hirdetés

Videón az egyik legfurcsább macskaszokás: ezért csinálják

Szénási Szimonetta

2024. június 5 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenced számos érdekességgel örvendeztethet meg téged nap mint nap. Az alábbi felvételen egy kedves és sokatmondó gesztust láthatsz, amit meg is magyarázunk.

hirdetés

A kiscicák, ahogy a többi emlős kicsinye is, életük első időszakában anyatejen cseperednek. Majd idővel a folyékony táplálékot fokozatosan felváltja a szilárd élelem. De miért van az, hogy egyes macskáknál megmarad a szopizás rítusa, ráadásul nemcsak az anyjukat, de minden puha tárgyat (párnacsücsköt, takarót), de még a gazdit is megtalálják e célból? Igazán bájos macskaszokás! Ha nem tapasztaltál vagy láttál még hasonlót, mutatunk egy szívmelengető videót:

A szeretet jele

Hogy miért marad meg egy macskáknál ez a szokás? Összetett rá a magyarázat. Amikor a kölykök szopnak, a tejtermelést fokozandó ritmikusan dagasztják is az emlő melletti területet. Ez a szituáció a táplálékfelvétel mellett a megnyugvásról is szól. Később, már felnőve a nyugodt, ellazult macska gyakran fejezi ki, vagy akár fokozza elégedettségét ekképp. Míg a dagasztás általános jelenség a cicáknál, a szopizást nem mindegyik példány tartja meg. Ha téged tisztel meg kedvenced, azzal azt üzeni, hogy megbízik benned, és maximálisan el tud lazulni a közeledben.

Ez a macskaszokás a bizalom jele is lehet

Ugyanakkor a túl korán elválasztott macskáknál is megmaradhat ez a szokás, valamint akkor is jelentkezhet, ha az előző alomból származó kölykök a testvéreik születésekor még mindig az anyjuk mellett élnek.

Érdekes, hogy egyes keleti fajták esetében (a balinézeknél, a tonkinézeknél, illetve a sziámiknál figyelték meg) gyakoribb a viselkedés.

Többek között a balinéz macskáknál is gyakrabban megfigyelhető a viselkedés

Jelenthet-e problémát ez a macskaszokás?

Alapvetően maga a tevékenység nem jelent gondot, kivéve, ha a macska olyan dolgokat szopizik, amiket le is nyelhet. Például egy bolyhos takaró szöszei nagyobb mennyiségben megterhelhetik az emésztőrendszert, de extrém esetben elzáródást is okozhatnak.

Arra figyelj, nehogy kedvenced lenyeljen abból, amit szopizik!

Másrészt, ha a cselekvés hátterében a túl korai elválasztás áll, az más viselkedési problémákat is magával vonhat. Az ilyen macskák lehetnek agresszívebbek, ugyanakkor félénkebbek is, mint normál körülmények között felnevelt társaik, és többnyire a változásokat is rosszabbul viselik. Az alomhasználat is nehézkes lehet a számukra. Ráadásul bizonyos egészségügyi problémákra is hajlamosabbak lehetnek, ha nem kaptak elegendő antitestet az anyatejen keresztül.

Hogy ilyen esetben mi a teendő, és miként segíthetsz a túl korán magára maradt cicán, arról ide kattintva tájékozódhatsz.

dagasztás kommunikáció kötődés macska ember kapcsolat szeretet szopás testbeszéd videó
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!