hirdetés

Nem is gondolnád, de rendkívül zavaró lehet cicád számára, ha kicsi a tálja: érzékeny bajszát elképesztő módon irritálja

Ferenczi Deborah

2023. április 12 - Képek: Getty Images Hungary

Neked is feltűnt már, hogy a macskád sokszor vagy ételt hagy a tálkája alján, vagy éppen felborítja azt, és úgy próbálja megenni a maradékot? Nos, ennek az oka nem az, hogy csak szimplán bosszantani akar téged, hanem sokkal inkább az úgynevezett bajuszfáradtság felelős ezért a jelenségért.

hirdetés

A bajusz egyfajta érzékelőként működik, ugyanis a szálak vége segítségével a macskák információhoz képesek jutni a külvilágból. Például arról, hogy pontosan mekkora az tárgy, amihez hozzáért és milyen textúrával rendelkezik. Ennek köszönhetően tudnak például éjszaka is minden gond nélkül közlekedni.

Evés közben gondot jelent a bajusz?

Nos, ez kicsit furcsának hangozhat, de valójában igen. Ugyanis ezek a szálak rendkívül érzékenynek bizonyulnak, és ahogyan az evés folyamatában folyamatosan nekisodorják azokat a tál oldalának, úgy bizony egy idő után komoly irritáció alakulhat ki. Ez pedig olyan kellemetlen lehet az állatnak, hogy be is fejezheti az étele fogyasztását. Ez a pont általában akkor szokott elérkezni, amikor a tál alján már csak kevés étel található, amit bonyolultabb kihalászni. Ezért egyébként érdemesebb szélesebb, és laposabb peremű tálat beszerezni, mely az étkezés közben nem sodorja fel a bajszot, ezáltal pedig nem irritálja a macskát.

Élelmesebb macskák esetében megfigyelhető, hogy ilyenkor egyszerűen kiborítják a tálkájukat, és a földről eszik meg a maradék ételt. Természetesen ezt nem azért teszik, hogy téged idegesítsenek, sokkal inkább azért, hogy kényelmesen el tudják fogyasztani a tápjukat. Egyébként radikális esetekben olyan is előfordul, hogy a macska hiába kér egész nap tőled ételt, mégis amikor elé teszed, hozzá sem nyúl. Nos ez azért van, mert annyira irritálja a bajszát az etetőtál, hogy inkább még az ételtől is megvonja magát.

Miért hívják ezt bajuszfáradtságnak?

Amikor valamihez folyamatosan hozzásodródik az állat bajsza, az előbb-utóbb egyfajta kellemetlenséget, sőt egyenes fájdalmat okoz. Ez vezet az úgynevezett bajuszfáradtsághoz, mikor is a macska megunja azt, hogy valami folyamatosan irritálja az adott érzékszervét, így inkább abbahagyja azt a tevékenységet, vagy éppen más alternatívát keres annak fogyasztására.

Amennyiben ez a probléma áll fent, érdemes szakember segítségét kikérni, hogy milyen etetőtál lenne ideális az állatnak. Azonban, ha az evési problémák továbbra is fennállnak, érdemes lehet meggondolni azt, hogy valami más áll a koplalás hátterében. Ebben az esetben mindenképpen keresd fel az állatorvost.

bajusz éhes a macska etetőtál macska bajsza macska bajusz lényege macska érzékszervei macska eszik
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink