hirdetés

Az ukrán macskakávézó cicái a végsőkig kitartanak: óvóhelyként szolgál alagsoruk

Pócsik Judit, 2022. március 10 - Kép: Getty Images Hungary

Ma már egyetlen macskabarátnak sem kell bemutatni a macskakávézókat. Világszerte nagy népszerűségnek örvendenek ezek a helyek, hazánkban is betérhetsz néhányba. Ideálisak, ha az ember nem szokványos környezetben szeretne elfogyasztani egy kávét, hanem néhány bársonytalpú cica társaságában. Van a sok-sok macskakávézó között jelenleg egy olyan, tőlünk nem is olyan messze, amely különbözik az összes többitől... körülöttük ugyanis háború dúl.

hirdetés

Szerhij Olinyik, a Cat Cafe Lviv tulajdonosa hat éve nyitotta meg a kávézót, amely 20 cica számára vált otthonná, a macska- és kávérajongóknak pedig törzshelyükké. Összeszokott két- és négylábú csapatával Szerhij azon dolgozott, és dolgozik most is, hogy szeretetet és néhány vidám pillanatot varázsoljanak az emberek életébe, amire ezekben az időkben nagyobb szükség van, mint valaha. A macskakávézóra mindig is egyfajta békés szigetként tekintettek a lakosok, és most valóban olyan ez a hely, mintha a mennyország egy darabkája maradt volna meg a földi pokol közepette.

A kávézó cicái

Mi is lehetne megnyugtatóbb, mint egy doromboló macskával az öledben elfogyasztani egy csésze kávét? A macskafelhozatal itt nagyon széles: van köztük fajtatiszta és házi, kopasz és pelyhes bundájú, mindenféle színben és méretben. Örömmel közelednek a vendégek felé, szeretik a figyelmet, és a játékot sem vetik meg. Szelídek és barátságosak, de néha megengednek maguknak némi rosszalkodást is: időnként megpróbálják elcsenni kedvenc feltétjüket, a tonhalat a vendégek szendvicséről.

A végsőkig kitartanak

Szerhij és családja úgy döntött, hogy amíg a körülmények lehetővé teszik, tovább működtetik a kávézót. A miértre egyszerű a válasz: egyrészt soha nem hagynák el a hazájukat, másrészt mi történne a cicákkal nélkülük?

A hely immár nemcsak kávézóként hanem óvóhelyként is szolgál: a kávézó három nagy helyiségéből kettő az alagsorban van, így légiriadó vagy bombatámadás esetén menedéket biztosít állatnak és embernek egyaránt. Az Olinyik család és macskáik is bátran kitartanak, de szívesen fogadnak adományokat, amikből másokat is támogatnak.

Gazdik és cicák, tartsatok ki!

A macskáknak nem véletlenül van kilenc életük: reméljük, hogy a család és a cicák is sértetlenül vészelik át a háborút. A kávézó és a cicák története bejárta már a világsajtót is, sokan kiállnak a család mellett és igyekeznek támogatni őket.

Legyen ennek az immár nagyon különleges kávézónak és cicáinak története inspiráció mindenki számára: puszta lényükkel, vészterhes, nehéz időkben is (lelki) menedéket, boldogságérzetet és a béke illúzióját képesek nyújtanak gazdáiknak és a hozzájuk betérő embereknek egyaránt.

A fentieket csak még inkább alátámasztja a a lvovi macskakávézó mottója, amely így szól: „Macskák=jókedv=erős immunrendszer!”

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
hirdetés
További cikkeink

Keresés az oldalon