hirdetés

Így válaszd ki az ideális macskakefét

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 7 - Képek: Getty Images Hungary

Számtalan különböző szőrápolási termék áll a gazdik rendelkezésére, a bőség zavarában azonban előfordulhat, hogy nem a legmegfelelőbb terméket választod. Kedvenced fajtájától és szőrének hosszúságától függően nem mindegy, melyik kefét vagy fésűt emeled le a polcról.

hirdetés

Bár minden macska gondoskodik bundája rendben tartásáról, nem árt, ha az otthoni szőrápolása nem csak kedvencedre marad. Az egészséges macskák számára fontos napi tevékenység a bundájuk tisztán tartása. Ám még a mosakodást szépen elvégző állatoknak is nagy segítség, ha te is kiveszed a részed a szőrük ápolásából. A cicák fésülése ráadásul nemcsak a megfelelő higiéné fenntartásában játszik fontos szerepet – kapcsolatotokat, a kettőtök közti bizalmat és kötődést is szorosabbra fűzheted vele. A macskák ugyanis egymás mosdatásával szeretetüket fejezik ki, a fésülést pedig tekinthetjük úgy, mintha a gazdi mosdatná a kedvencét.

A macska otthoni szőrápolása remek közös program lehet!

Milyen kefét, fésűt válassz?

A megfelelő termék kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a macska szőrének hossza. Rövid szőrű fajták esetében, mint például az orosz kék vagy a skót lógófülű, puhább kefék javasoltak, de akár egy szőrápoló kesztyű is jó választás lehet. Semmiképp se vásárolj kemény sörtéjű kefét, mert bármilyen óvatos is vagy, könnyen felsértheted vele cicád bőrét!

Közepes szőrhosszúságú fajtákhoz, például a bengálihoz vagy a pixie bobhoz az úgynevezett slicker kefe a legjobb választás. Ezek a szögletes, általában ívesen hajlított, sűrű fémsörtéjű kefék segítenek eltávolítani a kilazult szőrszálakat a cicád számára nehezen elérhető helyekről, például a tarkójáról és a hónaljáról. Emellett pedig a bőrén található természetes olajok megtapadását is megakadályozzák, megelőzve a korpásodást.

A közepes szőrhosszúságú fajtáknál már előfordulhat a szőr csomósodása – ha ezt tapasztalod, válts a keféről egy macskafésűre, a kócos terület kibogozása után pedig újra keféld át a bundáját.

A hosszú szőrű macskák, mint például a szibériai macska vagy a maine coon esetében kiemelten fontos a kefe és fésű használata, hiszen bármennyire is alaposan mosakszik a cicád, egyedül nem képes rendben tartani magát. Az ápolást mindig egy hosszú fogú fésűvel kezdd, hogy az összetapadt szőrszálakat szétválaszd. Ahogy az emberi hajnál, úgy a cica bundájánál is fennáll a veszélye, hogy eltörik a szőrszál, ha azonnal egy kefével esel neki – ráadásul ez az állatnak sem túl kellemes érzés. Ha kedvenced bundája különösen hajlamos a csomósodásra, egy bontófésű a legjobb választást.

Hosszú szőrű macskáknál kötelező a fésülés.

És ha a cica gyűlöli a fésülést?

Ha kedvencedet nem szoktattad kölyökkorától kezdve a napi ápolási rutinhoz, előfordulhat, hogy nem tetszik majd neki a dolog. Próbáld jutalomfalattal rábírni a fésülésre, ha pedig így sem megy, közepesen hosszú és hosszú szőrű cicák esetében érdemes legalább félévente felkeresni egy kisállat kozmetikust, aki rendbe teszi a macska bundáját.

Jobb a megelőzés

Az esztétikai szempontok mellett a cica bundájának ápolása az állat egészségének megőrzésében is nélkülözhetetlen. Főleg vedlési időszakban fontos, hogy napi szinten átfésüld, átkeféld a macskát, hiszen mosakodás közben a sok szőr lenyelése emésztési problémákhoz vezethet. Hányást, komolyabb esetben akár bélrendszeri megbetegedéseket is okozhat. A macska szőrváltásakor a fésülés mellett vitaminokkal is segítheted a kedvenced egészségének megőrzését.

Emellett a fésülés abban is segít, hogy időben észrevedd az esetleges bőr- és szőrbetegségeket. Nem beszélve a bolhákról vagy egyéb kártevőkről, amelyek kedvenced bundájában tanyáznak.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a szőr elváltozásai – fénytelenné válás, csomósodás – komolyabb betegségek tünetei is lehetnek. Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced bundája megváltozik, mielőbb keresd fel az állatorvost, hogy kivizsgálja kisállatodat.

ember macska kötődés macska szőrápolás vedlés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!