hirdetés

Havanna barna macska fajtaleírás: a tetőtől talpig gesztenyebarna ritkaság, aki megvédi gazdáját a démonoktól

László Enikő

2022. október 13 - Képek: Getty Images Hungary, Wikipédia – Havana Brown

A havanna barna macska igen ritka fajta. Nemcsak megvédte gazdáit a gonosz szellemektől, hanem ő az egyetlen teljesen barna macskafajta az orrától a farkáig, zöld szemét leszámítva.

hirdetés

Ahogy a neve is sugallja, a havanna barna macska barna árnyalatú cica, de a név ellenére a fajta eredete nem Havannára vezethető vissza. Ehelyett a fajtát Angliában hozták létre az 1950-es években. Hogyan nevezték el a nyüzsgő kubai városról? Senki sem tudja biztosan, de egyes elméletek szerint a fajta nevét a havanna nyúl ihlette, vagy a havannai dohány színére emlékeztető bundájának gazdag barna színe miatt keresztelték el így.

Eredete

Hogyan vált ismertté egy délkelet-ázsiai eredetű barna macska, amelyről úgy gondolják, hogy védelmet nyújt a gonosz ellen, és hogyan vette fel ezután a havanna barna nevet? Az ezekre a kérdésekre adott teljes válasz elveszett a történelemben, de úgy tűnik, annyi bizonyos, hogy az 1890-es években Nagy-Britanniában kiállítottak Thaiföldről származó sziámi típusú, barna macskákat. Valahogy ez idő alatt pedig megszerezték a swiss mountain cat (svájci hegyi macska) becenevet maguknak.

A havanna barna egyesek szerint Sziám titokzatos földjéről származik. Az egységes barna macskákat a The Cat-Book Poems című könyvben írták le és ábrázolták először, amely versek és festmények kézirata a 14-18. századi Ajutthajából (Sziám, mai Thaiföld). Sziám lakossága nagyon szépnek tartotta a fényes barna macskákat, és úgy gondolták, hogy ők megvédik az embereket a gonosztól. Az egyszínű barna macskák az első macskafélék közé tartoztak, akik az 1800-as évek végén Sziámból érkeztek Angliába. A korai feljegyzések ezeket a macskákat sziámiként írják le, gesztenye bundával és zöldeskék szemekkel. Úgy gondolják, hogy ezek a cicák nem mind ugyanazon genetikai típusból származtak, hanem inkább a mai burma, csokoládé-point sziámi, tonkinéz és havanna barnák felmenőit képviselik. Pusztán leírásokból nehéz megkülönböztetni őket egymástól.

1920-ban a brit Sziámi Macskaklub úgy döntött, hogy a kék szem nélküli barna macskák többé nem kívánatosak. A tenyésztők egészen az 1950-es évekig elvesztették érdeklődésüket irántuk, amikor is brit macskatenyésztők egy csoportja azt a feladatot tűzte ki célul, hogy meghatározza egy barna (egyszínű) macska genetikai felépítését. Végül egy hím gesztenyebarna cicát hoztak létre, egy rövidszőrű fekete macska és egy csokoládé pointos sziámi keresztezés segítségével.

Az orosz kék és a burma is szerepet játszhatott a havanna barna néven elhíresült alkotás kialakulásában (amelynek egyetlen kapcsolata Kubával az, hogy színe egy havannai szivarhoz hasonlít). De mint kiderült, a CFA 1982-es évkönyvében megjelent cikk szerint a legsikeresebb és leggyakrabban használt tenyésztési „recept” barna macska előállítására a fekete rövidszőrű és a csokoládégént hordozó fóka pointos sziámi pároztatása volt.

A macskákat, amelyek a chestnut foreign shorthair néven szerepeltek először a kiállításokon, az 1950-es években exportálták az Egyesült Államokba. Ekkor kezdett el a fajta kétféle irányba haladni. Nagy-Britanniában ma barna keleti rövidszőrűnek nevezik. A britek cicái inkább a sziámira hasonlítanak, míg az amerikai havannák esetében a tenyésztők igyekeztek megtartani az első exportált macskák küllemét. Az Egyesült Államokban havanna barna néven ismert a fajta, és teste és feje megkülönbözteti brit unokatestvérétől. A Cat Fanciers Association 1964-ben ismerte el a fajtát.

A brit változat sokkal keletiesebb jegyeket mutat, mint az amerikai.

A havanna barna olyannyira ritka fajta, hogy genetikai sokfélesége veszélyben van. Ezt egy 1998-ban indult keresztezési program támasztotta alá, amely lehetővé teszi, hogy a macskákat nem regisztrált fekete vagy kék házi rövidszőrűekkel, vagy bizonyos színű keleti rövidszőrűekkel, esetleg csokoládé sziámikkal keresztezzék. Az ilyen tenyésztések által született kiscicákat ezután havanna barnákkal lehet pároztatni. Ha ezek a macskák havanna színűek, akkor havanna barnaként regisztrálhatók.

Fajtastandard

A havanna barna macska egy közepes termetű, izmos testfelépítésű cica. Testtömege körülbelül 3,5-4,5 kg. Nyaka közepes hosszúságú. Végtagjai elegánsak, mancsai oválisak. Háta egyenes, feszes. Farka vastag, vége felé elvékonyodó, közepesen hosszú. Feje hosszabb, mint szélesebb, szemből nézve szögletes. Fülei nagyok, végük lekerekített. Tekintete kifejező, szemei oválisak, közepesen nagyok és zöldek. Bundája rövid, csillogó és testhez simuló. Színe gesztenye- vagy csokoládébarna. Várható élettartama 12-15 év.

Jelleme

Bár természetesen minden macskának megvan a maga személyisége, általánosságban elmondható, hogy a havanna barna barátságos, társaságkedvelő és érdeklődik minden iránt, ami otthonában történik. Élvezi az emberekkel való interakciót, és boldogan tölti az idejét gazdája ölében dorombolva vagy lendületes játékkal. Ha kedvenc embere nem elérhető, a havanna barna macska általában örömmel játszik más házi kedvencekkel, legyen az kutya vagy egy másik cica. Emellett a gyerekekkel is jól kijön.

Amikor nem kíváncsiskodik, barátkozik vagy játszik, valószínűleg másik kedvenc tevékenységét végzi: egy kellemes, hosszú szunyókálást, esetleg a gazdája párnáján vagy székén.

Ideális környezet

Mivel nagyon barátságos és ragaszkodó, a magányt nehezen tűri. De szerencsére jellemzően jól kijön más háziállatokkal, akik társaságot tudnak nyújtani számára. A gyerekeket kifejezetten szereti, így családokba is könnyen beilleszkedik. Mivel értelmes, okos cicus, trükköket is szívesen elsajátít.

Ápolás

A fajta esetében nagyon kevés időt kell áldozni az ápolásra. Hetente egyszer vagy kétszer egy fésülés és nedves ruhával való áttörlés, valamint egy jó minőségű étrend elegendő ahhoz, hogy ez a cica boldog és csodaszép legyen.

Gyakori egészségügyi problémák

A havanna barna macska általában egészséges, bár egyesek hajlamosak lehetnek a felső légúti fertőzésekre, általában fiatalabb korukban.

(Felhasznált irodalom: Jean-Luc Renck: A macska; Szinák János – Veress István: Macskakalauz)

fajtaleírás havanna barna macska rövidszőrű macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink