hirdetés

Meg fogsz lepődni a számon, mennyi macska él ma Magyarországon

Gerhát Petra

2023. november 15 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyás országnak tartjuk hazánkat, hiszen az ebek száma világszinten is kiemelkedő a lakosság létszámához viszonyítva. Talán őket egyszerűbb is számon tartani a hatályos jogszabályok miatt, azonban ne gondoljuk, hogy macskából kevesebb él nálunk. De vajon lehet számszerűsíteni, ez pontosan hány doromboló négylábút jelent?

hirdetés

Nehéz megbecsülni, vajon hány macska él ma hazánkban, azonban a létszámukkal foglalkozó kutatók megdöbbentő adatokról számolnak be. A valószínűsített 9 milliós létszámukkal ugyanis a Felis silvestris catus a leggyakoribb emlős Magyarországon, nem elhanyagolható ökológiai következményekkel.

Majdnem annyi macska él ma hazánkban, mint ember.

A legnépszerűbb társállat

A házi macska mai formáját az afrikai macska közel-keleti alfajának háziasítása során nyerte el. Mintegy tízezer évvel ezelőtt kezdték a házak mellett tartani, megszelidíteni és előnyös tulajdonságait felhasználni. A macska háziasítása nem volt zökkenőmentes. Egyes kutatások szerint a cicusok ebben is hozták a papírformát, és valójában nem is az embernek köszönhetően váltak szelídekké, hanem saját döntésük volt a háziállattá válás. Az érdekes folyamatról egy korábbi cikkünkben írtunk, amit ITT olvashatsz el

A háziasodási törekvések olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy mára a világ legelterjedtebb háziállatává váltak. S bár alig negyven fajtáját ismerik el önálló fajtaként, az biztos, hogy vidékenként eltérő küllemmel, de az egész világon jelen vannak. A hazánkban élő, mintegy 9 millió példány jelentős része azonban kóbor állat. A gyors és hatékony szaporodásnak köszönhetően szinte kezelhetetlen mennyiségű cicus kényszerül az utcákon, mezőgazdasági épületek környékén és a települések perifériáin élni. 

Károsak az élővilágra

Országunk jelenleg közel negyvenszer annyi macskának ad otthont, mint például amennyi rókát számon tartanak. Ez azért is problémás, mert az élővilágra gyakorolt hatásukat tekintve a két faj rendkívül hasonló. Az elvadult, kóbor bársonytalpúak befolyással vannak mind a kisemlősök, mind a madarak létszámára. Táplálkozási szokásaiknak és vadászösztönüknek köszönhetően pedig komoly károkat okoznak napról napra hazánk élővilágában. 

A macskák opportunista vadászok, ösztön hajtja őket, nem az éhség.

Ők ugyanis nem csak az éhség csillapítása érdekében vadásznak, s nem is csak amiatt kártékonyak, mert feleslegesen ritkítják a vadállatállományt. Betegségeket terjesztenek és bizony párosodnak is a hazánkban őshonos vadmacskákkal, ami miatt lassan, de biztosan a kihalás szélére kerül vadon élő rokonuk.

A linkelt cikkben egyszer már körbejártuk, miért és hogyan is lehetséges a két faj közötti hatékony szaporodás, illetve hogyan próbálják a hazai állatmentők megóvni a vadmacska populációt. Ha ivaros, kijárós cica gazdája vagy, mindenképp olvasd el, mekkora veszélyt jelent nagytestvéreire az egyszerű házi macska. Talán az ivartalanítás kérdését is meggondolod a veszélyeket felismerve. 

A legutóbbi hírek szerint a Sas-hegyi természetvédelmi területen okoznak hatalmas károkat. 

Ezeket tartsd be!

A természetvédelmi terület őrei minden fronton igyekeznek a lakosság figyelmét felhívni a felelős állattartásra, mely a cicusok esetén az alapvető pontokból állna.

  • Rendszeres állatorvosi ellenőrzés: nemcsak azért fontos az állatorvosi látogatás, hogy az aktuális védőoltásokat, féreghajtást vagy éppen élősködőmentesítést elvégezze cicánkon, egyéb betegségeket is hordozhatnak a macskák. A kijárós cicusok egymást és más állatokat, sőt az embereket is megfertőzhetik bizonyos betegségeikkel.
  • Ivartalanítás, lehetőleg még az első alom megfoganása előtt: az ivaros macska kóborol, harcol, területet jelöl és véd. Lakáson belül viselkedése és szagmintái is kellemetlenségeket okozhatnak a gazdiknak. Ha pedig az utcára is kimehet, élete is veszélyben van ösztönös viselkedése miatt. A tüzelő nőstényekért folyó harcban megsebesülhet, megfertőződhet, a párosodás során nemi betegségeket kaphat el, legyen kandúr vagy nőstény. Az utakon kóborolva könnyen áldozatául eshet a járműveknek is.
  • Macskabiztos kert: ha kedvenced a kertbe is kimehet vagy kifejezetten kint él, akkor sem kell kitenned felesleges veszélyeknek. Egy macskahálóval elkerített kifutó, vagy a teljes telked biztonságossá tétele ma már nem álom. Számtalan megfelelő megoldás létezik arra, hogy négylábúd ne juthasson a kerítésen kívülre, és az idegen macskák se osonhassanak be. Ha mindez nálad még nem biztosított, ne hagyd őt felügyelet nélkül szabadon!
  • A madarak védelme: a kisállatokra nagy szeretettel vadászó, ösztönvezérelt macskák ökológiai problémákat okozhatnak azzal, ha a fiókákat vagy éppen védett kétéltűeket kapnak el. EBBEN a cikkünkben foglaltuk össze, mivel tudod megvédeni a kertedben fészkelő szárnyasokat.
háziállat hibrid kijárós macska kóbor macska macska macskabiztos macskák száma macskatartás magyarországon vadmacska védett állat
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!