hirdetés

Ezek a macskafajták imádják a gyerekeket

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 18 - Képek: Getty Images Hungary

Cicát szeretnél, vagy a gyerekek könyörögnek érte? Ezekkel a fajtákkal nem lősz mellé.

hirdetés

Ha fontos, hogy a család bársonytalpúja jól kijöjjön a kisebbekkel, olyan fajtákban érdemes gondolkodnod, amelyek kedvesek és játékosak, ugyanakkor nyugodtak és türelmesek. A megfelelő fajtaválasztás mellett azonban az is nagyon fontos, hogy mérlegeljük, vajon a csemeték elég érettek-e ahhoz, hogy megértsék a felelős állattartás szabályait. (Ebben a cikkünkben részletesen leírtuk, miként taníthatjuk meg egy picinek, hogyan bánjon a cicával.) Egyes macskafajták hamarabb szokják meg a gyerek társaságát.

 

 

Ha mindent alaposan megfontolva úgy döntesz, hogy készen álltok egy macska befogadására, az alábbi fajták egyike ideális választás lehet. Szeretnénk azonban kiemelni, hogy mivel minden cica külön egyéniség, előfordulhat, hogy egy alapvetően békés természetéről híres fajta tagja nem lesz túl kedves a gyerekekkel, ahogyan egy elméletileg nem gyerekszerető fajta is imádhatja a kis gazdáját.

Amerikai rövidszőrű

Nyugodt és könnyed természetükkel az amerikai rövidszőrű macskák tökéletesen beilleszkednek a családi létbe. Kedves és nyugodt állatok, akik általában mindenkivel jól kijönnek. Bónuszpont, hogy a várható élettartamuk igen hosszú, így sokáig a gyerekek mellett lesz.

Burmai szent templommacska

A burmai szent templommacska feltűnően kék szemeivel híres csodás jelleméről. Kedves, türelmes, szeretetteljes, és ha van partnere, bármikor kapható egy kis mókára. Rendkívül társaságkedvelő, így garantált, hogy a gyerekek legjobb barátja lesz.

Ragdoll

Nevéből is látszik, hogy a ragdoll olyan, mint egy rongybaba – babaként fekszik az ember ölében, imádja, ha ölelgetik, és alvópajtásnak sem utolsó. Végtelenül nyugodt, aki élvezi az emberek és más házi kedvencek társaságát.

Maine coon

Ez a kedves óriás zord külseje ellenére szeretetteljes és barátságos, így kiválóan beilleszkedik a családba. A maine coon kölyökként és felnőttként is igen játékos természetű; bármikor készen áll a gyerekekkel közös bolondozásra.

Abesszin

Az abesszin macska kiváló olyan családokba, ahol már idősebbek a gyerekek. Az abesszinek ugyanis rendkívül izgága, mindenre felmászó és mindent felfedező macskák, akiknek létszükség, hogy játszótársuk is tudja velük tartani a tempót.

Man-szigeti macska

A man-szigeti macska játékos és odaadó fajta, aki remek családtag. Népszerű a családosok körében, mivel nem ritka, hogy kutya módjára visszahozza az eldobós játékot vagy trükköket tanul. Ideális társ bármilyen korú gyerek mellé.

Burma macska

A burma macska játékos és barátságos, aki az idősebb éveiben is igen aktív marad. Igénylik a gazdi társaságát, követik az otthon különböző helyiségeibe, és ha szabad nekik, együtt is alszanak a kedvenc emberükkel.

Kölyköt vagy felnőttet?

Amikor macskával bővül a család, sokan azonnal kiscicában gondolkoznak. Hiszen valljuk be, náluk kevés aranyosabb dolog van a világon. Egy kölyök ráadásul még formálható, tanítható, így biztosan zökkenőmentesen illeszkedik majd a családba.

Ahogy azonban ebben a cikkünkben is hangsúlyoztuk: nem szabad elsétálni a gazdira váró felnőtt és idős macskák mellett. Ezek a cicák is káprázatos házi kedvencek, akik csak egy kis szeretetre és törődésre vágynak. A legtöbbjük ráadásul már szobatiszta, és túl van a kölyökkori bútor-rombolási időszakon is.

A kor mellett pedig természetesen legyen az is mérvadó, hogy valóban képesek lesztek-e megadni az állatnak mindazt, amire szüksége van. Egy kölyök helyes tartása nem egyszerű feladat, és természetesen egy idős cicára is nagyon oda kell figyelni. Mérlegelj mindent, mielőtt egy életre – illetve a cica életére – szóló döntést hozol.

gyerek és macska macska család macska viselkedése
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink