hirdetés

Miért szeretnek dobozokba bújni a macskák?

Kövess Péter

2023. november 18 - Képek: Getty Images Hungary

A macska egyik sajátos tulajdonsága, hogy hiába veszed meg neki a világ legpazarabb fekhelyét, egy hétköznapi doboz sokkal jobban le tudja nyűgözni: ha meglátja, biztosra veheted, hogy megpróbál belebújni.

hirdetés

„A macska viselkedése egy egyszerű állati ösztönből fakad” – mondja Gabriella Smith, a Bécsi Állatorvosi Egyetem állati kognícióval foglalkozó szakembere. Szerinte a macskák számára dobozba bújás egyfajta komfortérzetet nyújthat, ami evolúciós okokkal függhet össze, és feszültségoldó hatású lehet egy esetleges stresszhelyzetben.

A macska és a kartondoboz különös viszonya a kutatók fantáziáját is megmozgatta.

Egy 2019-es tanulmányban, amelyet a PLOS One című tudományos folyóiratban publikáltak, holland kutatók arra a felismerésre jutottak, hogy az állatmenhelyre érkező macskáknak

a rejtőzködés lehetősége lehet az egyik legfontosabb eszközük a stressz-szintjük csökkentésére.

A kutatók ezt mérésekkel is igazolták. Ezen túl azt is megfigyelték, hogy a búvóhelyüktől megfosztott macskák az almos dobozukat felborítva próbáltak menedékhez jutni, hogy elbújjanak alatta.

Mint kiderült, a macskák négyszögletű tárgyak iránti rajongása nem áll meg a fizikai dolgoknál. Smith 2021-ben önkéntesek, vagyis gazdik és macskáik közreműködésével folytatott le egy kísérletet. Ez azt vizsgálta, hogy az állatok vajon beülnek-e a padlón kialakított úgynevezett Kanizsa-négyszögbe, amelyet csak kétdimenziós formák alkotnak. Így tehát nincsenek falai, de mégis egy négyzet vizuális illúzióját kelti. Ez lett az eredmény:

 

Más előnye is lehet

Azon az elméleten túl, ami azt sugallja, hogy a dobozba bújás evolúciós előnyként segít a macskának elkerülni a veszélyes helyzeteket, felmerül néhány egyéb magyarázat is. Az egyik gyakorlatiasabb okokat sejt a háttérben. Bár ez tudományosan nincs alátámasztva, elképzelhető, hogy a macskák egyszerűen csak azért szeretik a dobozokat, mert

vadászösztönük kiélésekor kitűnően alkalmasak a lesben állásra.

„Mint azt a gazdik tanúsíthatják, a macskák előszeretettel használják a dobozokat, a sarkokat vagy úgy általában szinte bármilyen térbeli elemet a rejtőzködésre, hogy aztán lecsapjanak gyanútlan áldozatukra.”

A doboz kapóra jöhet a vadászatnál is.

A különös vonzalom egyébként nem csak a házimacskák sajátja. Állatkerti megfigyelések szerint a nagymacskák – köztük a pumák, tigrisek és oroszlánok – ugyanúgy szeretnek dobozokba ülni, vagy azokkal játszani.

doboz kutatás macska ösztön rejtőzködés vadászat
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink