hirdetés

Ebben az időszakban kell kismacskádnak felnőtt tápra váltania

Szénási Szimonetta

2024. március 20 - Képek: Getty Images Hungary

Az egészségmegőrzés szempontjából lényeges, hogy ne túl korán, de ne is túl későn történjen meg az átállás.

hirdetés

Gazdaként nagyon fontos, hogy tisztában legyél kedvenced életkorának megfelelő táplálásával. Az alábbiakban sorra vesszük, mely tápanyagok elengedhetetlenek a kölykök megfelelő fejlődéséhez, hányszor ajánlott megetetned a cicádat, valamint arra is kitérünk, mikor ajánlott felnőtt tápra váltanod.

Tonkinéz kölykök

Az egészséges felnőttkor alapjai

Mint a VCA Animal Hospitals nevű állategészségügyi oldal rámutat, az, hogy miként eteted a kismacskát, meghatározza, mennyire lesz egészséges felnőttkorában. A mind minőségileg, mind mennyiségét tekintve megfelelő étrend három dolgot garantál:

  • normál ütemű (nem túl gyors és nem is lassú) fejlődést eredményez;
  • optimalizálja az immunrendszer működését;
  • minimalizálja az elhízás kockázatát.

A kiscicákat általában 8 hetes korukban szokták elválasztani az anyjuktól. Addig többnyire kizárólag anyatejet fogyasztanak. Ezt követően gazdaként kifejezetten kölyökmacskák számára összeállított tápot kell választanod.

Bár a cicák gyorsan nőnek, a felnőttkort csak 10-12 hónapos korukban érik el. A növekedésük üteme először 30 hetes koruk környékén lassul le, amikor elérik a felnőtt méretük mintegy 80%-át. Ezt követően még körülbelül 10 hét, mire testük végleges méretet ölt.

Ez az ifjú LaPerm cicus még növésben van

A gyarapodás ütemét befolyásolja a macska fajtája, a genetikája, továbbá a táplálkozás, valamint a környezeti tényezők is.

Optimális vagy maximális növekedés?

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy a maximális – tehát a leggyorsabb ütemű – gyarapodás helyett gazdaként az optimális tempót kell szem előtt tartanod. Ez azt jelenti, hogy kedvenced olyan ütemben nő, hogy az garantálja az egészségét is. Hogy ez mit jelent? Lassú, egyenletes növekedést, mialatt a cica úgy éri el a felnőttkori méretét, hogy közben nem hízik el. (Ellenben a maximális növekedési ütem alatt a macska gyorsan hízik, többnyire a magas zsírtartalmú vagy túl sok táplálék, illetve a szabad etetés – tehát amikor az állat maga dönt, mikor és mennyit eszik – eredménye.)

Az állatorvosok szerint a rendszeres mérlegelés, valamint a fizikai állapot folyamatos állatorvosi kiértékelése segítenek az optimális fejlődés biztosításában.

Egy bátor maine coon: fontosak a rendszeres orvosi vizitek

Milyen tápanyagszükséglete van egy növekvő cicának?

A növekvő cica étrendjének összeállításakor három kulcsfontosságú tápanyagra különösen ügyelni kell: ezek a fehérje, a zsír és a kalcium.

Szerencsére a kölyökmacskáknak készült állateledelekben ezek aránya éppen megfelelő. Ám sem felnőtteknek készült tápot (se szárazat, se nedveset), valamint kutyaeledelt sem szabad adni nekik, mivel ezek összetétele nem kielégítő a fejlődő macskaszervezet számára.

Kölyökről felnőttre

Mint írtuk, a macskák 10-12 hónapos koruk körül érik el a felnőttkort. Ilyenkor fokozatosan át lehet állni a „nagyoknak” szánt eledelekre. Először csak a megszokott kölyöktáp egy részét cseréld le, majd pár nap után még nagyobb arányban add neki az újat; és így tovább, míg végül teljesen le tudod váltani az újra.

A szabályozott etetés a biztosabb!

Az ütemezett jobb, mint a szabad etetés

Előbbi alatt azt értjük, amikor a gazda több étkezésre osztja el a napi tápadagot. A szakemberek azt javasolják, hogy a napi mennyiséget oszd 3-4 (vagy akár több) kisebb adagra, és hasonló időközönként kínáld vele kedvencedet.

A szabad etetés azt a módszert takarja, amikor a gazda nagyobb mennyiségű ételt helyez ki egyszerre, az állatra bízva, mikor és mennyit fogyaszt belőle. Ám ez jelentősen megnöveli az elhízás esélyét, ami később szívpanaszokhoz, ízületi problémákhoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, csontritkuláshoz vezethet, valamint az állat immunrendszere is kevésbé lesz ellenálló, ahogy a hőtoleranciájuk is rosszabb lesz, mint normál súlyú társaiké.

Száraz vagy nedves eledel?

Idővel ezt a macska preferenciája fogja meghatározni, de annyit fontos leszögezni, hogy a száraz eledeleknek magasabb a kalóriatartalma, ellenben a víztartalmuk csekély, így az itatásra nagy hangsúlyt kell fektetni. A konzervek és alutasakos eledelek magas víztartalmuk miatt kevésbé laktatóak. (Ha a macska is elfogadja, mi azt javasoljuk, hogy vegyesen, többségében nedves eledellel etesd kedvencedet, így kihasználva mindkét táp előnyét.)

Ha szeretnél többet megtudni arról, milyen az ideális menü egy cica számára, és mit értünk az alatt, hogy a macskák „obligát húsevők”, akkor folytasd az olvasást ezzel a cikkünkkel!

eledel etetés felnőttkor kölyök kölyökkor kutyaeledel obligát húsevő
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink