hirdetés

Korat fajtaleírás: a féltve őrzött ősi fajta, akit sokáig csak a „tiszta múltúak” tarthattak

László Enikő

2022. szeptember 1 - Képek: Getty Images Hungary

A korátot a tisztaság, a boldogság és a jólét szimbólumának tekintik hazájában, Thaiföldön. Ez egy különösen féltve őrzött, nemes fajta, akit nem kaphatott csak úgy meg akárki. Ismerd meg ezt a különleges szépséget!

hirdetés

Thaiföld nemzeti kincse, a korat régóta a szerencse szimbóluma, akihez számos szokás és legenda kapcsolódik. Sokáig csak a „tiszta múltúak” tarthattak ilyen cicákat, mivel annyira nemes állat, és nem mellesleg szerencsét is hoz. A házasságra készülőknek szokás volt korátot ajándékozni, mivel a cica a boldogság és a termékenység szimbóluma is. És az is lehet, hogy szív alakú feje is hozzájárult a tradíció elterjedéséhez.

Eredete

A korat, más néven Si-Sawat egy lenyűgöző macskafajta, amely több mint 900 évvel ezelőtt alakult ki Thaiföldön, természetes módon. Az ország Korat nevű tartományi székhelyéről kapta a nevét, ami egy jelentős kereskedelmi csomópont volt. Azonban ezekkel a szépséges cicákkal nem kereskedtek csak úgy! Csak azok kaphattak ilyen állatot, akiket „tiszta múltúaknak” tekintettek, mivel különleges, szerencsehozó tulajdonságot tulajdonítanak neki. A korat a boldogság és a jólét szimbóluma is, sokáig templomokban nevelték a fajta egyedeit.

Először egy 14. századból származó verseskötetben említették a korátot, aki jólétet hoz gazdájának. Eleinte csak ajándékozás útján juthatott valaki ilyen cicához (általában párban adták őket), és gyakran menyasszonyok kapták, mivel a jólét és a termékenység szimbóluma is. Egyes források szerint a korátokat Sziámban (mai Thaiföld) arra képezték ki, hogy ellenőrizzék, nincsenek-e a bölcsők környékén skorpiók, mielőtt a kisbabákat a befektették volna. Korat tartományban még ma is szokás egy ilyen cicát körbehordozni a faluban, miközben a helyiek vízzel hintik meg az állatot. Úgy tartják, a macska nyávogása meglágyítja az esőt adó égiek szívét. Érdekesség, hogy V. Ráma király olyannyira szerette a fajtát, hogy állami temetést rendelt el, valahányszor meghalt egyik korátja.

A Si-Sawat mellett a korat egy másik thai neve és leírása a következő: „A Maled macska teste olyan, mint Dok Lao. A szőrszálak simák, a töveik olyanok, mint a felhők, a hegyük pedig mint az ezüst. A szemek olyanok, mint a harmatcseppek, melyek a lótuszlevélen ragyognak.” (A Dok virágot jelent, a lao pedig egy gyógynövény, mint a citromfű, ezüsthegyű virágokkal.)

Nem világos, hogy a fajta mikor érkezett először nyugatra. Egy korátra emlékeztető macskát 1896-ban egy angliai kiállításon bemutattak, de nem tudni, hogy valóban korat volt-e. Az első ismert, Egyesült Államokba importált korátok 1959-ben érkeztek meg. Egy amerikai házaspárnak adták őket ajándékba (a hagyományokhoz hűen), akik visszatértek az Egyesült Államokba, miután a férj visszavonult a külügyi szolgálattól. A Macskarajongók Egyesülete 1967-ben ismerte el a fajtát, két évvel azután, hogy a korat-tenyésztők megalapították a Korat Cat Fanciers Associationt a fajta népszerűsítésére.

Fajtastandard

A korat közepesen nagy termetű, izmos, elegáns testfelépítésű, karcsú macska. Testtömege körülbelül 3-4 kg. Feje szív alakú, orra igen rövid, enyhe stoppal. Fülei közepesen nagyok, széles alapúak és magasan tűzöttek. Tekintete csillogó, szemei nagyok, a kifejlett egyedeknek smaragdszínűek, előtte sárgásak. Bundája csillogó, selymes tapintású, aljszőrzete nincs. Színe ezüstös szürke. Hátsó lábai hosszabbak a mellsőknél. A mancsok oválisak és kicsik. Farka közepesen hosszú. Várható élettartama átlagosan 15 év.

Jelleme

Az okos és öntudatos korat szeret a család közelben tartózkodni. Egy-két embernek odaadja a szívét, akinek a társaságát jobban szereti, vagy akikkel a legtöbb időt tölti, de minden bizonnyal hajlandó elfogadni mások szeretetét is. Ez egy energikus macska, aki szeret trükköket tanulni, apportírozni és még pórázon sétálni is. Könnyű nevelni, ha sok dicséretet és jutalomfalatot kap cserébe.

A korat bársonyba burkolt vasmanccsal irányítja a háztartását. Szereti a figyelmet, és szereti magát vezérnek gondolni, legyen szó más macskákról, kutyákról vagy a családjában élő emberekről. Amikor otthon vagy, mindig a közeledben lesz. A korat kevésbé beszédes, mint sziámi unokatestvére, de határozottan tudja, hogyan fejezze ki magát mind verbálisan, mind testbeszéddel. Tudni fogod, ha nem helyesli, amit csinálsz, vagy hogy eljött a vacsora ideje.

Ideális környezet

A korat nagyon boldog, ha gazdája ölében pihenhet és egész nap elégedetten követi kedvenc családtagjait a ház körül. Fontos, hogy sok játéka legyen, amivel elfoglalhatja magát. Mint minden macska, a korat is imádni fogja a kaparófákat és macskamászókákat. Nem véletlen, hogy régen csak párban ajándékoztak korátot. A fajta rosszul tűri a magányt, mindig igényli valaki társaságát. Ellenkező esetben szeparációs szorongásban szenvedhet, vagy viselkedési problémák alakulhatnak ki nála.

Ha nem szereted, ha valaki folyton a figyelmedre pályázik, a korat nem neked való! Szereti követni gazdáját és figyelemmel kísérni a család minden lépését. Könnyen alkalmazkodik különböző élethelyzetekhez, kisebb lakásban is jól érzi magát. Nem szereti a hangos zajokat vagy a nagy felhajtást. Ő egy gyengéd macska, akinek egyik kedvenc elfoglaltsága gazdája ölébe bújni.

Ápolás

Bundája könnyen ápolható, elegendő heti két alkalommal átfésülni, és nincs is vele több teendő. A karmokat rövidebbre kell vágni, ha túl hosszúra nőnének. A szemek és a fülek tisztaságára pedig mindig fordítson gondot gazdája.

Gyakori egészségügyi problémák

A korat hajlamos egy végzetes genetikai állapotra, amelynek két formája van: GM-1 és GM-2 gangliozidózis. Ez akkor fordul elő, amikor a macskákban hiányoznak bizonyos enzimek, amelyek az idegrendszer megfelelő működéséhez szükségesek. Szerencsére rendelkezésre állnak tesztek a betegségeket hordozó macskák azonosítására, így az állapot nem gyakori.

A koratoknak jellemzően alacsony a testzsír-százaléka, ezért az állatorvosoknak ezt figyelembe kell venniük annak meghatározásakor, hogy mennyi és milyen típusú altatót adjanak be, ha a korat bármilyen típusú műtéten esik át.

(Felhasznált irodalom: Szinák János – Veress István: Macskakalauz, Laura Aceti – Viola Autieri: Legjobb barátunk, a macska)

fajtaleírás korat rövid szőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink