hirdetés

Így segíthetsz a bujkáló cicának, hogy feloldódjon: a vadonban prédák is voltak, így egy meleg, csendes hely, ami csak az övék, mindent megváltoztathat

Hangai Lilla

2023. április 1 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a macska személyiségéből adódóan mindig is visszahúzódóbb és távolságtartóbb volt, az még nem ad különösebb aggodalomra okot. Főleg akkor nem, ha egyébként nem tanúsít agresszív viselkedést. Nem minden cica vágyik simire és folytonos odafigyelésre, egyeseknek elég tudni azt, hogy biztonságban vannak és megtömhetik a pocakjukat. Azonban, ha a macska viselkedése hirtelen változik meg, vagy az örökbefogadás után szeretnéd megtörni a jeget, akkor mindenképpen olvass tovább!

hirdetés

Mutatunk néhány egyszerű, könnyen kivitelezhető tippet, hogy a bátortalan, stresszes vagy szorongó cica megbizonyosodhasson róla, hogy sokkal jobb helyek is vannak, mint a kanapé vagy az étkezőasztal alja.

Ha a látogatók okozzák a gondot

A macskák szorongásának az egyik elsődleges oka a változás. Kimondottan igaz ez a rutinjukra és a környezetükre. Kifejezetten nehéz lehet elfogadniuk, ha új emberrel bővül a háztartás vagy vendégek érkeznek. Territoriális állatokként hajlamosak azt feltételezni, hogy a személy veszélyt jelent a területükre és ezáltal a biztonságukra. (Nemcsak ember válthatja ezt ki belőlük, de egy másik háziállat is.)

A legjobb, amit egy ilyen helyzetben tehetsz, ha türelmes vagy a cicával és hagyod, hogy a saját tempójában és szabályai szerint fogadja el az új jövevényt. Beszéld meg velük, hogy hagyják kezdeményezni a macskát és semmi esetre se akarják ráerőszakolni a szeretetüket.

Ha a macska mutat már némi érdeklődést, a vendégek adhatnak neki nyugodtan egy kis csemegét, ezzel is bizonyítva, hogy jó szándékkal érkeznek. Jó tipp lehet, hogy az állandó lakosok hagyjanak kint éjszakára egy ruhadarabot. Ezt megszagolva a cica az orrán keresztül barátkozhat meg velük úgy, hogy nekik nem is kell ott lenniük.

Ha részletesebben szeretnéd megismerni a témát, itt írtunk már arról bővebben, hogy hogyan érdemes összeismertetni a macskát és a vendégeket, itt pedig arra is kitértünk, hogy két macskát milyen technikával érdemes bemutatni egymásnak.

Ha a megváltozott környezet a ludas

A stressz másik oka lehet a környezet változása; úgy mint bútorok áthelyezése vagy lecserélése, költözés, stb.

A költözés alkalmával akkor teszel a cicának legjobbat, ha megpróbálsz higgadt maradni (tudjuk, hogy szinte lehetetlen, de mégis!) és olyan gyorsan kipakolsz és elhelyezkedsz, amennyire csak lehet. Minél hamarabb kapja vissza a rutint és érzi magát komfortosan az új közegben, annál hamarabb elhagyja a bujkálást is.

Nagyon sokat segíthet a macskamenta az ilyen helyzetben, de ami talán még ennél is jobb megoldás, az a feromonos spray és a párologtató. A párologtatót már érdemes lehet azelőtt bedugni a konnektorba, mielőtt megérkezik az úrfi vagy a kisasszony, hogy egyből egy kellemes és nyugalmas környezetben találja magát.

A saját kuckó ereje

A macskák a vadonban egyszerre ragadozók és prédák is, ami nagyon erőteljesen határozza meg a viselkedésüket kedvencként is. Bizonyosodj meg arról, hogy a házban számtalan olyan hely áll rendelkezésére, ahol háborítatlanul pihenhet, mosakodhat vagy csak szemlélheti a történéseket.

Ezek a helyek legyenek nyugalmasak, melegek, a számára jól megközelíthetőek és persze fontos, hogy senki más ne tartson rájuk igényt. Ha ezek megvannak és mégis a bujkálást választja a cica, meglehet, hogy egészségügyi probléma az oka. Jobb egy semmiséggel elmenni az orvoshoz, mint amikor már késő!

A viselkedés megváltozása a legjobb támpont

A macskák a túlélés érdekében az utolsó pillanatig titkolják a betegségeiket, fájdalmaikat. Bármilyen apró változás a magatartásukban arra adhat okot, hogy gyanakodj.

Ha a cica életébe nem léptek be új családtagok, nem költöztetek, nem utaztál el hosszabb időre, nem lett új kedvenced, nem cserélted le az eledelét, és mégis bujkálni kezdett, figyeld meg, hogyan eszik, iszik és ürít. Ha ezeken a területeken tapasztalsz bármilyen változást, azonnal irány az orvos!

elbújik a macska idegenek és a macska költözés költözés macskával macska rutin megfelelő környezet rejtőzködik a macska stressz szorongás változás a macska életében vendégek és a macska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink