hirdetés

Khao manee fajtaleírás: a hófehér cica, akinek szemei drágakövekként tündökölnek

László Enikő

2023. február 2 - Képek: Getty Images Hungary

A khao manee egy természetesen kialakult, ősi, Thaiföldről származó cica. Különlegessége hófehér bundája, és drágakövekként tündöklő gyönyörű szemei, melyek lehetnek kékek, aranyak, zöldek vagy felemás színűek.

hirdetés

A khao manee neve fehér drágakövet jelent, utalva ezzel színére és gyönyörű szemeire. Khao plort névvel is szokták illetni, melynek jelentése teljesen fehér. Angol nyelvterületeken pedig diamond eye catnek, azaz gyémántszemű macskának is hívják. Már ezekből is látszik, milyen különleges cicával van dolgunk!

Eredete

Erről a szépséges drágakőről az a hír járta a thai előkelők körében, hogy gyógyító erővel bír, és szerencsét hoz gazdájának. Különösen az az egyed, akinek felemás színű a szeme. A sziámi királyi udvar egyik legelismertebb cicájának számított, és jelen lehetett a hagyományos királyi szertartásokon is. Úgy tartják, hogy a fajta több száz éves múltra tekinthet vissza, hiszen már egy 14. századból származó könyvben is tesznek említést hozzá hasonló macskákról. A Tamra Maeo nevű kötet afféle 14. századi standardokat leíró macskakönyv, melyben illusztrációk és jellemzések voltak a különböző cicákról. Ezek egyike volt a ma khao manee néven ismert macska. Több mint 20 fajtát említett a kötet, ezek többsége azonban mára már kihalt. Összesen 5 fajta maradt fenn belőlük: a thai macska (wichien maat) vagy egyes források szerint sziámi, suphalak, a korat, a konja és a khao manee.

A 19. században már gyakrabban emlegették a fajtát, számos festmény készült róluk a thai templomokban. Ekkor még khao plort néven ismerték, a 19. század vége felé terjedt el csak mai neve, a khao manee. Bár feltehetően több száz éves fajta, a nyugati macskaszövetségek csak nemrég ismerték el. Az első egyed 1999-ben érkezett az Amerikai Egyesült Államokba (Colleen Freymuth 12 példányt importált), 2009-ben pedig az Egyesült Királyságba, és azóta is rendkívül ritkán találkozhatunk vele Thaiföldön kívül. A világ egyik legritkább és legdrágább macskafajtájának tartják.

Fajtastandard

A többi, Thaiföldön őshonos macskához hasonlóan a khao manee-nek is a forró, nedves, trópusi éghajlathoz megfelelő tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Beleértve a hajlékony, de nem extrém testet; a közepes hosszúságú orrot (hogy jobban bírja a forró levegőt, mint egy rövid orrú példány); a rövid, sima szőrzetet; az izmos, sportos, de sohasem terjedelmes testet. Feje közepes nagyságú, módosított ék alakú. Elölről nézve az arc oválisnak tűnik. Az orrhegy és a fülhegy egy egyenlő oldalú háromszög pontjait alkotja. Az orr enyhén domború lehet. Álla mérsékelt. A füle enyhén nagy, a tövénél széles, vége lekerekített. A füleknek 11 és 1 óra felé kell mutatniuk.

Szeme közepesen nagy, mandula alakú és kissé dőlt. Tekintete csillogó. Színe bármilyen lehet, de tisztának és élénknek kell lennie. Törzse közepesen hosszú. Teste izmos, de a macskának mozgékonynak és rugalmasnak kell lennie. Végtagjai a testtel arányosak, közepesen hosszúak. A hátsók valamivel hosszabbak a mellsőknél. Mancsai közepesen nagyok, oválisak. Farka közepesen hosszú, arányos a testtel, a vége felé fokozatosan elvékonyodik. Szőrzete közepesen rövid, finom és sima, ritkás aljszőrzettel. Színe mindig tiszta fehér. Várható élettartama 10-12 év.

Jelleme

Bár a khao manee leginkább hófehér bundájával és csillogó szemeivel hívja fel magára a figyelmet, játékos és csintalan személyisége is figyelemreméltó. Rendkívül szeretetteljes és közvetlen cica, aki szeret mindig a középpontban lenni. Hamar mély kötődést alakít ki a család minden tagjával. Kíváncsian érdeklődik minden esemény felől, nem szeret kimaradni semmiből. Kissé huncut, ezért olykor hajlamos borsot törni a gazdi orra alá. De egy ilyen különleges cicára egyszerűen lehetetlen haragudni. Intelligens és játékos, ez a párosítás pedig mindenképp intelligenciafejlesztő játékok után kiált! Energikus, ezért nem rest a lakás minden négyzetcentiméterét alaposan átvizsgálni, a bútorok alól kiindulva egészen a szekrény tetejéig. Ha vendégek érkeznek, a khao manee már az ajtóban üdvözli őket, nehogy ne figyeljenek fel szépségére. A család nagyon fontos a számára, és szívesen kommunikál is gazdáival.

Ideális környezet

Mivel nagyon ragaszkodó, élénk és figyelemigényes, ezért csak olyan családba ajánlott, ahol nem hagyják magára hosszú órákra. Mivel igen csintalan és okos is, ezért hamar feltalálja magát, annak azonban gazdája nem fog örülni. A gyerekeknek nagyszerű játszótársa lehet, és más házi kedvencekkel is jellemzően jól kijön. Kifejezetten benti tartásra ajánlott. Mivel energikus és szeret mászni, ha gazdája nem szeretné, hogy a könyvespolcon tipegjen, fontos számára beszerezni több, magas kaparófát, macskalétrát vagy hasonló alkalmatosságot, ahol megcsillogtathatja nagyszerű mászási technikáját.

Ápolás

A khao manee gyönyörű, hófehér bundáját nem nehéz karbantartani. Mérsékelten vedlik, heti egyszer elegendő átfésülni a szőrzetet. Karmait vágni kell, ha azok nem kopnának megfelelő tempóban. A fülek és a szemek tisztaságára is mindig gondot kell fordítani, és finoman áttörölni őket, ha szükséges.

Gyakori egészségügyi problémák

Összességében a fajta kifejezetten egészségesnek mondható. De a fehér színű cicáknál gyakrabban előfordul siketség, így ez a khao manee esetében is megjelenhet. Ez érintheti csak az egyik vagy mindkét fület is.

fajtaleírás khao manee rövidszőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!