hirdetés

8 furcsa toaletthasználati szokás

Szénási Szimonetta

2024. január 13 - Képek: Getty Images Hungary

Macskád alomhasználata sok mindenről árulkodik. Vegyük sorra a legtipikusabb viselkedéseket és azok jelentését.

hirdetés

Bizonyos esetekben csak egy kis odafigyelés és nevelés kell, hogy az alom körüli gondok megoldódjanak, máskor azonban orvoshoz kell vinni az állatot.

1.) Hirtelen megváltozott szokások

Amennyiben kedvenced eddig rendesen használta az almot, majd egyszer csak elkezdett mellé vagy a lakás egyéb pontjaira üríteni, az egészségügyi problémára utalhat. Ez pedig mihamarabbi kivizsgálást tesz indokolttá, magyarázza a PetMD állatorvosi szakoldal kérdésére Trish McMillan Loehr, okleveles macskaviselkedési tanácsadó.

A kiváltó ok gyakran valamilyen húgyúti betegség, de egyéb fájdalommal járó panasz is erre a viselkedésre sarkalhatja az állatot.

2.) A tálca oldalán egyensúlyozva

Ha kedvenced gyakran végzi a dolgát az alomtálca peremén állva, valószínűleg túl kicsi neki a doboz. Érdemes nagyobbra cserélned, ami a takarítást is megkönnyíti majd, hiszen nem kell a láda oldalát is mosogatnod.

3.) Csak az övé!

Meglepően hangzik, de többmacskás otthonokban gyakori, hogy egy-egy cica őrzi a saját(jának vélt) alomtálcát. Tudod, az almok képlete X+1, tehát ahány cica, annál eggyel több tálca a lakásban. Igen, ez azt jelenti, hogy ideális esetben egyetlen macskának is két wc-je van. Szintén fontos, hogy ezek ne egymás mellett, hanem lehetőleg különböző helyiségekben legyenek.

4.) Az új elutasítása

A macskák nagyon kényesek, ami a toaletthasználatukban is megmutatkozik. Nem minden cica viseli jól, ha hirtelen lecseréled a megszokott almot. Emiatt előfordulhat, hogy bojkottálni fogja annak használatát.

5.) Pont a tálca mellé ürít

Hasonló az első pontban vázolt helyzethez, azzal a különbséggel, hogy a cica próbálja használni az almot – hiszen odamegy, mikor jön az inger –, ám valami miatt mégsem tudja benne elvégezni a dolgát. Előfordulhat, hogy szűkös neki, vagy nem megfelelő a töltet állaga, esetleg nem elég tiszta az alom.

6.) Közvetlenül takarítás után megy

Nem kell túlmagyarázni, miért szeretnek a cicák közvetlenül a kilapátolás után wc-re menni. A tiszta alom komfortosabb. Emellett közrejátszhat az is, hogy ismételten szeretnék megjelölni a területüket.

7.) Külön a kicsinek, külön a nagynak

Arra is van példa, hogy a macska kizárólag az egyik alomban végzi el a nagydolgát, míg a másikba a folyóügyeit. Mint a szakértők magyarázzák, ez igen gyakori viselkedés, amelynek oka az lehet, hogy az állat nem akarja egyetlen helyen hagyni valamennyi nyomát.

8.) Nem rejti el az ürülékét

A macskák általában ösztönösen elássák az ürüléküket, hogy ne hagyjanak maguk után nyomot; mint a vadonban. Ám egyes cicák csak pottyantanak, és már angolosan távoznak is az alomból… Miért lehet ez? Egyrészt lehet a nevelés hiány: ha az anyamacska „lusta” volt, és nem kaparta el a kölykök piszkát, a cicának nem volt honnan megtanulnia ezt a viselkedést.

A másik lehetséges magyarázat, hogy a domináns állat így akarja tudatni a többiekkel a jelenlétét. Emellett az is előfordulhat, hogy nem szereti az alom textúráját, ami kellemetlenséget okoz neki kaparás közben.

Ha szeretnél segítséget kapni abban, miként válaszd ki a kedvenced számára ideális alomtöltetet, ebből a cikkünkből megismerheted valamennyi lényeges szempontot.

alom alom használata macskaalom macskaalom tisztítás viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!