hirdetés

5 trükk, amivel rászoktathatod cicádat az elegendő ivásra

Szénási Szimonetta

2023. november 17 - Képek: Getty Images Hungary

A kiszáradás a macskák esetében is nagyon komoly probléma, így muszáj figyelned rá, mennyit iszik kedvenced. Az alábbi praktikákkal biztosíthatod, hogy meglegyen az elegendő mennyiség.

hirdetés

Most, hogy beköszöntött a fűtésszezon, különösen fontos, hogy ügyelj arra, mennyit iszik a macskád. A dehidratáltság nagyon komoly egészségügyi probléma, és akár életveszélyes állapotba is kerülhet a macska, ha az ivás túlságosan háttérbe szorul. Ez általában akkor következik be, ha betegség miatt nem fogyaszt elegendő vizet, és így kiszárad. Vegyük sorra, először is mit jelent az elegendő vízmennyiség, majd azt, miként veheted rá kedvencedet, hogy el is fogyassza azt. Arra is kitérünk, milyen intő jelei vannak, ha a cica keveset iszik.

Mennyi vízre van szüksége a macskának?

A PetMD állatorvosi szakoldal a szükséges folyadékmennyiséget 0,3 dl/testsúlykilogrammban határozza meg. Ez azt jelenti, hogy egy 4 kilós macskának naponta minimum 1,2 dl vizet kell fogyasztania. Ellenben egy 6 kilós kandúr esetében ez már közel 2 deciliter (1,8 dl egészen pontosan).

Ez természetesen csak irányadó, hiszen számos dolog hatással van a vízfogyasztásra: a cica aktivitási szintje, a környezeti hőmérséklet, illetve az állat saját igényei.

Ezek mellett egy kiemelten fontos tényező, hogy milyen típusú eledelt kap. Míg a nedves tápokban eleve magas a víztartalma, így az ezen élő macskák kevesebbet isznak. Ellenben a száraz eledelen élő macskáknak több vízre van szükségük. Ez többnyire ösztönösen így történik, ám gazdiként nem árt résen lenned!

A száraz eledel mellé több vízre van szüksége a macska szervezetének.

Milyen betegségek esetén kell különösen figyelned?

Általában nyáron, pontosabban a meleg hónapokban (hiszen gyakran már tavasszal, illetve még ősszel sem ritka a hőség), illetve fűtési időszakban okoz problémát a magas környezeti hőmérséklet. Emellett olyan betegségek esetén kell tartani a kiszáradástól, amelyek hányással és/vagy hasmenéssel, továbbá lázzal járnak. A cukorbetegség is fokozott vizeletürítéssel jár, ahogy a vesebetegségek esetén is oda kell figyelni az állatra.

Mindig legyen friss vize a cicának!

Miként ösztönözheted kedvencedet az ivásra?

A macska számára az ivás azért is olyan kritikus dolog, mert őseit tekintve alapvetően a kevés folyadékfogyasztásra rendezkedett be. Van azonban néhány olyan mesterfogás, amikkel ügyesen rábírhatod kedvencedet, hogy több folyadékot fogyasszon. Ezek az alábbiak.

1.) Mindig friss legyen a vize

A cicák roppant kényesek arra, hogy a tálkájukban levő víz tiszta legyen. Így nem jó megoldás, ha csak utántöltöd az edényt. helyette minden alkalommal öntsd ki a maradékot, a tálat pedig mosd el, majd ezután töltsd meg friss, hűvös (de ne túl hideg) vízzel.

2.) Kreatív kínálás

A macskák nagyon kíváncsi állatok, ezt pedig jól ki lehet aknázni még az itatásnál is. Kínáld különböző formájú, illetve színű edényekből az innivalót, és az is segít őket lépre csalni, ha azokat mindig máshova teszed.

Biztosan előfordult már, hogy az asztalon hagyott vizespoharadba kedvenced belemártotta a mancsát, esetleg még ivott is belőle. Ezúttal épp így járunk el, csak nem véletlenül felejtjük ott a poharat. Ráadásul ez a kis móka egyfajta mentális stimulus is a macskának. Dupla nyereség!

A legtöbb macska szeret a gazdi vizébe is belelefetyelni.

3.) Válts ivókútra

A mindig csobogó friss víz nagyon izgalmas és vonzó a cicák számára, így valószínűleg többször oda fog menni hozzá, mint a megszokott vizes edényéhez. Arról azonban ne feledkezz meg, hogy az ilyen típusú itatókat is rendszeresen tisztítani kell!

4.) A húsleves mindenre gyógyír

Meglepő, de az állatorvosok ajánlása szerint időnként egy kis csirke- vagy marhahúslevessel is el lehet csábítani a cicát. Arra nagyon ügyelj, hogy ne legyen se túl fűszeres (csípős egyáltalán!), se sós, se zsíros!

Ebből a natúrnak mondható léből tegyél egy keveset a cica vizéhez, ami így sokkal finomabb lesz a számára. Ha kedvenced szereti a hideget, akkor a levesből készíthetsz jégkockát is, majd azt teheted a tálkájába.

Az ivókút nemcsak praktikus, de szórakoztatja is kedvencedet.

5.) Kapjon konzervet

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy gondoskodj macskád hidratáltságáról az, ha minden nap adsz neki nedves tápot is. Egy kis konzerv vagy alutasakos eledel folyadéktartalma hozzájárul a napi bevitel biztosításához.

A dehidratáltság jelei

Most, hogy végigvettük, milyen praktikákat vethetsz be kedvenced egészségéért, érdemes kitérni azokra a jelekre, amelyek azt mutatják, mégsem iszik eleget a macska. Ezek az alábbiak:

  • száraz fogíny,
  • letargia,
  • étvágytalanság,
  • a bőr rugalmasságának csökkenése – ezt úgy ellenőrizheted, ha finoman összecsíped a cica vállánál a bőrt; ha így sátor keletkezik, tehát a bőr a levegőben marad, majd csak lassan ereszkedik vissza, az azt jelenti, hogy az állat kezd kiszáradni,
  • beesett szemek,
  • ritkább vizeletürítés (fontos, hogy egyes betegségek, mint a már említett cukorbetegség – amelynek egyéb tüneteiről ebben a cikkben olvashatsz –, gyakoribb vizeletürítést okoznak, amik így szintén kiszáradáshoz vezethetnek.)

Mit tegyél, ha kiszáradásra gyanakszol?

Bármilyen egészségügyi probléma esetén az első teendő, hogy tárcsázod az állatorvost! Fontos, hogy a doktor a megfelelő vizsgálatokkal felmérje, mekkora a probléma, és mi állhat annak hátterében. Amennyiben indokolt, a macska visszahidratálását is szakszerűen el tudja kezdeni, ami életmentő lehet.

állatorvos cukorbetegség iszik a macska ivás kiszáradás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink