hirdetés

A macskák valóban mini oroszlánok? Utánajárunk annak, milyen rokoni kapcsolat van közöttük

Ferenczi Deborah

2023. április 8 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor megfigyeled a macskád viselkedését, szinte tagadhatatlannak látszik a hasonlóság az igazi nagymacskákkal. A kis házi kedvencek is úgy viselkednek, mintha hatalmas tigrisek, vagy éppen oroszlánok lennének.

hirdetés

A történészek szerint az első vadmacskákat körülbelül 4000 évvel ezelőtt az ókori egyiptomiak háziasították. A háziasítás eredetileg azért történt meg, mert a rengeteg kártevővel egyszerűen nem tudta az ember felvenni a küzdelmet. Így a macskákat elsősorban a patkányok, és hasonló kártevők elleni védekezésre, és az élelmük védelmének érdekében háziasították az emberek.

Az evolúciós változások nyomában

Ahhoz, hogy megértsük azt, hogy miért hasonlítanak ennyire a macskák az oroszlánokra, érdemes ismerni azon kutatásokat, melyek egyenesen arra következtetnek, hogy a házimacskák valójában az oroszlánok és a tigrisek leszármazottai, akik a miacidáknak nevezett korai húsevők utódai. A feltételezések szerint ezekből a nagymacskákból fejlődtek a modern vadmacskák három fő fajjá – az európai vadmacskává, az afrikai vadmacskává és az ázsiai sivatagi macskává. Az állattudósok úgy vélik, hogy a házimacskák általános jellemzői az afrikai vadmacskától való származásra utalnak. Sőt arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a házimacskák viselkedése, személyiségjegyei rendkívül hasonlóak az afrikai oroszlánok jellegzetes tulajdonságaihoz.

A macskák valójában mini oroszlánok?

A Bronxi Állatkert és az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak legújabb kutatása számos lenyűgöző párhuzamot vont a házimacska viselkedése, és a vadonban élő rokonai között. A tanulmány során a vadmacskát, ködfoltos párducot, hópárducot, és az afrikai oroszlánt vizsgálta. Ezen állatoknak alaposan összevetette a legjellemzőbb személyiségjegyeit, tulajdonságait, életstílusát, és ezek ismeretében arra a megállapításra jutott, hogy a házimacskák leginkább az afrikai oroszlánokkal mutattak azonos vonásokat.

A kutatás menete

A vizsgálat egyébként úgy zajlott, hogy minden egyes fajhoz hozzárendeltek egy-egy személyiségtípust a széles körben használt ötfaktoros modellből. Annak ellenére, hogy a pszichometriai osztályozási rendszert általában a mentálhigiénés szakemberek használják az emberi személyiségek megfelelő kategorizálására, mégis ebben az esetben ezt a sémát megpróbálták ráhúzni a macskák viselkedésére. Így az adott modellt a kutatók a macskák tulajdonságaihoz igazították. Érdekes módon a házimacska ugyanazt a dominanciát, impulzivitást és neuroticizmust mutatta, mint az afrikai oroszlán. Tehát nagyon valószínű, hogy valamiféle kapcsolat fennállhat a két faj között. A kutatás eredményét a Journal of Comparative Psychology című folyóiratban publikálták, amely világszerte hatalmas érdeklődést keltett.

afrikai vad macska egyiptom evolúció háziasítás macska és oroszlán macska háziasítása vadmacska
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink