hirdetés

6 fura jele, hogy a macskád épp hisztizik

Hangai Lilla

2023. május 29 - Képek: Getty Images Hungary

Újdonsült gazdiknak lehet olyan romantikus elképzelése a macskatartásról, hogy az unalmas hétköznapjaik ezután dorombolásokkal, összebújásokkal és fülvakargatásokkal lesznek szegélyezve. Nos, a valóság az, hogy ezek mind meglesznek, de mivel a macskák önálló személyiségek, nekik is lehetnek rossz napjaik, így előfordul, hogy néha hisztiznek.

hirdetés

A cicák számos érzelem megélésére képesek, amelyek között a düh, az undor, a félelem és a szomorúság is helyet kap. Így nincs is min csodálkozni, ha néha náluk is több kettőnél, és úgy viselkednek, mint egy kölyökmacska, akit a mamája megfegyelmezett az agresszív játék miatt. Mutatjuk, hogy a hiszti hogyan jelenik meg a macska esetében, és mit tehetsz kedvencedért ezekben a pillanatokban.

A hiszti megjelenése a macska viselkedésében

A hisztirohamoknak számtalan oka lehet, és van, hogy olyan gyorsan mennek, ahogy jöttek. A macskák – csakúgy, mint a kutyák –, soha nem tesznek szándékosan semmit azért, hogy megbántsák a gazdit. Hiszen nem ismerik a bosszúállás koncepcióját. Azonban az előfordulhat, hogy olyanná válnak, akárcsak Hisztis Mirtill, ha éppen nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt szerették volna.

A dühkitörések megnyilvánulhatnak:

  • nyávogásban
  • túlstimulált viselkedésben
  • bútorok vagy tárgyak megrongálásában
  • duzzogásban (elvonul, ignorál)
  • agresszióban
  • alomtálcán kívüli ürítésben

Ezek sosem azért történnek, hogy téged bosszantson az állat, egyszerűen a felgyülemlett stresszel nem tud ilyenkor mit kezdeni.

A macskák viselkedését a legtöbb tekintetben még manapság is homály fedi. A fentebb leírt magatartásformák nem csak a hiszti esetében jelenhetnek meg. Ha gyakran tapasztalod kedvenceden őket, érdemes elgondolkodni azon, mi válthatja ki azokat. A környezet és a rutin megváltozása, különböző betegségek, a magány és az éhség is előidézhet ilyen viselkedést. Rendkívül érzékeny lényekről van szó, akik azonnal reagálnak arra, ha valami nem stimmel a környezetükkel vagy a jólétükkel kapcsolatban.

Ez okozhatja a hisztit a macska esetében

Ha cicád egészséges (mentálisan és fizikálisan is), ha nem költöztél, ha kialakítottad számára a megfelelő rutint, ha tiszta az alomtálcája, ha nem érkezett új családtag vagy kis kedvenc a háztartásba, és hasonló dolgok, a válasz valószínűleg az alábbiakban keresendő.

Egyszerűen zaklatott

Nyilvánvalónak tűnik, igaz? Mégis, ha a macska feszült, annak az oka lehet olyan dolog, amire te soha az életben nem gondolnál, ugyanis nem vagy macska. Lehet, hogy felemelted rá a hangod, hogy nem kapott enni, mikor kérte, de előfordulhat, hogy utálja az újonnan vásárolt díszpárnákat vagy a jutalomfalatot, és az is megeshet, hogy összeveszett a szomszéd macskával, majd alulmaradt a vitában.

Idegesíted

Gazdiként talán kellemetlen ebbe belegondolnod, de előfordulhat, hogy idegesíted a macskádat. Folyton felemeled, pedig láthatóan nem szereti? Fogdosod a farkát? Ignorálod, mikor figyelemre lenne szüksége? Ruhákba és jelmezekbe öltözteted? A személyes terébe furakodsz, amikor énidőre lenne szüksége? Állandóan felébreszted álmából? Hosszú-hosszú órákra egyedül hagyod? Nemrég látogattatok el az állatorvoshoz? Sűrűn üvölt otthon a zene? És ez csak néhány volt a sok közül, amivel ki lehet őket kergetni a világból.

Fél valamitől

A nem megfelelően szocializált macskáknál ez különösen nagy probléma lehet. A vadonban egyszerre töltötték be a ragadozó és a préda szerepét is, így abszolút magukévá tették a „jobb félni, mint megijedni”-elvet. Minden macskánál más lehet a félelmet kiváltó ok, de a legtöbb esetben az idegenek jelenléte, a hangos zajok, a villámlás és a mennydörgés, a kutyaugatás vagy a tűzijáték hangja merülnek fel.

Így segíts rajta

A hiszti, ahogy az embereknél, úgy a macskáknál is egy igen megterhelő jelenség. A gazdi és az állat számára is, ugyanis azt jelenti, hogy a szenvedő fél nem tudja kezelni a jelentkező érzelmeket – vagyis tulajdonképpen egy stresszreakcióról beszélünk. Az elutasítás vagy düh a részedről nem fogja megoldani a gondot, sőt!

A legfontosabb, hogy őrizd meg a higgadtságodat, hiszen innen fogja tudni, hogy bármi is zaklatta fel, biztonságban van. Ha tudod, hogy mi váltja ki a hisztit, és lehetőséged van rá, akkor távolítsd el azt a valamit. Ha hagyja, hogy megsimogasd, óvatosan közelíts felé. Ha támad, hagyd, hogy a saját tempójában nyugodjon meg. Megpróbálhatod elterelni a figyelmét egy kis csemegével, a kedvenc játékával vagy macskamentával. A feromonos spray vagy a konnektorban dugható diffúzor is segíthet, hiszen azt üzeni a cicának, hogy minden rendben van.

Ha azonban sűrűn előfordulnak és intenzívek ezek a hisztirohamok, mindenképpen vidd el kedvencedet állatorvoshoz!

agresszív macska alomtálcán kívüli ürítés beteg a macska fél a macska feromon diffúzor feromon spray hisztizik a macska idegesíti a macskát ignorál a macska macska kapar macska megnyugtatása stimuláció stressz stresszes macska túlzott nyávogás
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink