hirdetés

A kutatók szerint ötféle macskagazdi létezik: te melyik csoportba tartozol?

László Enikő

2022. március 24 - Képek: Getty Images Hungary

Egy tanulmány szerint a macskatulajdonosok öt kategóriába sorolhatók kedvenceik kóborlásához és vadászatához való hozzáállásuk alapján.

hirdetés

Az Exeteri Egyetem kutatói megkérdezték az Egyesült Királyság macskatulajdonosait, és azt találták, hogy a gazdatípusok öt kategóriába sorolhatók aszerint, hogy hogyan állnak hozzá a macska kóborlásához, vadászatához.

Az öt kategória

A „lelkiismeretes gondozók” aggódtak macskájuk vadvilágra gyakorolt hatása, és kóborlása miatt. A „szabadságvédelmezők” teljes mértékben ellenezték a cicák korlátozását. Az „aggódó védelmezők” a macskák biztonságára összpontosítottak, a „toleráns őrzők” nem szerették macskáik vadászatát, de hajlamosak voltak elfogadni azt. A „beavatkozásmentes gazdik” pedig nagyrészt nem voltak tisztában a kóborló és vadászó macskák körüli problémákkal.

A macskák vadvilágra gyakorolt hatása

A természetvédő szervezetek régóta aggódnak az Egyesült Királyság nagy házimacska-populációja által fogott állatok száma miatt. A legtöbb kedvtelésből tartott cica nagyon kevés vadállatot öl meg, de a mintegy 10 milliós macskapopuláció mellett az elfogott madarak, kisemlősök és hüllők száma felhalmozódhat. A legtöbb tulajdonos úgy találja, hogy a hazahozott elhullott állatok kellemetlen emlékeztetők kedvencük vadabb oldalára. Ennek a problémának a kezelése nehéz, mert nézeteltérések vannak a macskák jóllétét előnyben részesítő és a vadon élő állatok védelmére összpontosító emberek között.

Az exeteri csapat „Macskák, macskatulajdonosok és vadon élő állatok” című kutatási projektjének célja, hogy megtalálja a mindenki számára előnyös megoldást azáltal, hogy azonosítja a macskák gazdáinak típusait. Ez a kutatás egy lépés afelé, hogy megértsük, hogyan tekintenek a macskatulajdonosok cicáikra, és hogyan lehet a legjobban kezelni őket.

A kutatók eredményei azt mutatják, hogy sokféle stratégiára van szükség, amelyek tükrözik a gazdik eltérő nézeteit.

„Bár sokféle nézetet találtunk, a legtöbb brit macskatulajdonos nagyra értékelte macskái számára a szabadban való kóborlást, és ellenezte azt az elképzelést, hogy bent tartsák őket a vadászat megelőzése érdekében” – mondta Dr. Sarah Crowley, az Exeteri Egyetem Környezetvédelmi és Fenntarthatósági Intézetének munkatársa.

„A tulajdonostípusok közül azonban csak egy értékelte pozitívumként a vadászatot, ami arra utal, hogy a többiek esetleg érdekeltek ennek csökkentésében. Ahhoz, hogy a leghatékonyabbak legyenek a vadászat csökkentésére irányuló erőfeszítéseknek, összhangban kell lenniük a tulajdonosok változatos körülményeivel.”

Milyen megoldások lehetnek?

A vadászati ​​siker hátráltatására javasolt intézkedések közé tartozik, hogy a macskákat élénk színű „BirdsBeSafe” nyakörvvel ruházzák fel. Sok tulajdonos csengővel is felszereli macskáját. A kutatócsoport jelenleg ezeknek és más új intézkedéseknek a hatékonyságát, valamint a tulajdonosok véleményét vizsgálja, hogy különböző megoldásokat kínálhasson.

„Ez a (…) kutatás feltárja a gazdik hihetetlenül változatos perspektíváit kedvenceik vadászati ​​viselkedését illetően” – mondta Tom Streeter, a SongBird Survival elnöke.

„Ha azt akarjuk, hogy a természet győzzön, és a veszélyeztetett fajok boldoguljanak, pragmatikus megközelítésre van szükség, amelyben a macskatulajdonosok véleményét a szélesebb körű védelmi stratégiák részének tekintik.

„A tanulmány rávilágít arra, hogy a macskagazdiknak és a természetvédőknek sürgősen együtt kell működniük olyan testreszabott megoldások megtalálása érdekében, amelyek olcsók, könnyen megvalósíthatók, és pozitív hatással vannak a vadon élő állatokra és a madárpopulációkra szerte az Egyesült Királyságban.”

Az iCatCare macskavédő részlegének vezetője, Dr. Sarah Ellis a következőket mondta: „Az a megállapítás, hogy sok brit macskatulajdonosnak valójában nagyon fontos a vadon élő állatok védelme és macskáik arra gyakorolt ​​hatása, arra utal, hogy egyes gazdik szívesen alkalmaznak macskabarát módszereket a vadászati siker csökkentésének érdekében.

„A megfelelő beavatkozások javíthatják a vadon élő állatok védelmét, fenntarthatják a macska mentális jóllétét, és egyúttal javíthatják a macska-ember kapcsolatot. A részletes kutatási felmérés mellett a kutatók egy egyszerű kvízt készítettek, hogy a macskatulajdonosok megtudják, melyik kategória jellemzi őket a legjobban.

élet élővilág felmérés gazdi típusok kóborlás kutatás macska kóborol macska környezeti hatása tanulmány tudomány vadászat vadászó macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink