hirdetés

Vajon a macskáknak vagy a kutyáknak élesebb a hallása? Érdekes tények a cicák hallásáról

Ferenczi Deborah

2022. május 14 - Képek: Getty Images Hungary

Te tudtad, hogy milyen fantasztikus hallása van a macskáknak? Bizonyos kutatások úgy tartják, hogy még a kutyáknál is jobban hallanak. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket a cicák hallásáról.

hirdetés

Megdöbbentő tény, de a macskáknak jobb a hallásuk, mint a kutyáknak, ugyanis sokkal magasabb frekvencián képesek érzékelni a hangokat, mint az ebek. De vajon mi ennek az oka? Utánajártunk a kérdésnek.

A macskák vagy a kutyák hallnak jobban?

Bár a kutyák és a macskák között viszonylag sok különbség van, mégis vannak dolgok, melyek hasonló mechanizmus alapján működnek mindkét állat esetében. Az egyik legfontosabb hasonlóság például az, hogy mindkettőjüknek figyelemre méltóan éles hallása van.

Kutyák hallása

Az ebek füle 18 izomzattal büszkélkedhet, ez lehetővé teszi, hogy a kutyád forgathassa azokat abba az irányba, ahonnan a hang érkezik. A fülkagylójuk pontosan úgy van kialakítva, hogy a hangokat felfogja, felerősítse, majd a dobhártyára irányítsa, így akár négyszeresen jobb hallásuk is lehet, mint az embereknek.

A macskák hallása

Ezzel szemben a macskák hallása még érzékenyebb és pontosabb. Néha parabolaantennának is nevezik, ugyanis a macskafülek rendkívül kifinomultak anatómiai szempontból. Akár 180 fokkal is elfordulhatnak ahhoz, hogy képesek legyenek azonosítani a hangokat akár egészen magas frekvenciatartományban is. Az átlagos emberi fül körülbelül 20 Hz és 20 000 Hz közötti hangokat hall. Eközben a kutyák hallása 40 Hz-től körülbelül 40 000 Hz-ig terjed vagy még ennél is tovább. Ezzel szemben a macskák nagyjából 30 Hz-től 60 000 Hz-ig terjedő hangokat is képesek észlelni.

Miért hallanak olyan jól a macskák?

A hang hullámok formájában halad át a fül belső részén, amelyek a dobhártyát érik, és rezgésbe hozzák azt. Ezután a belsőfül csontjai elmozdulnak, és megnyomják a fülkagyló egyik végét, egy folyadékkal teli részt, amely a hanggal érintkezve új hullámokat generál, melyek kölcsönhatásba lépnek a szőrsejtekkel. Ezek felelősek a jelek elküldéséért az agyba, ami feldolgozza őket, és jelzi a válaszokat. A macskák fülének anatómiája még a hangforrások észlelésére is alkalmassá teszi őket. A cicák a hangmagasság egytizedénél is képesek érzékelni a hangingadozásokat. Ez lehetővé teszi számukra, hogy rövid időn belül akár egy méterrel arrébb is megtalálják a hang forrását, amellett, hogy azonosítják a zsákmány típusát és méretét, amely előidézhette azt.

Szelektíven hallnak a macskák?

Felmerülhet szintén egy érdekes kérdés, hogy valóban szelektíven hallanak-e macskák? Gyakran tapasztalható, hogy annak ellenére, hogy kiváló hallásuk van, úgy viselkednek, egyáltalán nem is hallanának semmit, amit a gazdájuk mond nekik. Ez pedig valós probléma, de ilyenkor egyszerűen csak ignorálják a gazdit.

élet hallás macska és kutya macska füle macska hallása
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink