hirdetés

Ezért dagasztanak a macskák: több okuk van rá

Szénási Szimonetta

2023. november 5 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor a macskák elkezdenek dagasztani, az nagyon kedves látvány. De miért is csinálják pontosan? Több oka lehet, ezeket vesszük sorra.

hirdetés

Bár nem minden cica csinálja, mégis gyakori viselkedés mind a fiatal, mind az idős állatok esetében. Többféle elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy miért dagasztanak a macskák, amiket a gazdák megfigyelései is megerősíthetnek.

Mint a picik

Az egyik ilyen mögöttes ok az önjutalmazás. Amikor a kiscicák szopnak, kis mancsaikkal ütemesen nyomkodják az édesanyjuk hasát az emlő mellett, ezzel serkentve a tejtermelést. Ez a dagasztó mozdulat jelenik meg később is, így idézve fel a szoptatás alatt átélt nyugalmat és jó érzést. Felnőve többnyire puha tárgyakat, például párnákat vagy pokrócokat gyúrnak ily módon.

Egyedi technikájuk van

Érdekesség, hogy minden cicának megvan a saját dagasztótechnikája: míg egyesek puhán tapicskolnak, más macskák a karmaikat is kieresztik közben. Történhet a két mellső manccsal, de akár mind a négy lábat bevetve. Emellett dorombolás is kísérheti a gesztust, de akkor sem kell meglepődni, ha kedvenced nem kapcsolja be a motorját.

Így viszonozza a szeretetet

Amikor téged kezd el dagasztani a macskád, miközben simogatod, az egy igazán szívet melengető gesztus, hiszen ezzel mutatja ki feléd, hogy ő is szeret téged. Előfordulhat, hogy bizony ez a kedveskedés fájdalommal jár, ha a karmok is akcióba lendülnek, ám emiatt sosem szabad megbüntetni a cicust, hiszen nem szándékosan bánt téged!

Megoldás lehet, ha valami vastag anyagot, például egy párnát teszel az öledbe, hogy kedvenced azon élje ki az irántad való érzelmeit. Így mindketten jól jártok.

Egyes cicák a karmukat is kieresztik dagasztás közben, mások puhán gyúrnak.

Masszázs

Praktikus oka is van annak, hogy a macskák dagasztanak, hiszen így jól át tudják gyúrni a szunyókálásban elgémberedett izmaikat.

Megjelölik, ami az övék

Doromboló kedvenceink territoriális állatok, és szeretik jól körülhatárolni a saját területüket. Ennek egyik módja a dagasztás is, amely során aktiválják a mancsaikon levő szagmirigyeket.

A párkeresés egy módja

A nőstény macskáknak van egy további okuk is a gyömöszkölésre. Ha dorombolva az oldalukra dőlnek, majd a levegőt kezdik dagasztani, azzal jelzik a kandúroknak, hogy bizony eljött a szerelem ideje. Amikor azonban már a párzási időszak csúcsára értek, akkor ehelyett sokkal egyértelműbb jeleket küldenek pucsító hátsójukkal, illetve félrecsapott farkuk segítségével. Nem árulnak zsákbamacskát, az már biztos!

dagaszt dagasztás macska szeret macska szokásai viselkedés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink