hirdetés

Kisgyerek a családban: így tanítsd meg, hogyan bánjon a macskával

Mádi-Krezinger Cintia

2023. október 19 - Képek: Getty Images Hungary; Az Én Macskám

Akár meglévő házi kedvenc mellé születik gyermek a családba, akár kisgyerekes otthonba kerül új cica, a család legkisebb tagjának macskabarát nevelése kikerülhetetlen feladat.

hirdetés

Ahogy az emberek, úgy a macskák esetében is nagy eltérések vannak a viselkedés terén. Egyes cicák hatalmas türelemről tanúbizonyságot téve szinte bármit megengednek apró gazdájuknak. Mások viszont már azon felháborodnak, ha eggyel többször simogatjuk meg a fejüket, mint ahogy ők azt elképzelték.

Még ha a kedvencünk az előbbi csoportba is tartozik, akkor se engedjük a gyerekeknek, hogy „nyúzzák” az állatot. Így ugyanis nem tanulják meg, hogyan is kell bánni egy macskával, és ha olyan állattal találkoznak, aki nem tűri ezt a viselkedést, a játék akár veszélyessé is válhat. Hiszen a macskák, ha valamit nem akarnak, akár oda is kaphatnak. Egy csúnya karmolás pedig a gyerek számára is rendkívül kellemetlen emlék lesz.

A macskabarát nevelés már egészen kis korban elkezdhető néhány alapvető szabály betartásával.

Ne nevess azon, amit csinál!

A gyereknevelés nem könnyű feladat, hiszen a kicsik rengetegszer csinálnak vagy mondanak olyasmit, ami bár tudjuk, hogy nem helyes, mégis kitör belőlünk a kacagás. A macskánkkal való interakció során is előfordulhatnak olyan helyzetek, amik hirtelen viccesnek tűnnek, de tartsuk vissza a nevetést. A háziállatok nevelése során is alapvető, hogy a jó viselkedést díjazzuk, a rosszat pedig ne, és a gyerekek esetében is hasonlóan kell eljárni. Egy kisgyerek számára a szülő megnevettetése pozitív megerősítés. Így ha például a mellső lábainál fogva húzogatja a nála jóval nagyobb cicát ide-oda, mi pedig nevetünk rajta – esetleg még a telefont is gyorsan előkapjuk, hogy levideózzuk – sosem fogja megtanulni az állat fel- és megemelésének helyes módját.

Figyeld a macska testbeszédét!

Ahogy nő a kicsi, egyre érdekesebb lesz számára a kedvencünk, és egyre gyakrabban keresi majd a társaságát. Soha ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, és amikor a pici közelit az állat felé, folyamatosan figyeljük annak testbeszédét. Amint felfedezzük a stressz jeleit (lapuló fülek, tág pupillák, szőr felemelkedése), azonnal avatkozzunk közbe, és tessékeljük arrébb a gyereket. Fontos, hogy soha ne a macskát zavarjuk el – ő nem fogja érteni, hirtelen mi rosszat csinált, és csak összezavarjuk.

Mondd és mutasd!

A macskabarát nevelés során a néhány éves gyermekek esetében kiemelten fontos, hogy ne csak rászóljunk, hogy valamit nem szabad, hanem mondjuk és mutassuk is meg neki a helyes bánásmódot. Ha teljes erejéből belemarkol a macska bundájába, fogjuk meg a kezét, és közösen kezdjük el simogatni a cicát. A gyerekek mindent úgy tanulnak meg a legjobban, ha kipróbálhatják a dolgot – nincs ez másként a macskával történő interakciókkal sem. Mutassuk meg nekik, hogyan kell hozzáérni az állathoz, hogy a lehető leghamarabb megtanulja, mit szabad és mit nem.

Fő a következetesség

Tény, hogy egy éppen járni tanuló gyerek nem érti minden szavunkat, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene folyamatosan tanítani neki már az első pillanattól kezdve, hogyan bánjon a macskával. Amint olyasmit tesz – vagy csak készül rá –, ami a macskának nem komfortos, azonnal jelezzük ezt neki. Az alábbiakra különösen figyeljünk oda:

Ne kiabáljon a cica fülébe. Ahogy rájönnek a kicsik, mekkorákat tudnak sikoltani, előszeretettel gyakorolják is ezt a képességüket. Ez pedig még ovis korban is jellemző – sőt, az ijesztgetés az egyik legjobb móka. Soha ne engedjük, hogy direkt a kedvencünk közelében próbálja megdönteni a legnagyobb decibeles üvöltés világrekordját. A macskák hallása igen kifinomult, így az sem túl kellemes nekik, ha a szomszéd szobában áriázik a gyerek – nemhogy a fülébe!

Tartsa tiszteletben a macska személyes terét. Minden kedvencnek megvannak a saját területei, ami csak az övé. Itt különös biztonságban érzi magát, és nem feltétlen örül, ha valaki megzavarja. Ilyen lehet egy magaslati fekhely vagy a kaparófája, esetleg a kedvenc búvóhelye az asztal alatt. A legtöbb macska nem szereti, ha ezeken a helyeken háborgatják – egy egyszerű simogatás is heves indulatokat válthat ki belőlük. Tanítsuk meg a kicsinek, hogy ha ezeken a területeken pihen a cica, akkor hagyja békén. Ha simogatást akar, úgyis odajön és jelzi majd.

Ne ébressze fel. Néha még felnőttként is nehéz megállni, hogy a cuki pózban alvó macskánkra rávessük magunkat, és szétpuszilgassuk az aranyos fejét. A cicák azonban nem igazán kedvelik, ha hirtelen felébresztik őket, ezért a család legkisebb tagját is folyamatosan emlékeztetnünk kell, hogy ha az állat alszik, akkor békén kell hagyni.

Vonjuk be a teendőkbe!

A macskabarát nevelés során az is fontos, hogy a gyermek korának megfelelően bevonjuk őt a macskatartással kapcsolatos napi teendőkbe. Már a legkisebbek is képesek arra, hogy kiszórjanak néhány szem jutalomfalatot, egy nagycsoportos óvodásra pedig nyugodtan rábízhatjuk a nedves táp adagolását, friss ivóvíz bekészítését vagy felügyelettel a cica bundájának ápolását. A fertőzések elkerülése végett a macskaalom takarításával várjunk a felső tagozatig, de egy szőrcsomós hányás eltüntetésében már egy kisiskolás is segíthet. Nem a leggusztusosabb teendők, de ezt is meg kell tanulni.

macska és gyerek macska viselkedése macskatartás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink