hirdetés

Miért szeretnek a macskák tv-t nézni? Vajon értik azt, amit látnak a képernyőn?

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 4 - Képek: Getty Images Hungary

A te macskád is szeret tévét nézni, vagy éppen számítógépes játékokkal „játszani"? Nos, semmi ok az aggodalomra, ezzel nincs egyedül. Ez pedig olyannyira igaz, hogy a YouTube több tucat kifejezetten macskáknak készült videóval rendelkezik, sőt létrehoztak már olyan telefonra vagy tabletre letölthető játékokat is, melyek speciálisan a cicáknak lettek kifejlesztve. Ezek esetében általában halakat, egereket kell ,,elfogniuk" a képernyőn. De vajon hogyan képes a képernyő ily módon lekötni a cicák agyát? Ennek a kérdésnek jártunk utána.

hirdetés

Valójában a tudomány még mindig nem érti igazán azt, hogy miért szeretnek a cicák ennyire videókat vagy számítógépes játékokat nézni. Számos tulajdonos számol be arról, hogy állandóan tévét néz a macskája, és olyankor mintha csak elvarázsolná a képernyő. Azonban az megfigyelhető, hogy különösen a természetfilmek, illetve a kifejezetten a zsákmányállatokról, illetve a cicákhoz hasonló macskafélékről készült képsorok kötik le legjobban a figyelmüket.

A vadászösztön állhat a háttérben

Elsősorban a vadászösztön okozhatja ezt a kiemelkedő érdeklődést. Hiszen a macska ösztönös vadászként azonnal képes ráhangolódni a gyors, lineáris mozgásra, mely a képernyőn megfigyelhető. Ilyenkor előfordulhat, hogy térben nem tudják meghatározni azt, hogy az adott tárgy vagy állat hol helyezkedik el, éppen ezért elkezdik a képernyőt ütögetni, hátha le tudják vadászni a kinézett prédát. Egyes tulajdonosok arról számolnak be, hogy kedvencüket leginkább más macskafélék érdeklik a tévében. Ennek az oka többek között az lehet, hogy ilyenkor úgy érzi az állat, hogy egy rivális van a szobában, ezért minden figyelmét megpróbálja erre összpontosítani. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy kellemetlenül érzi magát. Éppen ezért fontos, hogy abban a szobában, ahol a televízió található, mindig legyen egyfajta menekülési útvonala a cicának, nehogy kellemetlenül érezze magát. Ugyanakkor más macskák például kifejezetten élvezik ezt a tevékenységet, hiszen addig is a gazdi közelében lehetnek.

Mit látnak a macskák, amikor tévét néznek?

Teljesen másképpen fogja fel a cica azt, ami a képernyőn történik, mint ahogyan azt te látod. Ugyanis szemük felépítése végett szűkebb színspektrumot és kevésbé intenzív színpalettát látnak, mint az ember. Azonban gyenge fényviszonyok között sokkal jobban látnak, éppen ezért ügyelni kell arra, hogy egy nagyon magas fényerejű tévé kifejezetten kellemetlen lehet számukra. Továbbá agyunk a másodpercenkénti 20 képkocka sebességű filmfelvételeket sima, mozgó képként érzékeli. Egy macskának legalább 100 képkockára van szüksége másodpercenként ugyanazon hatás eléréséhez. Ezért valószínű, hogy tévéműsoraink villódzónak vagy szaggatottnak tűnnek számukra.

Miért nem néznek tévét egyes macskák?

Ha macskádat nem érdekli a televízió, ne aggódj – ez is teljesen normális. Sok cica számára sokkal érdekesebb a valós élet, mint a képernyőn zajló jelenetek. Ennek az oka többek között abban is rejlik, hogy nagymértékben támaszkodnak a szaglásukra a körülöttük lévő világ feldolgozása során, és mivel a tévé-képeknek nincs illata, a kis képernyőn látható patkány nem fogja annyira megnyerni őket, mint egy patkány a kertben. Arról nem is szólva, hogy éles hallásuknak köszönhetően összezavarhatja őket, hogy a veréb hangja nem pontosan ugyanonnan jön, mint a madáré, amelyet a képernyőn láthatnak. Így semmi probléma nincsen azzal, ha nem szeret tévét nézni a macskád, valószínűleg számára a valóság izgalmasabb.

Rendben van, ha hagyod, hogy a macskád tévét nézzen?

A szakértők egyetértenek abban, hogy kedvenced tévénézési szokásai nem károsítják a látását vagy egészségét. Valójában Jake Perry, aki kétszer tartotta a világrekordot a világ legidősebb macskája birtoklásával, saját házimozival látja el kedvenceit, ahol rendszeresen vetítenek számukra természetfilmeket. Sőt, miután a legtöbb macska szívesebben játszana vagy vadászna, ám ezt nem teheti meg, addig a tévé helyettesítheti a mentális stimulációt, ha ezek a tevékenységek nem lehetségesek.

2008-ban a belfasti Queen’s University kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a zsákmányállatokat bemutató tévéműsorok értékes élményt nyújthatnak az állatmenhelyeken élő macskák számára, ahol nincs ablak. Azonban arra érdemes figyelni, hogy a táblagépeken préda típusú játékok használata gyakran frusztrálttá teszi a macskát, mivel valójában nem tudja elkapni az egeret a képernyőn. Így ennek a hanyagolása ajánlott, azonban a tévénézést nyugodtan engedheted cicusodnak.

agresszív macska macska hallása macska látása macska szaglása miért unatkozó macska vadászó macska vadászösztön
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A kutyákat is szereted?
Látogass el az Az én kutyám oldalunkra is!