hirdetés

Hogyan fog békében élni egymás mellett a macskád és a kutyád? Ezeket a módszereket vesd be!

Ferenczi Deborah

2022. május 7 - Képek: Getty Images Hungary

Ha kutyád és macskád is van, lehetséges, hogy nem mindig felhőtlen a viszonyuk. Az alábbiakban összegyűjtöttünk olyan tippeket, amelyek segítségével elérheted azt, hogy békésen éljenek egymás mellett.

hirdetés

Ha a cicád és a kutyád nem ápolnak jó kapcsolatot, akkor számos módszer létezik arra, hogy ezt orvosold. Ugyanis egyáltalán nem törvényszerű, hogy a két fajnak utálnia kell egymást, vagy rossz viszonyban kell lenniük. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy milyen módszerekkel tud békésen együtt élni a két állat.

Élhet-e együtt békésen kutya és macska?

Általában két megfelelően szocializált állat esetében nem fordulhat elő probléma. Tulajdonképpen ezt már a kezdetekben meg lehet előzni, ugyanis ha a macska és a kutya szocializációja, összeszoktatása megfelelően történik, akkor a legtöbb esetben nem okoz gondot az együttélés. Ennek következtében nem fognak olyan problémák adódni, minthogy a kutyád agresszívan reagál a macska jelenlétére, vagy üldözi, esetleg durvábban bánik vele. Emellett az is elkerülhető lesz, hogy a macskád reagál rosszul a kutyádra. Sőt, még az is előfordulhat, hogy kifejezetten jó kapcsolatot ápolnak egymással. A kulcs mindössze az, hogy megfelelően szoktasd össze a két állatot. Továbbá egy hasznos tipp lehet, ha külön eteted őket, ugyanis a táplálék gyakran nagyon nagy harcokat tud okozni a két fél között.

Nem determinált, hogy rossz viszonyuk lesz

Az állatvilágban széles körben elfogadott tévhit az, hogy a kutyák nem tudnak együtt élni macskákkal, pedig ez azért nem teljesen megalapozott. Ennek többek között az lehet az indoka, hogy a kutyákkal ellentétben a macskák magányos ragadozók, ami pontosan annyit jelent, hogy egyáltalán nem falkaállatok. Ezért például, ha a személyes terüket sértettnek érzik vagy, ha úgy gondolják, hogy a kutyák veszélyeztetik az ő békés megszokott életüket, akkor képesek szembeszállni az ebekkel. Ez az ösztön valóban felelős lehet azért, hogy a két faj kevésbé jön ki egymással, de amennyiben a gazdi jelentős hangsúlyt fektet arra, hogy a két állat egyaránt szeretettnek érezze magát, akkor orvosolható a probléma.

A kutyák játékosságát félreértik a macskák

Ha megvizsgáljuk azokat a tudományos érveket, amelyek szerint a macskák és a kutyák természetükből adódóan nem jönnek ki egymással, akkor rájövünk arra, hogy valójában a probléma csak abban rejlik, hogy sokszor szinte teljesen félreértik egymás viselkedését. Példának okáért sok esetben előfordul, hogy kompatibilitási probléma merül fel, mivel a kutyák túlságosan játékosak, és a macskák félelmet és fenyegetettséget éreznek ettől a viselkedéstől. Előfordulhat olyan eset, hogy az eb játékosságát a cica félreértelmezi, és arra asszociál, hogy az le akarja őt vadászni. Továbbá szintén problémákat tud okozni, hogy a két állatnak szinte teljesen eltérő a mentalitása, hiszen míg a macskák általában nyugodt, békés állatok, addig a kutyák állandóan pörögnek, ez pedig a cicát zavarhatja. A két állat viselkedési mechanizmusa teljesen eltérő, ami folyamatos konfliktusokat szülhet.

Hogyan élhet a kutya békésen a macskával?

A megfelelő képzés, a fokozatos és a kizárólag felügyelettel történő összeszoktatás elengedhetetlen. Ebben az esetben arra fektess hangsúlyt, hogy az első bemutatkozás pórázon történjen. Abban az esetben, ha a kutyád nyugodt, és nem ugrik és nem ugat a macskára, akkor közelebb léphetsz hozzá, és amennyiben jól reagált a jelenlétére, jutalmazd meg. Ha viszont agresszív, azonnal vidd ki a szobából. Fontos, hogy ezt a folyamatos sokszor ismételd meg, egészen addig, amíg nem szoknak teljesen egymáshoz. Elengedhetetlen a kutya pórázon tartása, ugyanis az megakadályozza, hogy a macska után fusson. Nagyon fontos, hogy semmiképpen se erőltesd a közelséget. Érdemes a helyes viselkedést rendszeresen jutalmazni, ugyanis a pozitív asszociáció folytonosan erősíteni fogja a két állat közötti kapcsolatot.

élet kutya macska kutya macska barátság kutya macska szocializáció macska és kutya macska összeszoktatása kutyával
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink