő, hogy a farok érintése egyes esetekben intenzívebb reakciót vált ki.

Lehetséges okok, amiért kiborulnak, ha faroktapizásra kerül a sor

Természetesen ez egyénfüggő lehet, de az előzőekből már kiderült, hogy a farok egy általánosan nagyon érzékeny terület. És nemcsak feltétlenül az érintés hatására, hanem egyszerűen a tudat, hogy ez a fontos és sebezhető testrészük veszélyben lehet.

Ha csak nem egy kifejezetten toleráns cicával van dolgod, ennek a becses testrésznek az érintése a veszélyérzet miatt stresszt von maga után. Így javasoljuk, hogy akkor se simogasd vagy piszkáld, ha kedvenced engedi azt! Jobb tiszteletben tartani ezt a helyzetet és nem bizonygatni minden áron, hogy nekünk még ezt is lehet.

Az is meglehet, hogy bár toleráns macskáról van szó, valamiért nem bízik benned. Ennek tetejébe még csak nem is esik jól nekik az ilyen jellegű érintés. Nincs ezzel semmi gond, a bizalmat ki kell érdemelni. Ráadásul gondolj csak bele, ha te nem szeretsz valamit, de például a párod folyamatosan erőltetni próbálja ennek ellenére is, annak úgyis vita lesz a vége legjobb esetben is.

hirdetés
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon